Pogăceaua se află în zona de interfluviu dintre pârâurile Lechinţa şi Bologa, la vreo 36 de kilometri de Târgu Mureş. Dealurile Cicui, Strâmbu sau Coşoaba, fac aici casă bună cu văile Silivaşului şi Sângeorzului. Pe Dealul Belvány, s-a descoperit o aşezare neolitică, iar una eneolitică o găsim în Pădurea Rotundă, din aceleaşi vremuri ale istoriei rămânând şi un topor eneolitic. Nici binecunoscuta cultură Coţofeni nu lipseşte din Pogăceaua, urme ale ei fiind găsite undeva în zona satului Deleni.
Prin părţile astea, mâncărurile sunt simple şi cinstite ca oamenii. Din lunga listă povestită de socăciţele satului, nouă ne-a plăcut la auz prima dată şi la gust când am gustat-o, o

CIORBĂ ARDELENEASCĂ ÎNĂCRITĂ CU MĂCRIŞ.

Spălăm bine carnea tăiată în bucăţi mici şi o dăm la foc în apă rece, cu o lingură de sare, ca să ajute spuma să iasă la lumină. Când e fiartă de jumătate, punem morcovii şi albiturile, adică pătrunjelul, ţelina şi păstârnacul, înăbuşite înainte în ulei, după care le mai adăugăm orez şi un buchet de gusturi, cu ardei, sare şi piper.
Când totul are culoare, punem tarhonul tocat mărunt şi mai dăm un clocot. Luăm de pe foc şi lăsăm la stâmpărat vreo 20 de minute. Între timp, ne pregătim să dregem cu un gălbenuş, frecat cu sare şi smântână, unde punem şi două polonice de zeamă şi adăugăm totul, treptat, în oala mare. Amestecăm cu polonicul de jos în sus, ca să nu se strângă. Potrivim de gust cu sare şi zeamă de varză, ori cu borş de tărâţe de casă. Asta dacă facem ciorbă de iarnă. Vara înăcrim cu măcriş, din care adunăm o legătură de grădină, strânsă dup-aia cu aţă. Ciorba se duce la masă, cu două frunze de măcriş sau un ardei iute, lângă fiecare farfurie.

INGREDIENTE:

  • 1 kilogram de carne de porc;
  • 1 morcov;
  • 1 păstârnac;
  • 1 rădăcină de ţelină;
  • 1 rădăcină pătrunjel;
  • 1 ardei;
  • 50 de grame de orez;
  • 1 ou;
  • 150 ml smântână;
  • 5 fire de tarhon;
  • sare;
  • piper.

În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.