Numele Papiului din Mureş vine de la cărturarul şi marele conducător al Revoluţiei române de la 1848. Cu studii la Universităţile din Viena şi Padova şi ministru de Justiţie în Guvernul Kogălniceanu, Alexandru Papiu Ilarian a pornit în lume cu studiile primare urmate la şcoala din Budiu de Câmpie, numele de atunci al locului despre care vorbim, ca fiu al preotului greco-catolic Ioan Pop, originar chiar din satul mureşean.
Oamenii din Papiu trăiesc în bună pace, cu maghiari mai mulţi decât români şi reformaţi mai mulţi decât ortodocşi. Unul dintre cele mai apreciate locuri ale Papiului este, de altfel, Biserica Reformată de secol XIV, aflată pe lista monumentelor istorice.
La Papiu am găsit un fel de mâncare cu totul special, făcut cu migală şi cu suflet, parcă în amintirea unor vremuri în care acesta era singurul desert de duminică.
RETEŞE
Cu 20 de linguri de lapte, 15 de ulei, un ou şi un vârf de cuţit de sare, plus unul de bicarbonat, reteşele se frământă în făină cât cuprinde. Se împarte dup-aia frământătura în doişpe părţi egale, întinse în rotunduri, fiecare cât un pic mai mult ca palma. Măiestria abia de-aici urmează, pentru că ele vin împăturate cam ca haioşele, adică în trei, după care încă o dată în trei şi se dau apoi uşor cu sucitorul. Cum împăturatul ăsta îl repetăm de trei ori, avem o reteşă în optsprezece foi. Dup-aia se coc în ulei încins, iar la final se dau cu zahăr pudră. Asta acum, că mai demult era desert de duminică. Atunci, copiii erau trimişi de mama lor la câmp, să aducă o sfeclă mare, care curăţată şi spălată, era pusă la foc şi cu sosul lăsat în apă se ungeau reteşele de dulce. Ca sosul să prindă culoare, se mai puneau şi trei roşii la fiert, că nu era bulion.
INGREDIENTE:
- 20 de linguri de lapte;
- 15 de linguri de ulei;
- 1 ou;
- 1 vârf de cuţit de sare;
- 1 vârf de cuţit de bicarbonat;
- zahăr pudră.
În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.