Sfântul Nicolae, ierarhul din Mira, este cel mai cunoscut şi iubit sfânt al Bisericii Ortodoxe. Născut în jurul anului 280, în localitatea Patara Lichiei, şi trecut la cele veşnice în jurul anului 345, în localitatea Mira (astăzi Kocademre, Turcia), este cunoscut drept ocrotitor al celor acuzaţi pe nedrept, al comercianţilor şi al călătorilor, al hoţilor care îşi regretă faptele, al fetelor nemăritate şi al mireselor şi, în mod special, al copiilor mici.
Este cunoscut în toată lumea, fiind mult cinstit şi iubit de credincioşii de pretutindeni, deşi dispunem de puţine date despre identitatea şi biografia sa reală. Se trăgea din părinţi creştini şi bogaţi, dar după moartea acestora şi-a împărţit întreaga avere săracilor şi s-a călugărit. Ajungând mitropolit, Sfântul Nicolae se ocupa mai mult decât oricine de soarta celor necăjiţi, ajutându-i cu merinde şi bani, cu sfaturi şi rugăciuni. Văzut ca o icoană a bunătăţii şi a dărniciei, Sfântul Nicoale este patronul şi ocrotitorul copiilor, care aşteaptă în fiecare an daruri de ziua acestuia – 6 decembrie.
Sân Nicoară (Nicoară este cea mai veche formă românească a numelui, venită direct din latină), cum i se zicea în lumea tradiţională, este mai degrabă un personaj mitologic, în jurul căruia s-au ţesut legende diverse şi uneori năstruşnice, cu vagi ecouri în cultul bisericesc.
Aşa bunăoară, el ar fi al doilea sfânt făcut de Dumnezeu şi ar sta de-a stânga Acestuia (primul făcut, Mihail, are cinstea să stea de-a dreapta). Sân Nicoară (ajutat de Sân Toader) păzeşte Soarele, ca nu cumva să lase lumea în beznă şi frig. E bătrân, dar în tinereţile lui unii zic că ar fi fost podar, iar alţii că ar fi fost corăbier şi pescar. El ar fi oprit şi apele Potopului pe vremea lui Noe.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirei Lichiei, este pentru noi învăţător prin faptă şi ne îndeamnă, mai ales în această perioadă de iarnă, să arătăm milostenie, materială şi spirituală. Milostenia materială înseamnă o haină, o hrană şi un adăpost, pentru cei săraci, iar milostenia spirituală înseamnă o rugăciune pentru sănătatea şi mântuirea semenilor, dar şi un sfat bun sau o încurajare şi o prezenţă lângă un om singur, dezorientat sau deznădăjduit.
Aşadar, Sfântul Nicolae este pentru noi un mare învăţător al pregătirii noastre pentru a primi pe Pruncul Iisus în peştera trupului nostru şi în ieslea sufletului nostru, prin spovedanie mai deasă, prin împărtăşire mai deasă şi prin milostenie mai deasă, prin facere de bine, prin fapte ale iubirii milostive şi smerite”.
„Nicolae” provine din numele grecesc „Nikolaos”, format din cuvintele „victorie” – nike şi oameni / popor – „laos”, în acest fel semnificaţia acestuia fiind „poporul învingător / oamenii învingători”. În mitologia grecească, Nike a fost zeiţa înaripată a victoriei.
Peste 800.000 de români poartă numele de Nicolae sau Nicoleta şi derivatele acestuia. (surse documentare – azm.gov.ro, basilica.ro ; surse foto – agerpres).