Preşedintele Klaus Iohannis a conferit, în anul 2021, Ordinul „Meritul pentru Promovarea Drepturilor Omului şi Angajament Social” în grad de Cavaler unui număr de 17 voluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situaţii de urgenţă pentru dăruirea şi profesionalismul de care au dat dovadă de-a lungul timpului. Printre ei s-a numărat şi mureşeanul László Sergiu , voluntar al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Mureş care insistă, în continuare, să facă numai bine, implicându-se în acte de voluntariat. Ca în fiecare an, în preajma Sărbătorilor de Iarnă, caută câteva familii şi persoane mai puţin norocoase decât majoritatea dintre noi. Anul acesta a ales 8 vârstnici rămaşi singuri, singurul venit al acestora fiind pensia minimă (1125 Ron/lună). Pe lângă aceştia, cu ajutorul fiecăruia dintre noi ar vrea să ajute şi o văduvă de 29 de ani, rămasă fără soţ de anul trecut, împreună cu o fetiţă de 4 anişori, precum şi Azilul de Noapte din Târgu-Mureş (o masă caldă în fiecare zi de sâmbătă a lunii). Haideţi să-l cunoaştem mai îndeaproape pe Sergiu, într-un scurt interviu.

– Cine este László Sergiu ?

– În prezent sunt medic rezident în specialitatea Anestezie şi Terapie Intensivă în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, anul 2, şi voluntar în domeniul situaţiilor de urgenţă de 11 ani, din clasa a 10-a, iar ultimii 7 fiind petrecuţi în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Mureş. Încă din liceu am început să particip voluntar la diferite proiecte extraşcolare. Ajungând student, din anul 1 de facultate am devenit voluntar activ în cadrul Ligii Studenţilor din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu-Mureş.

– Care a fost prima ta zi ca voluntar? Îţi mai aminteşti?

– Îmi amintesc cu drag prima mea gardă ca voluntar, prima solicitare, într-o zi toridă de iulie, fiind vorba despre un pacient căzut în stradă, aflat în stop cardio-respirator. Chiar dacă eram pregătit teoretic şi ştiam ce am de făcut într-un astfel de caz, am avut mari emoţii. 

– Treci uşor peste fiecare eveniment şi le uiţi?

– Fiecare caz în parte a fost o experienţă din care am învăţat ceva, dar există unele cazuri mai aparte care mi-au rămas întipărite.

– În seara de 7 decembrie 2021, ai fost decorat la rangul de Cavaler de către preşedintele României, Klaus Iohannis. Cum ai simţit această experienţă?

– Seara de 7 decembrie 2021 a fost una plină de emoţie, dar m-am simţit foarte onorat să fiu decorat de Preşedintele României Klaus Iohannis, alături de alţi 16 colegi din ţară.

– Un mesaj pentru toţi voluntarii de ziua de 5 decembrie, Ziua Internaţională a Voluntariatului.

– Pentru mine voluntariatul reprezintă o contribuţie atât la dezvoltarea personală, cât şi la însuşirea unor aptitudini, cum ar fi lucrul în echipă. Voluntariatul se manifestă prin dăruire, compasiune, motivaţie. Cu ocazia Zilei Internaţionale a Voluntarului, doresc să îi felicit pe toţi cei care desfăşoară activităţi de voluntariat, indiferent de domeniul de activitate.

Amalia Vasilescu