Organizaţia Naţiunilor Unite a stabilit  în anul 1985, ca pe data de 5 decembrie să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Voluntarilor. Această zi, le oferă voluntarilor şansa de a-şi sărbători eforturile, de a-şi împărtăşi valorile şi de a-şi promova activitatea în rândul comunităţilor. Voluntarii implică comunităţile şi construiesc o mişcare centrată pe oameni pentru a ajuta la construirea unui viitor mai bun şi mai sigur pentru noi toţi. Astăzi am ales să vorbim despre Ajungem MARI, programul Asociaţiei Lindenfeld, ce susţine pe termen lung educaţia copiilor şi tinerilor din centre de plasament şi medii defavorizate. În mod concret, lucrează cu copiii din centre de plasament şi apartamente de tip familial pe care îi susţin să ajungă MARI până când ies din sistemul de protecţie a copilului. Peste 1.300 de voluntari merg săptămânal la cei peste 3.500 de copii şi tineri incluşi în program, timp de cel puţin 8 luni, oferindu-le ajutorul pentru pregătirea sau recuperarea şcolară, realizând cu ei ateliere creative, de dezvoltare personală sau cultură generală, sprijinindu-i educaţional, moral şi emoţional să devină adulţi responsabili, independenţi şi fericiţi. Mai multe detalii despre ce implică voluntariatul aflăm de la Alina Şandor, voluntar de 8 ani la Ajungem Mari.ponsabilităţi

Pentru început, Alina, să ne spui câteva cuvinte despre tine.

Sunt Alina Şandor, de profesie inginer, iar pe lângă jobul full time, sunt şi coordonator de voluntari la Ajungem MARI şi voluntar, de 8 ani. Dacă faci cu drag ceva, orice ar fi, nu simţi oboseală, ci doar satisfacţie şi dorinţa să te implici şi mai mult.

– Cum ai început activitatea în domeniul voluntariatului? Îţi aminteşti prima zi că voluntar?

– Totul a început în urmă unui anunţ de recrutare pe care l-am văzut postat de către Ajungem MARI. M-am înscris şi apoi au urmat următorii paşi în selecţie, pe care i-am trecut cu brio şi emoţie, în acelaşi timp. Prima zi de voluntariat a fost o zi cu adolescenţi vorbăreţi, care, în prima fază, povesteau între ei, iar apoi una dintre fete a zis că „să le ascultăm şi pe doamne, să vedem ce zic”. Am povestit cine suntem ce vrem să facem (eu cu matematică, meditaţii) şi după ce ne-au ascultat, au zis „vă daţi seama dacă cineva ar trebui să plătească să primim meditaţii, cât ar costa? Doamnele fac asta gratis! Ar trebui să fim atenţi!” Şi din ziua aceea acolo am început să lucrăm împreună, iar cea mai mare bucurie e că acei copii cu care am început atunci voluntariatul acum lucrează şi sunt adulţi responsabili.

Care crezi că sunt caracteristicile unui voluntar de succes?

– În primul rând cred că e nevoie de răbdare şi perseverenţă. Sunt zile în care poţi să simţi că nu ai rezultate şi să vrei să renunţi, dar apoi, dacă te uiţi şi la ce ai realizat în ultimii ani, îţi dai seama că cei mai importanţi sunt copiii şi ei merită să mai încerci. Rezultatele nu se văd într-o lună, cel puţin la noi, pentru că lucrăm cu nişte copii care au suferit diferite traume. Iar aici este nevoie să fii perseverent. Ce mai contează e să fii prezent, să ştii să asculţi cu adevărat şi să te bucuri de lucrurile mici (lucru pe care copiii ţi-l amintesc zilnic). Nu cred că e o „reţetă magică” pentru activitatea asta, dar dacă începi să o faci, important e să o faci cu drag şi să o faci dezinteresat. Mulţumirea sufletească face mai mult decât toate bogăţiile. Dăm din ce suntem, nu neapărat din ceea ce avem!

– Voluntariat, job, viaţă personală. Ce trebuie să faci pentru a ţine balanţa în echilibru?

– Se poate, dar doar dacă ai o echipă aşa cum e cea de aici de la Mureş, dacă ai colegi şi şefi care văd ceea ce faci şi te susţin, dacă ai acasă oameni care te susţin şi înţeleg că în anumite perioade din an sau în anumite activităţi, pot să treacă pe locul 2, adică poate nu putem fi undeva la 12.00 acasă, dacă se termină un antrenament al copiilor la ora 13.00. Fiind şi coordonator, responsabilităţile sunt mai multe, de la echipă, la colaborarea cu Direcţia, apoi cu colaboratorii, organizarea de evenimente şi nu în ultimul rând, activităţile cu copiii, la care nu am renunţat. Dacă din diferite motive nu pot participa, ştiu că am pe cine să mă bazez din echipa voluntarilor, iar acest lucru face diferenţa.

– Ce satisfacţii oferă implicarea în activităţi de voluntariat?

– Voluntariatul presupune acţiune, iar acţiunea produce experienţă. Preferatele mele sunt zâmbetele şi îmbrăţişările primite de la copii. Nu cred că este ceva care să le egaleze. Apoi să îi vezi cum cresc şi se dezvoltă frumos, că au rezultate tot mai bune şi la şcoală şi şi la activităţile la care participa. Noi, voluntarii, când vorbim despre copii le zicem „copiii noştri”, pentru că sunt importanţi pentru noi şi ne dorim să îşi descopere pasiuni, să-şi îndeplinească visurile, să le oferim timp, să le oferim modele, să le oferim afecţiune, să le oferim un prieten, să fim prezenţi cât de mult putem pentru a le schimba viaţa şi să îi ajutăm să îşi depăşească traumele (aici o putem face mai bine cu ajutorul colegilor terapeuţi, pentru că noi nu suntem în măsură să facem asta, neavând pregătirea necesară). Îi putem înscrie la cursuri profesionale, consiliere vocaţională, să îi ajutăm să îşi dea seama ce meserie li se potriveşte pe viitor. Putem face multe împreună pentru copiii noşti.

– Ce lucruri practice poate învăţa un tânăr care face voluntariat?

Cred că cea mai importantă calitate pe care o poate dezvolta voluntariatul e implicarea şi perseverenţa, mai apoi lucrul în echipă, pentru că e nevoie de o colaborare şi susţinere constantă între colegi.

– În România există interes pentru voluntariat din partea tinerilor?

– De curând am încheiat etapa de selecţie a noilor voluntari şi, din păcate, anul acesta am avut un număr destul de mic de voluntari noi, la nivel naţional. Dar eu sper să fie mai mulţi în modulul următor şi cel mai important, voluntarii care sunt acum să rămână alături de copii, să le putem oferi continuitate şi consecvenţă de care au atâta nevoie, să nu fim şi noi cei care pleacă de lângă ei.

– Ce pregăteşti de sărbători?

– În 14 decembrie, între orele 12.00-19.00, o să avem Târgul Caritabil de Crăciun la J’ai Bistrot, unde vă aşteptăm să veniţi. Toate fondurile o să fie pentru copiii noştri din judeţul Mureş. Ne mai pregătim să mergem la colindat cu copiii, iar până la Crăciun mai avem şi concursuri la care participa copiii şi ne dorim să fim alături de ei. Încercăm să fim alături şi de familiile noastre şi de familia noastră extinsă cu copii şi voluntari.

Amalia Vasilescu