Spaţiul Incubator13 – Turnul Porţii din Cetatea Medievală Târgu-Mureş a găzduit astăzi, 3 decembrie, de la ora 14.00, o conferinţă de presă cu tema finalizării proiectului „ExplozivArt”, ediţia II. Este un proiect de educaţie non-formală şi creaţie, bilingvă, adresat elevilor din liceele târgumureşene, coordonat de actorii Anca Loghin şi Rareş Budileanu. Miza celor doi este aceea de a aduce împreună tineri din toate liceele din oraş şi artişti, într-o fructuoasă experienţă de artă contemporană, din care a rezultat 7 ateliere specifice artelor spectacolului. Numărul tinerilor dornici să participe la proiect s-a dublat comparativ cu prima ediţie desfăşurată anul trecut; 135 de elevi s-au înscris, iar la ateliere au participat 60 de elevi, dintre care 15 au fost selectaţi pentru a doua etapă a proiectului.
Astfel, Rareş Budileanu a coordonat atelierul „Statut, relaţie şi comunicare în spaţiul mic”, Anca Loghin a coordonat atelierul „Text şi subtext”, Szabolcs Csiki a antrenat elevii în domeniul „Gestionarea diferitelor situaţii prin mijloace teatrale”, Luiza Zan a coordonat atelierul „Vocea – producţie, proiecţie, protecţie”, Blanka Macaveiu – „Spontaneitate, exprimare individuală şi inovaţie”, Irina Săcuiu – „Dezvoltare personală pentru adolescenţi” şi Ligia Ungur – „Prezenţi în digital”.
Intenţia este de a ghida atenţia publicului asupra experienţei cu „arta foarte tânără”, de a crea un spaţiu de lucru şi de conexiune pentru tinerii care studiază diferite domenii, dar sunt dornici să exploreze arta contemporană şi să facă parte dintr-un demers viu, care merge pe alte rute sau foloseşte alte instrumente decât cele din şcoală.
ExplozivArt îşi propune să vină în completarea ofertei educaţionale din licee, promovând, în cadrul unor ateliere interdisciplinare specifice producerii spectacolului de teatru, un tip de învăţare alternativă care să le dezvolte tinerilor abilităţi necesare unei mai bune integrări în societatea actuală (gândire critică, imaginaţie, comunicare şi exprimare eficientă, spontaneitate, adaptabilitate).
În cadrul celei de-a doua ediţii, organizatorii şi trainerii au parcurs 7 ateliere în care focusul principal a fost dialogul real între liceeni şi artişti cunoscuţi pe plan local, naţional şi internaţional. Tinerii au fost implicaţi direct în procesul de creaţie, ajungând la final să producă un spectacol-colaj împreună cu actori profesionişti.
Proiectul, co-finanţat de Primăria municipiului Târgu-Mureş, se finalizează după câteva luni de muncă asiduă cu un spectacol de teatru „Nişte zile ciudate cu pisica verde”, adaptare după texte de Elise Wilk.
Distribuţia:
Iana – Andreea Puiu / Alexandra Trofin
Dani – Tudor Bârsan
Paul – Benjamin Forrer / Ianis Pancu
Povestitorii – Alexandra Văidean, Miruna Hoţa, Ana Rusu, Antonio Fodor
Dana – Verona Obreja / Denisa Petrican
Bogie – Zsuzsanna Doczy / Adrienn Kajtar
Robert – Paul Moga
Regia – Rareş Budileanu
Asistent regie – Anca Loghin
Spectacolele vor avea loc în zilele de 6, 7, 10 decembrie la Teatrul Ariel şi în zilele de 8, 14, 15 decembrie la INCUBATOR13 – Turnul Porţii. Intrarea este liberă.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Municipiului Târgu-Mureş şi a Consiliului Local, care nu sunt responsabili de conţinutul proiectului sau de modul în care rezultatele acestuia pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanţării.
Amalia Vasilescu