Între 26 și 29 noiembrie 2024, la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, a avut loc a doua parte a atelierului de scriere dramatică „A-Broad”, în cadrul proiectului european „Fabulamundi. Playwriting Europe New Voices” . Acesta este un proiect european de colaborare între teatre, festivaluri și instituții culturale din zece țări ale Uniunii Europene , respectiv Italia, Franța, Germania, Spania, România, Austria, Belgia, Marea Britanie, Polonia și Cehia, scopul rețelei fiind susținerea și promovarea dramaturgiei contemporane în Europa. Proiectul urmărește să dezvolte și să îmbogățească activitățile și strategiile profesioniștilor și artiștilor în domeniu, precum și să ofere dramaturgilor oportunități de dezvoltare profesională, întâlniri multiculturale și posibilitatea creării unei rețele proprii de contacte.

Universitatea de Arte din Târgu-Mureș este partener în cadrul acestui proiect și își propune să contribuie la formarea vocațională a tinerilor cu vârsta sub 27 de ani prin ateliere de scriere dramatică. Printre temele abordate se numără egalitatea de gen, sustenabilitatea și digitalizarea. La nivel internațional, participanții beneficiază, pe lângă mobilități și întâlniri cu dramaturgi consacrați, de laboratoare creative al căror impact vizează peste 400 de tineri. Fabulamundi este cofinanțat prin programul „Europa Creativă” – componenta cultură.

În 1991, comunitatea românească din Italia număra în jur de 10.000 de oameni. Astăzi, a crescut la peste un milion, ceea ce o face cea mai mare comunitate străină din țară. Majoritatea membrilor săi sunt femei care au venit în Italia pentru a lucra ca îngrijitori, lăsându-și adesea familiile în urmă în România.

 În același timp, în România trăiește o mică minoritate italiană, formată din aproximativ 3.000 de persoane, alături de alți 20.000 de italieni care s-au mutat acolo pentru afaceri, mulți dintre ei rezidenți permanent în țară.

 A-Broad este un atelier pentru tineri dramaturgi menit să dezvolte o piesă colectivă care explorează viețile româncelor care lucrează în Italia și ale italienilor care lucrează în România – sacrificiile lor, familiile lor și viețile împărțite între cele două țări.

Atelierul s-a desfășurat în două sesiuni, sub îndrumarea lui Elise Wilk și Roberto Scarpetti, unii dintre cei mai bine cotați dramaturgi europeni ai momentului, fiind invitați șase tineri din România și Italia.

Prima parte a atelierului s-a desfășurat în  perioada 28 octombrie – 1 noiembrie în Italia, la Roma, la Teatrul India, administrat de Fundația Teatro di Roma, unde participanții au analizat, discutat și studiat temele atelierului. Apoi fiecare participant, a dezvoltat idei pentru o piesă scurtă, concentrându-se pe diferite percepții ale unei intrigi sau ale unei povești pentru a încorpora mai multe perspective.

În partea a doua a sesiunii, desfășurată la Universitatea de Arte din Târgu-Mureș, atelierul s-a bazat pe exerciții de scriere creativă, tinerii participanți continuând să scrie piese de teatru care abordează inegalitatea de gen, imigrația și viața între două țări, demonstrând abilități de racordare la spațiul scenic și deschiderea creativă și ludică față de textul dramatic.

Cele șase piese scurte ale participanților din România și Italia, vor fi prezentate într-o lectură publică atât la Roma, cât și la Târgu Mureș în anul 2025.