Ceea ce numim noi atât de pretenţios „comfort food” , eu una asociez cu energia sintagmei „mâncare ca la mama acasă”: acele bucate ce ne recreează căldura casei părinteşti, emoţia meselor in familie, chipul şi blândeţea mamei! Obişnuiesc să sădesc în memoria copiilor mei astfel de momente prin rutina mesei de duminică la care reuşim să fim prezenţi cu toţii.
Meniul nu trebuie nici pe departe să fie pretenţios şi nici complicat de executat. Ştim doar, lucrurile simple sunt întotdeauna cele mai bune şi plăcute inimii! Vă propun să facem un exerciţiu de imaginaţie şi să creionăm o zi de duminică cu un prânz in familie aşternând pe masă: o supă de găină cu găluşte pufoase (sau cu fidea), un pui fript cu piure cremos de cartofi şi plăcinte de mere şi cu brânză dulce. Ingrediente simple şi la îndemână, tehnici simple de gătit, timpi relativi mici de preparare. Iată ce ingrediente trebuie să îşi pregătească iscusita gospodină :
Pentru supă de găină (pui): 1 găină sau 1 pui ( de preferabil de ţară sau cel puţin aşa declarat că ar fi crescut la sol), 6 morcovi de dimensiune medie, 1 buc ţelină medie, 2-3 buc de apio, 2 buc de pătrunjel verde, 1 ceapă mare, sare, 1 lingura boabe de piper, ½ jumătate de legătura de pătrunjel verde şi ½ legătură de cimbru verde (legate cu tifon – le vom folosi doar pentru aromatizare, apoi vom scoate legătura din supă la final). Metodă simplă ca „bună ziua”: Puiul/ găina tranşată cum se cuvine se fierbe la foc mic timp de 3-4 ore în apă împreuna cu toate legumele şi condimentele enumerate mai sus.
Dacă a fost la viaţa ei o găină cinstită, vă va lăsa la final cu o zeama clară, galbenă, grasă şi extrem de gustoasă. Se scot legumele fierte din supă, iar supa se strecoară şi se pune intr-un alt vas. Se adaugă morcovii (şi daca doriţi si ţelina şi pătrunjelul rădăcină) tăiaţi cuburi, fidea (fiartă în prealabil într-un vas cu apă şi sare) sau găluşte (făcute rapid din 60g griş, 1 ou, 1 lingură de ulei, 1 lingură de apă caldă, 5g praf de copt).
Friptura rumenă de pui se găteşte aproape singură pentru că nimic nu este mai simplu decât sa aruncaţi într-o cratiţă puţin ulei de măsline şi bucăţile de carne fierte în supă . Nu uităm să le condimentăm cu puţină sare, piper, boia, cimbru, oregano (sau orice alt condiment preferăm). Îl întoarceţi pe ambele părţi până se va rumeni. Pregătiţi în acelaşi timp de foc şi un piure cremos de cartofi din 1,5 kg cartofi, 200 g unt, sare şi lapte cât cuprinde, până la obţinerea texturii dorite.


Pentru prezentare alegeţi să aşezaţi piureul pe un platou suficient de mare şi peste el puneţi bucăţile de friptură. Cum în zilele de duminica, colesterolul nu se depune, nu irosiţi grăsimea lăsată in tigaie la rumenirea puiului, aşa că o aşterneţi şi pe aceea peste piure.
Plăcintele se fac şi ele cât se poate de repede, cu condiţia să folosiţi atât de practicele foi de plăcinta congelate. (Într-o zi cu soare o să va povestesc şi reţeta străbunicii mele de foi subţiri de plăcinte). Folosim pentru umplutură ce ne pofteşte inima fie : 1 kg de mere rase, trase la tigaie cu 2-3 linguri de zahar, 50g unt, 1 linguriţă de scorţişoară. Fie optaţi pentru o umplutură de brânză dulce (1 kg brânză de vacă, 200g zahăr, 6 ouă, 200g stafide, 1 esenţă de vanilie, coajă de portocale).


Gata-i masa! Copiii aşează farfuriile, tacâmurile, şerveţele şi paharele, iar mama pune pe masă mâncarea aceasta care va crea amintiri peste generaţii şi va uni inimile pe vecie.
www.bistro222.ro

Irina Lazar