Prin 2016, Bogata reuşea o performanţă care pe alţii i-ar fi costat sute de mii de euro. În numai câteva zile, comuna mureşeană ce are aerul unei peninsule, fiind înconjurată din trei părţi de râul Mureş, devenea cea mai promovată localitate din România.
Totul a plecat de la greşeala rapperului SnoopDogg care, aflat în turneu în America de Sud, a postat o fotografie pe Instagram şi, din greşeală, a dat check-in în Bogata, România, în loc de Bogota, Columbia.
În scurt timp, reţelele de socializare au explodat, oamenii au început să se uite pe Google Maps în căutarea comunei mureşene şi s-a vorbit chiar despre nişte impresari ce ar fi venit aici să organizeze un concert adevărat al super starului.
S-a pus la punct şi un site – visitbogata.com, iar comuna de 2000 şi ceva de oameni avea să găzduiască un festival cu 4.000 de participanţi, la care profesorii de la şcoală au devenit ghizi pentru oaspeţii lor,veniţi de peste tot din ţară.
Bogata se poate lăuda cu cel mai scurt tunel de tren din lume şi cu un produs gastronomic premiat cu medalia de aur la festivaluri din România şi din multe părţi ale Europei. Este celebra
SLĂNINĂ DE BOGATA
Oamenii spun că nu-i sănătos să faci carnea în ziua când animalul a murit, că se acreşte . E important să lucrezi cu carne rece, de aceea porcul se curăţă şi se lasă desfăcut la vreo patru grade, să umble puţin aerul la el. După ce se rânduieşte totul, bucăţile de slană se sărează şi se lasă la hodinit de pe o zi pe alta.
Când porcul e răcit bine, facem o scăldătură de apă şi sare de mare, cu precizie de armetică, oprită la o concentraţie de doi la sută. În licoarea asta scufundăm slana, pe care o ţinem acolo cam două săptămâni. După fiecare trei nopţi, mişcăm şi întoarcem bucăţile din covată. Înainte cu trei zile de împlinirea sorocului, facem un mujdei dintr-un kil de usturoi, la fiecare 30 de litri de apă. Nu-i în plus nici un pumn de piper, de coriandru şi muştar. Când s-au făcut două săptămâni în cap de când am pus slana la sărat, punem mujdeiul şi mai ţinem trei zile.
În total, ar trebui să fie vreo 17 cântaturi de cocoş până când scoatem slana şi o opărim cu apă fiartă de 70 de grade şi o lăsăm la scurs cam trei ceasuri, spânzurată în cârlige.
Dăm dup-aia un fum de lemn de fag ori de stejar, preţ de o zi şi-o noapte. Se mai poate pune şi o crenguţă de brad la aprinderea rumeguşului, dar trebuie să fie fără coajă cu răşină. După afumat, presărăm bine boia de ardei dulce şi lăsăm la zvântat încă două-trei zile, după care o punem în pod sau la congelator.
INGREDIENTE:
- slănină de porc;
- sare;
- usturoi;
- boia dulce;
- piper;
- coriandru;
- muştar.
În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.