Mândră comuna şi mândri oamenii locului, îi aduc cinstire lui Gheorghe Şincai, născut între hotarele Râciului şi devenit director al învăţământului greco-catolic din Transilvania. Istoria „Şcolii Ardelene” ar avea o pagină lipsă fără numele lui, care şi-a adus sudoarea la prima gramatică tipărită a limbii române şi la temelia a peste 300 de şcoli. Poate de aceea a fost înnobilat ca director general al şcolilor româneşti unite din întreaga Transilvanie, scriind ceea ce dăinuieşte şi astăzi: Abecedarul, Gramatica, Aritmetica şi Catehismul.
La Mănăstirea cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”, rostuită de Dumnezeu în Sânmărtinul de Câmpie, se spune că, prin secolul XIII, ar fi poposit un călugăr pe nume Martin.
Tot locaş de rugăciune este Biserica de lemn de la Nima Râciului. Locul păstrează şi amintirea unei clopotniţe, despre care se crede că era singura construcţie aflată pe aceste locuri, în secolul XIX. Un clopot a fost luat din această săvârşire şi aruncat într-o fântână, ca să fie păzit de invadatori. Bătrânii din Râciu mai cred şi astăzi că acel clopot s-ar mai afla în adâncul apei şi că doar un om lipsit de păcat ar putea să-l mai scoată vreodată.
Ca să simţiţi simţămintele celor din Râciu, trebuie ca măcar o dată şă veniţi de Sfânta Maria la Mănăstirea din Sânmartin, dimpreună cu alte mii de oameni ce fac aici pelerinaj. Sau măcar în 20 iulie, la Târgul de Sfântul Ilie, că nu e post şi puteţi gusta un
PUI DIN SUPĂ CU SOS ROŞU
Dacă n-aţi făcut înainte o supă, de pe urma căreia să vă rămână carnea, luaţi pulpele şi pieptul de la o pasăre de pe lângă casă, puneţi-le în apă rece şi fierbeţi-le preţ de vreo oră jumate-două. Trageţi oala de pe foc şi mutaţi bunătatea într-o tigaie în care o perpeliţi cu 2-3 căţei de usturoi, un strop de boia dulce, sare şi piper. Plus două polonice din supă, ca să se înăbuşească bine.
Pentru sos, sacrificaţi o lingură şi jumătate de ulei şi încă una de făină, ca să aduceţi răntaşul, pe foc mic, la o culoare rumenie ca aluna de pădure. Trageţi de pe foc şi sloboziţi, amestecând continuu să nu se facă cocoloaşe, jumătatea de kil de bulion, îndulcită cu 3 linguri de zahăr şi dreasă cu puţină sare.
Cartofii îi tăiaţi cuburi şi înainte de a-i pune la fiert, lăsaţi în apa rece sare dintre trei degete. După fiertură, înainte de a-i zdrobi, puneţi unt şi un albuş de ou şi lăsaţi să curgă trei sferturi de pahar de lapte clocotit, în două-trei rânduri.
La final, ca să se bucure ochiul, merge să puneţi o frunză de ţelină sau, dacă e sărbătoare, chiar una de busuioc.
INGREDIENTE:
- pulpele şi pieptul de la un pui de casă;
- 2-3 căţei de usturoi;
- o linguriţă de boia dulce;
- o lingură şi jumătate de ulei;
- o lingură de ulei;
- ½ litru de bulion;
- 3 linguri de zahăr;
- ½ kilogram de cartofi;
- 50 grame de unt;
- 1 albuş de ou
- ; ½ pahar lapte;
- o frunză de ţelină;
- sare;
- piper.
În fiecare număr de vineri, în Cuvântul liber puteţi degusta din bunătăţile mureşenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiţi pe www.istoriecugust.ro, unde puteţi comanda şi cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.