Interviu realizat de dr. Radu Iosof

Domnul conf. univ. dr. Ioan Gârbuleţ este cadru didactic la Universitatea „Dimitrie Cantemir” Tg. Mureş, Facultatea de Drept. A fost judecător la instanţele mureşene din 1996 până în 2022, fiind totodată preşedintele secţiei penale şi apoi vicepreşedintele Curţii de Apel Tg. Mureş. De asemenea, şi-a desfăşurat activitatea în cadrul Corpului de control al Ministerului Justiţiei şi în cadrul Inspecţiei Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii. A publicat în calitate de autor, coautor sau coordonator peste 20 lucrări de specialitate în domeniul dreptului şi peste 250 de articole, studii, note şi comentarii în diferite reviste de specialitate şi pe site-uri juridice.
I s-a conferit de către Uniunea Juriştilor din România, premiul „I.L. Georgescu” pentru lucrarea „Tratat teoretic şi practic de executare silită”, vol. I-II, Ed. Universul Juridic, 2013, şi „Diplomă de excelenţă” pentru lucrarea „Abaterile disciplinare ale magistraţilor”, Ed. Universul Juridic, 2016, iar în anul 2010 a primit premiul „Savelly Zilberstein” pentru cel mai bun studiu publicat în Revista Română de executare silită.
Lucrarea lansată cu ocazia Conferinţei naţionale „Aspecte de noutate în materie penală”, desfăşurată la Facultatea de drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în colaborare cu Filiala Mureş a Asociaţiei Române de Ştiinţe Penale reprezintă ediţia a II-a a primului Tratat privind răspunderea disciplinară a magistraţilor publicat în ţara noastră, în care sunt analizate în mod detaliat abaterile disciplinare ale magistraţilor, procedura de cercetare şi de soluţionare a acţiunii disciplinare, răspunderea magistraţilor pentru încălcarea normelor de conduită reglementate de Codul deontologic, precum şi apărarea independenţei, imparţialităţii sau reputaţiei profesionale a magistraţilor şi a independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, aşa cum sunt reglementate în prezent de noile legii ale justiţiei care au intrat în vigoare la data de 16 decembrie 2022.

Cui se adresează cartea? De cine ar trebui cumpărată?

-Această lucrare se adresează, în primul rând judecătorilor Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, membrilor Consiliului Superior al Magistraturii şi inspectorilor judiciari, deoarece aceştia sunt cei care lucrează în mod direct şi nemijlocit cu dispoziţiile legale analizate, dar, în egală măsură, se adresează tuturor profesioniştilor din domeniul juridic. În acelaşi timp, se adresează tuturor celor interesaţi, într-o formă sau alta, de cunoaşterea situaţiilor în care un magistrat poate răspunde disciplinar.

Cum vedeţi răspunderea disciplinară în contextul nestudierii dosarului de către judecător (vezi cazul Pascu din Mangalia)?

-În acest caz Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu, s-a promovat acţiune disciplinară, iar doamna judecător a fost sancţionată disciplinar.
Mai mult, chiar în 27.11.2024, Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a aplicat doamnei judecător o nouă sancţiune disciplinară constând in „suspendarea din funcţie pentru o perioada de patru luni” pentru săvârşirea abaterii disciplinare prevăzute de art.271 lit. s) teza a II-a din Legea nr. 303/2022. Totodată, trebuie să menţionez faptul că în luna octombrie 2024, doamna judecător a fost sancţionată disciplinar tot cu suspendarea din funcţie pentru o perioada de trei luni.

Dar pentru întârzierea soluţionării cauzelor?

-Pentru astfel de situaţii există abaterea disciplinară prevăzută de art. 271 lit. g) din Legea nr. 303/2022, respectiv „nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile”, astfel că judecătorii, dar şi procurorii răspund disciplinar pentru întârzierea soluţionării cauzelor.
Am fost inspector judiciar timp de 6 ani şi am promovat multe acţiuni disciplinare pentru acest motiv, care a avut drept consecinţă sancţionarea judecătorilor de către Secţia pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii sau de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Se comportă Consiliul Superior al Magistraturii ca un sindicat?

-Nici vorbă. Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii sunt cele abilitate de lege să aplice o sancţiune disciplinară pentru un judecător sau procuror. Eu, la elaborarea tratatului am studiat întreaga jurisprudenţă a acestuia în perioada 2005-2024, dar şi jurisprudenţa Completului de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie care soluţionează recursurile împotriva hotărârilor de pronunţate de Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii şi am constatat că sunt sute de hotărâri prin care magistraţii au fost sancţionaţi disciplinar, inclusiv cu cea ca gravă sancţiune disciplinară, respectiv excluderea din magistratură.

Se apreciază că multe dintre sancţiuni sunt anulate la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Mai este eficace răspunderea disciplinară în aceste condiţii?

-În tratat prezint toate speţele relevante din ultimii 20 de ani, astfel că se va constata că această afirmaţie nu este reală. Este adevărat că, în multe speţe, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie aplică o sancţiune mai blândă decât cea aplicată de Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii, dar au fost situaţii în care Secţia Consiliului Superior al Magistraturii a respins acţiunea disciplinară, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a admis recursul Inspecţiei Judiciare şi a dispus sancţionarea magistratului. O astfel se situaţie s-a întâmplat şi în perioada în care eu eram inspector judiciar, iar acţiunea disciplinară promovată de mine împotriva unui judecător a fost respinsă de către Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, iar în recurs, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus sancţionarea judecătorului.

Caracterizaţi pe scurt necesitatea atragerii răspunderii disciplinare a magistraţilor şi ce abateri şi sancţiuni sunt mai des întâlnite, mai ales că aţi îndeplinit mulţi ani activitatea de inspector.

-Bineînţeles că este necesară răspunderea disciplinară a magistraţilor, de altfel ea a fost reglementată prin toate legile justiţiei pe care le-a avut ţara noastră.
Legea prevede că sancţiunile disciplinare se pot aplica proporţional cu gravitatea abaterilor comise de un magistrat, astfel că pentru abateri minore nu se poate dispune, spre exemplu, excluderea din magistratură a unui judecător sau procuror.
Cu privire la cea de-a doua parte a întrebării, din experienţa mea, am constatat că cele mai frecvente abateri disciplinare ale magistraţilor se referă la neredactarea sau nesemnarea hotărârilor judecătoreşti sau a actelor judiciare ale procurorului, din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege; la exercitarea funcţiei cu rea-credinţă sau gravă neglijenţă; la atitudinile nedemne în timpul serviciului faţă de colegi, celălalt personal al instanţei sau al parchetului în care funcţionează, inspectori judiciari, avocaţi, experţi, martori, justiţiabili ori reprezentanţii altor instituţii şi la încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii.

În contextul actual social se mai potriveşte dictonul fiat justitia pereat mundus?

-Pentru cei care nu cunosc limba latină, acest principiu se traduce în felul următor „Să se facă dreptate, de-ar fi să piară lumea”. Acest principiu exprimă o dorinţă de dreptate cu orice preţ, mai presus de orice alte lucruri, un ideal moral al naturii umane, căruia i se subordonează o mulţime de alte valori, cum ar fi adevărul, integritatea, onestitatea etc. Eu apreciez că acest principiu trebuie să ghideze întreaga magistratură. Din punctul meu de vedere, în toate situaţiile, fără excepţie, dreptatea trebuie să triumfe, indiferent de consecinţele practice.

Mulţumim pentru interviul acordat în numele cititorilor ziarului Cuvântul liber.

-În primul rând, eu vreau să vă mulţumesc pentru că aţi participat la conferinţa organizată de către universitatea noastă, dar în acelaşi timp şi la lansarea Tratatului privind răspunderea disciplinară a magistraţilor, iar în al doilea rând, pentru posibilitatea oferită de a-mi exprima anumite puncte de vedere cu privire la acest domeniu.