Poșta Română tocmai ne-a înștiințat că, de la 1 ianuarie 2025, comisionul perceput pentru distribuirea abonamentelor pentru presă va crește la “cel puțin 1,5 lei / publicație distribuită”, conform unei decizii din 15 noiembrie a directorului general al companiei. În prezent, comisionul încasat de Poșta Română pentru distribuirea unui exemplar de ziar este de 0,8 lei. Așadar, de anul viitor acest comision se dublează iar ziarele vor înregistra pierderi foarte mari, fiind în pericol chiar de a-și suspenda activitatea.
Azi, când dumneavoastră vă faceți abonament la ediția printată a Cuvântului liber, din cei 40 de lei pe lună, 42% (0,8 lei/exemplar) sunt luați de Poșta Română. Mult. Aproape jumătate. Dar ce să vezi, de la anul acest comision ajunge la 79% (1,5 lei/exemplar). Pe lângă acest procent care reprezintă comisionul de distribuție Poşta Română mai adaugă la cei 40 de lei alte taxe poștale în valoare de 5,03 lei pe care le plătiți dumneavoastră.
Cei peste 1.500 de abonați ai noștri, în principal persoane fizice plătesc pentru un ziar 1,9 lei. Din 1,9 lei, 1,5 lei vor merge la Poșta Română. Cei 0,4 lei care ne rămân nu ne ajung nici să acoperim tiparul. Nu mai vorbim că un ziar are și alte cheltuieli: salarii, chirie, consumabile, amortizări și toate cele. Este incredibil cum statul îți poate lua 80% din afacerea ta. În noile condiții impuse noi vom fi nevoiți fie să subvenționăm abonamentele fie să le mărim prețul de la 1 ianuarie.
Dar în condițiile în care presa tipărită din România s-a dus în cap, ziarele locale având tiraje între 300 și maxim 2.500 de exemplare, credeți că este în regulă să mărim prețul? Doar anul acesta au dispărut zeci de ziare în România.
Nu vreau să comentez acum nemulțumirile colegilor din presa scrisă din județul Mureș și din celelalte județe din Transilvania legate de serviciile Poștei Române. Știm că în anumite zone ale județului ziarele ajung cu întârziere mare. Însă voi lăsa abordarea acestui subiect pentru altă dată.
Poșta Română, pentru cine nu știe, este o instituție publică aflată în subordinea Guvernului României, prin Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.
Nu presa scrisă – ce a mai rămas din ea în România – este de vină pentru performanțele economice slabe ale Poștei Române. Nu din banii noștri veți acoperi găurile sau veți pune pe picioare această companie greoaie și ineficientă.
Avem tot sprijinul și ne bucurăm de colaborarea foarte bună cu tipografia Garamond din Cluj-Napoca. Cei de acolo sunt un real sprijin pentru noi și pentru toată presa scrisă din Transilvania. Guvernul, însă, vrea să închidă presa scrisă. Cum? Simplu: fără să ne acorde niciun fel de sprijin real – reducerea TVA-ului la publicitate, subvenționarea hârtiei sau măcar un ajutor concret în relația cu Poșta Română.
Vom protesta alături de colegii noștri din presa scrisă din țară și vom încerca să atragem atenția asupra pericolului pe care astfel de măsuri îl reprezintă.
Dacă ucideți presa, ucideți democrația! Deja ați început prin incompetenții pe care îi numiți în funcții publice!
Dragoș Bardoși