În fiecare an, în data de  25 noiembrie, este marcată Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, stabilită la data de  7 februarie 2000, prin Rezoluţia nr. 54/134 adoptată de către Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor  Unite. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. Cu acest prilej O.N.U. a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme. Totodată această zi înseamnă și debutul campaniei UNiTE, o iniţiativă de 16 zile de activism ce se încheie cu Ziua internaţională a drepturilor omului (10 decembrie).

În 2024, campania are tema „Every 10 Minutes, a woman is killed. No Excuse. UNiTE to End Violence against Women – La fiecare 10 minute, o femeie este ucisă! Nici o scuză. Uniți pentru a pune capăt violenței împotriva femeilor”.

Campania internaţională „16 zile de activism împotriva violenţei”, este cunoscută în judeţul Mureş ca şi Campania „NASTURILOR”, având ca scop creşterea gradului de conştientizare asupra formelor de manifestare a violenţei, ca o încălcare a drepturilor omului și a consecințelor ei dramatice.

Simbol al campaniei adoptat încă din anul 2014, nasturele, stimulează comunitatea să vorbească despre violență, pentru a arăta că aceasta nu este acceptată ca mod de viaţă și că oamenii sunt uniţi, „nasturii”  aducându-i împreună pentru a-i ajuta pe cei ce au nevoie.

Anul acesta, mesajul campaniei este „VIOLENȚA DEZBINĂ ! ÎMPREUNĂ PUTEM AJUTA!”, campania fiind inițiată la nivel local de către  Inspectoratul de Poliție Județean Mureș prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității,  împreună cu instituțiile și O.N.G.-urile membre ale echipei intersectoriale, respectiv Institutul Est-Europen de Sănătate a Reproducerii (I.E.E.S.R.) – Centrul de Prevenire a Violenței Domestice Târgu Mureș, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Poliția Locală, Inspectoratul Școlar Județean Mureș, alături de A.N.I.T.P – Centrul Regional Mureș, Crucea Roșie, Farmacia Socială – Mureș Hub.

Campania „nasturilor” invită pe toată lumea să se alăture cu un gest, acela de a purta un nasture, pentru ca să fie vizibil la cât de mulți oameni care dezaprobă violența ca mod de viață. Nasturele sugerează unitate, iar această campanie își dorește să țină oamenii aproape, începând cu instituțiile care au responsabilități în domeniu și desigur autoritățile și O.N.G. – urile care militează în fiecare zi, nu doar în cele 16 zile, pentru drepturile femeilor, ale copiilor și ale victimelor.

Mesajul acestei campanii, „Violența dezbină ! Împreună putem ajuta!”, s-a făcut auzit mai întâi luni, 25 noiembrie, la Consfătuirea anuală a bibliotecarilor școlari desfășurată  la Biblioteca U.M.F.S.T. „George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Apoi activitățile de debut ale campaniei au continuat la Biblioteca Județeană Mureș – American Corner. Deoarece o importantă componentă a campaniei o constituie activităţile cu elevii, la acestea au participat cadrele didactice şi elevii de la  Colegiul Național ,,Unirea,, și Colegiul Național de Artă din Târgu Mureș, cu care s-au purtat discuții despre formele violenței, respectiv verbală, fizică, emoțională etc. despre factorii care pot duce la violență, despre cum și unde putem cere ajutor,la finalul dezbaterilor participanții afirmând cu bucurie că sunt parte a acestui demers inițiat în urmă cu  zece ani, reiterând dorința de a fi  întotdeauna un „năsturel” care leagă oameni, destine și suflete!   

Și în acest an, unitățile școlare din județul Mureș sunt invitate în Campania NASTURILOR împotriva violenței. „Să fim din nou împreună!  E important pentru a putea ajuta ! Oricine se poate alătura, purtând un nasture! E o promisiune a neacceptării violenței!” sunt principalele mesaje ale campaniei.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor rămâne una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului din lume. La nivel global, un număr estimat de 736 milioane de femei., aproape una din trei femei, au fost supuse violenţei fizice şi/sau sexuale de către partenerul intim, violenţei sexuale de către un non-partener, sau ambelor violenţe, cel puţin o dată în viaţă. Pentru cel puţin 51.100 de femei în 2023, ciclul violenţei bazate pe gen s-a încheiat final şi brutal, ele fiind ucise de către parteneri sau de membri ai familiei. Acest flagel al violenţei s-a intensificat în diferite situaţii, inclusiv la locul de muncă şi în spaţiile online, şi a fost agravat de conflicte şi schimbările climatice. Până în prezent, doar două din trei ţări au interzis violenţa domestică, în timp ce 37 de ţări din întreaga lume scutesc încă de urmărire penală autorii violurilor dacă sunt căsătoriţi cu victima sau eventual dacă se căsătoresc cu victima, iar 49 de ţări nu au în prezent legi care să protejeze femeile împotriva violenţei domestice.
România a aderat la două instrumente juridice internaţionale, respectiv Convenţia O.N.U. privind eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, din 7 ianuarie 1982 şi Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, respectiv Convenţia de la Istanbul, din anul2016.
La 13 iunie 2024, au intrat în vigoare primele norme ale Uniunii Europene, privind combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Violenţa împotriva femeilor şi violenţa domestică afectează aproximativ una din trei din cele 228 de milioane de femei din U.E. Prin incriminarea anumitor forme de violenţă împotriva femeilor în întreaga U.E., inclusiv online, şi prin consolidarea accesului victimelor la justiţie, la protecţie şi la sprijin, directiva urmăreşte să asigure drepturile fundamentale de egalitate de tratament şi de nediscriminare între femei şi bărbaţi. Noile norme sunt decisive împotriva violenţei de gen şi interzic mutilarea genitală a femeilor, căsătoriile forţate şi cele mai răspândite forme de violenţă cibernetică, precum partajarea neconsimţită de imagini intime (inclusiv deepfake-uri), urmărirea cibernetică şi hărţuirea cibernetică (inclusiv exhibiţionismul cibernetic). Statele membre trebuie să transpună directiva în legislaţia lor naţională până la 14 iunie 2027, se arată într-o declarație comună din data de 25 noiembrie 2024,  Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor, semnată de către Reprezentanța Comisiei Europene în România, precum și de reprezentanți ai mai multor ambasade și instituții internaționale, care vor continua să sprijine și să colaboreze alături de Guvernul României, societatea civilă și toți actorii relevanți pentru societăți mai sigure pentru femei și fete.

Facem precizarea că orice persoană agresată poate cere ajutor la Centrul de Prevenire și Combatere a Violenței Domestice apelând numărul de telefon 0265.255931, dar și la Poliție (112) Unitatea de Primiri Urgențe/S.M.U.R.D. (112), Echipa mobilă din cadrul Primăriei Târgu Mureș sau Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, tel. 0265.213512.

Traian Buta