Mureșeanul Daniel Cheșa, cel care duminica trecută, pe 17 noiembrie, a pornit într-o călătorie de 40 de zile în Africa, a dus cu el și un exemplar al cotidianului nostru. Daniel ne va transmite, pe parcursul călătoriei sale, corespondențe de pe “Continentul Negru”.

Călătoria mureșeanului din acest an, intitulată “Singur în sandale, de-a lungul Africii”, va cuprinde nu mai puțin de 15 țări, iar el va folosi toate mijloacele de transport posibile. „Mi-am propus să cunosc diversele culturi africane.”, a declarat el la începutul călătoriei.

Prima escală a fost în Angola. A doua oprire a fost în Namibia, iar de acolo a ajuns în Africa de Sud, de unde practic începe călătoria sa.

Ieri, Daniel Cheșa se afla în Gaborone, Botswana, după ce a explorat mai multe orașe din Africa de Sud, unde, vineri, a și votat la Ambasada României din Pretoria.
„Am făcut un gest de responsabilitate și datorie față de țara noastră și față de români. După un zbor lung de 1.500 de kilometri din Cape Town la Johannesburg, iar apoi cu taxiul până în Pretoria, am pășit obosit, somnoros și nearanjat în Ambasada României din Pretoria, capitala Africii de Sud. Am fost profund impresionat de ospitalitatea și deschiderea membrilor corpului diplomatic, inclusiv a domnului Consul General, care mi-a oferit sfaturi valoroase pentru continuarea călătoriei mele prin Africa în siguranță. Mai mult, mi-a pus la dispoziție o carte de vizită, oferindu-mi asigurarea că îl pot apela în caz de nevoie”, a transmis Daniel Cheșa pentru Cuvântul liber.

El a mai precizat că Ambasada din Pretoria este un punct strategic pentru românii din 11 țări africane, multe dintre ele fiind cele prin care urmează să călătorească. „Gesturile mici și sprijinul oferit de corpul diplomatic demonstrează că, oriunde ne-am afla, România rămâne aproape de cetățenii săi”, a mai transmis Daniel Cheșa.

Ghetoul Alexandra din Johannesburg

„Ce faci când ajungi în suburbia Johannesburg, în celebrul ghetou Alexandra? Simplu: ieși la o bere cu „amicii” locului”, povestește Daniel Cheșa despre experiența sa dintr-unul dintre ghetourile din Johannesburg.

„Aici, în această față ascunsă și mai puțin turistică a Africii de Sud, se vede clar urma deceniilor de apartheid. În timp ce albii se bucurau de diamantele țării, băștinașii de culoare au fost lăsați să caute „bogăția” în orice firimitură aruncată de aroganți coloniști”, transmite colaboratorul nostru.

El spune însă că, indiferent de cât de săraci sunt oamenii de aici, aceștia sunt foarte ospitalieri, un aspect pe care l-a observat încă de când a călcat pe pământ african. „Atmosfera, din taverna improvizată sub un umbrar, a fost una caldă (la propriu și la figurat), mai ales după ce am oferit fiecăruia câte o bere rece ca gheața – o monedă universală a bunei dispoziții”, ne-a transmis Daniel Cheșa. „Îmi iau rămas bun de la Africa de Sud păstrând în suflet doar frumusețea și magia acestei țări. Următorul capitol al călătoriei mele mă poartă spre Botswana.”

Andrei Roman