Şăulia este locul intersecţiilor. Aici se împreunează drumurile ce duc de la Târgu Mureş la Band şi de la Luduş la Sărmaşu. În aceeaşi Şăulie, Pârâul Şesu i se oferă cu totul Pârâului de Câmpie, dar face sacrificiul suprem numai după ce însoţeşte frumos lacurile antropice, întinse pe 80 de hectare de oglindă de apă.
Oamenii de aici au pus preţ pe învăţătură încă din vechime, prima şcoală din Şăulia fiind construită în 1808, din pământ bătut.
Prin părţile acestea am găsit o reţetă simplă, dar cu un gust aparte. Nu ştim dacă o fi fost de la oala mare, cu sute de porţii, sau de la frunza de ţelină. Dar am gustat nişte delicioşi
ARDEI UMPLUŢI
Se iau din grădină cei mai frumoşi ardei, de preferinţă de culori diferite, dar parcă roşii ar avea faţă mai arătoasă. Le scoatem coada înverzită, dar nu îi curăţăm, aşa cum e vorba la oraş, ci luăm seminţele şi le punem deoparte, pentru că pot fi de folos, dacă-s de soi bun. Carnea tocată, jumătate de porc şi jumătate de vită, se lasă la “aşteptat” câteva minute. Tocăm ceapa şi verdeţurile, şi le aruncăm împreună cu orezul, boiaua, sarea şi piperul peste carnea ce aşteaptă să fie împreunată cu un ou, ce are rost de legătură. Umplem ardeii cu grijă, dar nu chiar până sus, că orezul se mai împăunează. Îi punem într-o oală şi le dăm răgaz până fierbe apa în vecinătatea sobei, într-o cratiţă separată. Clocotitura o turnăm peste rotofeii umpluţi şi lăsăm aşa vreun ceas şi jumătate.
Între timp, dacă vrem sos şi trebuie să mai găsim o crăticioară, în care stingem trei linguri de ulei încins, cu două de făină. Furăm puţin din supa în care fierb ardeii şi o plouăm peste amestec, împreună cu un sfert de litru de bulion. Fierbem bine cinci minute pe ceas, cu o frunză de ţelină, pentru gust, culoare şi bărbăţie, după care punem sare, piper şi zahăr, dar nu mai mult decât aţi pus în cafeaua de dimineaţă.
Şi alăturăm ardeii sosului.
INGREDIENTE
- 10 ardei graşi;
- 300 grame de carne de porc;
- 200 grame de carne de vită;
- ¼ litru de bulion;
- 2 linguri de ulei ;
- 2 linguri de faină;
- 2 cepe;
- 100 grame de orez;
- piper;
- sare;
- boia dulce;
- 2 frunze de dafin;
- 1 frunză de ţelină.