Castelul Haller de la Ogra vine din secolul al XVII-lea şi a fost dorit de multe familii nobiliare transilvane, care l-au şi avut în proprietate. Mai apoi, întreg satul a ajuns pe numele familiei Haller şi aşa a rămas, vreme de trei secole.
Castelul are două etaje şi camere boltite, decorate cu pictură murală, cu mobilierdin lemn masiv adus de la Paris şi candelabre de la Viena. Călugării franciscani slujeau aici, în capela romano-catolică privată.
Castelul de la Ogra a fost naţionalizat de comunişti şi făcut şcoală, internat, grădiniţă şi dispensar sătesc, iar apoi lăsat evident în paragină.
Este poate cel mai frumos exemplu despre cum poate o bijuterie să revină la viaţă, dacă şansa şi oamenii îi dau dreptul să trăiască. În 2007, Castelul a fost retrocedat moştenitorilor familiei Haller, care l-au vândut întru renaştere. Şi acum trăieşte frumos.
Ogra vă aşteaptă şi la monumentul înalt de peste cinci metri, cu o cruce în vârf, ridicat în memoria Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial, dar tot aici, în satul Vaideiu, puteţi vedea şi biserica de lemn,  construită, se pare, pe la 1866 şi restaurată treizeci de ani mai târziu.
De la Ogra vă arătăm o mâncare de vară, pe care n-am mai întâlnit-o prin alte părţi ale judeţului, bună şi răcoritoare, prinsă în nume de

TOCĂNIŢĂ DE VINETE

Prăjim în ulei şi numai la suprafaţa tigăii o vânătă mai mare şi trei mai mici, după care, într-o altă crăticioară mai mică, ne punem pe călit o ceapă, peste care, când se face sticloasă, mai punem un ardei tăiat mărunt şi slobozim, tot pentru prăjit, trei linguri de făină.
Punem călitura peste vinete şi la câteva minute lăsăm puţină apă şi sfertul de kil de bulion, plus două roşii opărite şi dezpieliţate. Nu ne grăbim tare, da’ când vedem că a trecut vreo jumătate de oră, aruncăm frunzele de ţelină şi pătrunjelul, potrivim cu sare şi piper şi înnobilăm cu o căciulie mare de usturoi. Cam într-un ceas şi jumătate ar trebui să fie gata.

INGREDINTE

  • 4 vinete;
  • 1 ceapă;
  • 1 ardei ;
  • 2 linguri de făină;
  • 2 roşii opărite şi decojite;
  • 1 frunză de pătrunjel;
  • 1 frunză de ţelină;
  • ¼ litru de bulion;
  • 1 căciulie de usturoi.