O caracteristică importantă a terapiei prin pictură este rolul de destăinuire pe care şi-l asumă cel ce pictează. Nu ai cum să greşeşti. Cât de des ai auzit că o imagine face cât o sută de cuvinte?! Pictura este privită ca o oglindă a personalităţii, trăsăturile personale a omului se manifestă, în cea mai mare măsură în actele creative şi creativitate. Un desen sau o pictură, nu este altceva decât o reflectare a gândurilor, sentimentelor, atitudinii şi caracterului unei persoane, este un mijloc eficient de pătrundere în spaţiul lăuntric al omului. Acolo poţi vedea tot. Cuvintele pot veni după aceea.
Moldovan Lucia, Psihoterapeut şi Psiholog clinician la SCJU Târgu Mureş şi la CIP a împărtăşit cu noi un plan altruist, gata să-l ducă la bun sfârşit la încheierea acestui an. Lucia pictează, şi încă cum pictează! Şi-a adunat lucrările într-un calendar pentru anul 2025, iar banii în urma vânzărilor vor fi donaţi unei cauze sociale. Un calendar poate fi o idee de cadou, ceva simplu şi de efect, care să dea o impresie excelentă şi să arate destinatarului preocuparea ta pentru a-i oferi un lucru de calitate, foarte util şi cu adevărat deosebit. Aşadar, vă invit să aflăm mai multe detalii într-un scurt interviu cu artista psiholog.
- Lucia Moldovan, mai ţii minte cum şi când ai descoperit că pictura îţi face bine?
- Şi noi, psihologii, suntem oameni cu traume, probleme ce ţin de sănătate, relaţii personale sau profesionale pe care da,este absolut necesar să le prelucrăm pentru a putea fi buni profesionişti însă apar acele momente când simţi că este nevoie să externalizezi starea,emoţiile sub o anumită formă. De preferinţă este să găsim activităţi care să ne încarce pozitiv si să nu ne lăsăm pradă adicţiilor, activităţilor distructive. A fost un astfel de moment în 2021 când avem nevoie să pun pe stop gândurile, acest „stop gânduri” îl putem realiza venind cu o recadrare şi cu îndreptarea atenţiei,gândurilor spre altceva…acest altceva pentru mine a fost „cum ar fi să încep să pictez,aş putea?”… astfel am ajuns să-mi descopăr această latură artistică şi să pot trece mai uşor peste situaţia generatoare de stres.
- Ce îţi place să pictezi?
- Reproduc portrete, am reprodus două picturi ale lui Vincent Van Gogh (Irişi şi Starry night) îmi place să pictez flori, însă am îndrăznit şi pictură abstractă cubistă. De obicei pictez imaginea cu care rezonez, acea imagine care se pliază pe starea mea din acel moment şi îndrăznesc să mă aventurez chiar dacă nu ştiu ce voi reuşi sau dacă voi reuşi. Asta e frumuseţea până la urmă,să-ţi testezi limitele, şi cu cea mai mare sinceritate privesc picturile realizate de mine şi nu-mi vine să cred că am reuşit aşa ceva în condiţiile în care am învăţat singură cum să combin culorile ce pensulă să folosesc cum să retuşez dacă am greşit cum să creez umbre şi multe altele pe care le-am descoperit exersând.
- Ce stil crezi că ţi se potriveşte cel mai mult?
- Realismul. Deja numele sugerează o posibilă definiţie. Pictorii care pictau în acest stil îşi propuneau să reproducă o imagine în cel mai realist mod. Astfel că, atunci când te uitai la pictură să crezi că te uiţi la o poză sau că ai obiectul în faţa ochilor tăi.
- Care sunt artiştii tăi preferaţi?
- Édouard Manet. Este cel mai de seamă reprezentant al curentului de tranziţie, de la realism la impresionism. A inspirat o întreagă generaţie de pictori modernişti, precum Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor român, sau Ion Andreescu, cel care a orientat definitiv arta românească. „Nu este suficient să-ţi cunoşti meseria – trebuie să ai simţire. Ştiinţa este foarte bună, dar pentru noi imaginaţia valorează mult mai mult.”
Oscar-Claude Monet „… în sfârşit, ochii mi s-au deschis şi am înţeles cu adevărat natura. Am învăţat în acelaşi timp s-o iubesc” cu aceste cuvinte Oscar- Claude Monet îşi definea în 1926 propria activitate
Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi şi 1.100 de desene şi schiţe .Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje şi picturi cu floarea soarelui, se numără printre cele mai cunoscute şi cele mai scumpe din lume.
Gustav Klimt cu binecunoscuta lucrare Sărut spunea că „Artistul trebuie să antreneze nu doar ochiul, ci şi sufletul…” - Cum poate fii înţeles, din punct de vedere psihologic, actul artistic?
- Pornesc de la observaţia lui John Locke „În intelect nu există nimic fără să fi fost înainte în simţuri.” Astfel, actul artistic presupune o participare, conlucrare a senzorialului, cognitivului şi afectivului, rezultatul fiind autodepăşirea, autocunoaşterea şi sensibilizarea fiinţei umane.
Asociaţia Americană de Art Terapie defineşte art terapia ca fiind o preocupare a sănătăţii mentale în care clienţii, încurajaţi de psihoterapeuţi utilizează arta ca suport, procesul şi rezultatul creaţiei artistice pentru explorarea propriile lor sentimente, reconcilierea conflictelor emoţionale, încurajarea conştiinţei de sine, gestionarea comportametelor şi adicţiilor, dezvoltarea abilităţilor sociale, îmbunătăţirea orientării sociale, reducerea anxietăţii şi creşterea stimei de sine Din punct de vedere neuropsihic, prin creaţia artistică, adică pictură, muzică, dans, teatru sau orice alt tip de artă sunt activaţi neurotransmiţători precum serotonina şi endorfinele, responsabili de apariţia stării de fericire.
Sistemul volitiv-motivaţional al psihicului sprijină procesul creativ şi afectivitatea. Altfel spus, dacă avem motivaţie şi voinţă cu siguranţă vom reuşi să creăm ceva care să ne reprezinte, dar în acelaşi timp să ne dea şi o stare de satisfacţie, mulţumire interioară.
Art terapia este responsabilă de apariţia emoţiilor pozitive …aş îndrăzni să spun în orice formă a sa. Un alt beneficiu este eustresul, adică emoţiile bune sau aşa-numitul stres pozitiv. Arta oferă o conectare cu self-esteemul, adică la stima de sine. Fiecare dintre noi are resurse interioare multiple accesibile prin artă. Creierul „lucrează” atunci când pictezi, ceea ce înseamnă că te ajută să-ţi îmbunătăţeşti puterea de concentrare şi capacitatea de memorare. În plus, potrivit unor studii. - Ai adunat 12 lucrări într-un calendar pentru anul 2025. Cu cât îl vom putea cumpăra şi de unde?
- Calendarul va avea un preţ de 33 Ron, dar vreau să fie perceput ca donaţie , orice sumă peste preţul de vânzare este bine venită. Toţi banii vor merge spre o cauză socială. Prin posibilitatea de a alege cauza socială către care se îndreaptă suma ce urmează a fi donată, clienţii pot fi implicaţi direct în proiect cu sugestii. Cei care sunt interesaţi, pot lua legătura cu mine pe pagina de facebook.