Echipa de conducere a Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni, coordonată de Zsuzsanna Megheşan, manager, urmăreşte pe termen mediu şi lung creşterea calităţii serviciilor oferite, formarea continuă a personalului angajat, adoptarea unei abordări sistematice, concentrându-se pe resursele umane, eficientizarea activităţii, care să conducă la creşterea serviciilor oferite, a nivelului de satisfacţie al pacienţilor şi al personalului medical, contribuind la întărirea prestigiului şi consolidarea imaginii Spitalului Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni.
Personalul din spital reprezintă resursa principală a spitalului. Competenţele şi pregătirea adecvată a personalului constituie elementele-cheie în obţinerea rezultatelor excelente ale spitalului nostru. Cu o pregătire solidă şi o experienţă vastă în îngrijirea pacientului, personalul medical asigură standarde ridicate în furnizarea serviciilor medicale. Spitalul oferă populaţiei deservite o gamă variată de servicii medicale, care includ prevenţie, diagnostic, tratament curativ, recuperare şi îngrijire psihiatrică.
Pacienţii asiguraţi beneficiază de servicii medicale prin spitalizare continuă, servicii medicale în regim de spitalizare de zi, asistenţă medicală de urgenţă, asistenţă medicală de specialitate ambulatorie şi investigaţii paraclinice.
În raport cu obiectivele, volumul de activitate şi dotarea tehnică, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni este o unitate sanitară cu 575 de paturi, din care 560 de paturi pentru spitalizare continuă destinate tratării bolnavilor acuţi şi cronici, 10 paturi pentru însoţitori şi 5 paturi pentru spitalizare de zi.
Investiţii şi standarde medicale
În anul 2020, la Spitalul Municipal Târnăveni s-au realizat investiţii în valoare de 4.882.986 lei, din care 4.642.471 lei din bugetul local (CJ) şi venituri proprii şi sponsorizări de 240.515 lei. Printre cele mai importante proiecte realizate se numără schimbarea reţelei de canalizare menajeră şi pluvială, reabilitarea subsolului Pavilionului Central, studiul de fezabilitate privind montarea unui lift la Pavilionul de Neuropsihiatrie, înlocuirea reţelei de apă rece/apă caldă la subsolul Pavilionului de Neuropsihiatrie.
Tot în acest an s-au realizat reparaţii curente în valoare de 54.706 lei, bani proveniţi din bugetul local (CJ), pentru igienizarea Ambulatoriului de specialitate, a clădirii garajului şi a atelierului mecanic.
În anul 2021, s-au realizat investiţii în valoare de 2.487.783 lei, din care 2.067.741 lei din bugetul local (CJ) şi 420.024 lei din venituri proprii. Totodată, s-au efectuat reparaţii curente în valoare de 1.902.742 lei din bugetul local. Dintre investiţiile importante menţionăm: elaborarea unui studiu de fezabilitate şi a unui proiect tehnic pentru amenajarea curţii interioare, împrejmuirea secundară şi principală a Spitalului, înlocuirea reţelei de apă rece/apă caldă la secţia de Pediatrie, înlocuirea centralelor termice la Pavilionul de Neuropsihiatrie, implementarea unui sistem de supraveghere video, sistemul „nurse calling”, controlul accesului, achiziţia unui videocolonoscop, a unui turn laparoscopic, a unui grup electrogen de 200 KVA cu sistem de automatizare, precum şi dotări video pentru Ambulatoriu şi secţia de Pediatrie.
În anul 2022, investiţiile au însumat 13.408.454 lei, din care 4.078.634 lei din bugetul local (care include şi suma de 832.261 de lei, reprezentând cofinanţarea în cadrul proiectului POIM) şi 52.973 lei din venituri proprii.
Printre principalele investiţii s-au numărat: reabilitarea şi modernizarea subsolului Pavilionului Central, studii de fezabilitate pentru dezvoltarea infrastructurii unităţii de asistenţă medicală ambulatorie, amplasarea unui lift exterior la Pavilionul de Neuropsihiatrie, realizarea unei scări exterioare de incendiu, amenajarea unei staţii de aer comprimat şi pompe de vid pentru compartimentul ATI, branşamente electrice pentru Pavilionul de Neuropsihiatrie.
În anul 2023, Spitalul a beneficiat de investiţii în valoare de 5.290.598 lei, din care 1.655.515 lei au provenit din fonduri externe nerambursabile PNRR, 3.194.060 lei din bugetul local (CJ Mureş) şi 441.023 lei din fonduri proprii. Printre principalele realizări se numără: achiziţionarea unui turn de laparoscopie 2D, amplasarea unui lift exterior pentru Pavilionul de Neuropsihiatrie, dezvoltarea infrastructurii ambulatoriului, înlocuirea reţelei de apă caldă/rece la secţia de Obstetrică-Ginecologie, precum şi înlocuirea centralelor termice pentru clădirile Radiologie şi Anatomie Patologică.
Totodată, în 2023, Spitalul Municipal „Dr. Gheorghe Marinescu” Târnăveni a finalizat proiectul „Consolidarea capacităţii de gestionare a crizei sanitare COVID-19”. Achiziţiile realizate prin acest proiect, în valoare de 9.632.348 lei, au inclus echipamente şi aparatură medicală necesare pentru tratamentul pacienţilor infectaţi cu COVID-19 şi pentru protecţia personalului medical.
În acelaşi an, s-a semnat contractul de finanţare pentru proiectul „Dezvoltarea Infrastructurii Unităţii de Asistenţă Medicală Ambulatorie”, în valoare de 15.661.656 lei.
Planuri pentru viitor şi investiţii în curs
În anul 2024, investiţiile au totalizat 3.697.498 lei, din care 905.565 lei provin din bugetul local şi 618.546 lei din venituri proprii. Printre realizările acestui an se numără finalizarea a 70% din achiziţiile pentru dotarea ambulatoriului şi iniţierea unui studiu de fezabilitate pentru construirea unui corp de clădire spitalicesc multietajat, dotat cu heliport, instalaţie de epurare a apei şi alte facilităţi moderne.
„Până la data de 2 decembrie dorim să depunem documentaţia pentru construirea a două corpuri de spital, conectate prin subsol, parter şi două etaje, respectiv subsol, parter şi patru etaje, cu terasă circulabilă. Este cel mai important proiect pe care îl gândim de 8 ani şi sperăm că va fi finalizat undeva prin 2027-2028”, a declarat ec. Zsuzsanna Megheşan, manager al Spitalului Municipal Târnăveni.
De asemenea, Spitalul a primit aprobarea Consiliului Judeţean pentru construirea unui lăcaş de cult destinat celor 220 de pacienţi cronici permanenţi din secţia de Psihiatrie, iar până la sfârşitul lunii se vor finaliza picturile interioare.
Amalia Vasilescu