În contextul prognozelor meteo din aceste zile, Inspectoratul de Poliție Județean Mureș recomandă tuturor conducătorilor de autovehicule să respecte normele legale în vigoare, să adopte o manieră preventivă de condus și să respecte indicațiile polițiștilor rutieri aflați în trafic.
Pentru conducătorii de autovehicule :
Reamintim că, în conformitate cu prevederile art. 102 alin. (1) pct. 28 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare, constituie contravenţie „conducerea autovehiculului pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, fără ca acesta să fie dotat cu anvelope de iarnă, iar în cazul autovehiculului de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculului de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, fără ca acestea să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau fără a avea montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate”.
Fapta se sancţionează cu amendă între 1.485 şi 3.300 de lei, precum și cu măsura reţinerii certificatului de înmatriculare.
Totodată, potrivit prevederilor art. 6 pct. 61 din același act normativ, anvelopele de iarnă sunt definite ca fiind „anvelope omologate conform Directivei 92/23/CE a Consiliului din 31 martie 1992 privind pneurile autovehiculelor şi ale remorcilor acestora, precum și montarea lor, Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite (CEE-ONU) nr. 30 sau Regulamentului Comisiei Economice pentru Europa a Organizației Națiunilor Unite CEE-ONU nr. 54, după caz”.
Conform Directivei menționate, precum și a Regulamentelor nr. 30 și nr. 54 CEE-ONU, pentru a fi acceptate ca anvelope de iarnă, acestea trebuie să fie inscripționate cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”.
De asemenea, se atrage atenția asupra:
-vechimii anvelopelor, întrucât anvelopele uzate pot avea o eficiență redusă sau nesatisfăcătoare, crescând riscul de derapare și implicit de accidentare;
-verificării funcționării instalațiilor de lumini, semnalizare, climatizare și degivrare a autovehiculului și menținerea curată a parbrizului, lunetei și geamurilor laterale, în vederea asigurării unei vizibilități cât mai eficiente/bune;
– adaptării în permanență a vitezei de deplasare la condițiile meteo și starea drumului;
– măririi distanței de siguranță față de vehiculul din față în condițiile unui carosabil umed, înghețat, acoperit cu polei sau zăpadă;
– reducerii din timp a vitezei de deplasare, prin utilizarea frânei de motor, pe carosabil umed, înghețat, acoperit cu polei sau zăpadă, precum și pe sectoarele de drum în pantă (la coborâre);
– anterior pornirii în călătorii pe distanțe mari, informării cu privire la starea drumurilor pe care urmează să se efectueze deplasarea.
PENTRU CONDUCĂTORII DE BICICLETE/TROTINETE ELECTRICE :
Reamintim că atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă, este interzisă circulația pe drumurile publice a conducătorilor de biciclete sau trotinete electrice.
PENTRU PIETONI :
Pentru reducerea victimizării pietonilor, atunci când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă sau zăpadă, recomandăm pietonilor să manifeste atenție sporită și să se asigure temeinic, atunci când se angajează în traversarea drumului public, întrucât chiar dacă au prioritate de trecere atunci când traversează pe trecerea pentru pietoni, există posibilitatea ca autovehiculele să nu poată opri în siguranță din cauza condițiilor de drum alunecos.
Polițiștii vă doresc drumuri bune, lipsite de evenimente nedorite! Siguranța deplasării pe drumurile publice pe timpul iernii depinde de prudența fiecăruia!
COMPARTIMENTUL DE RELAȚII PUBLICE AL I.P.J. MUREȘ