La 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adresat ţărilor din întreaga lume (Rezoluţia 836, IX) rugămintea de a organiza, începând cu 1956, un eveniment anual, intitulat Ziua universală a copiilor, o zi dedicată copiilor din întreaga lume, o zi prin care drepturile copiilor să fie promovate şi sărbătorite. Cinci ani mai târziu, la 20 noiembrie 1959, Adunarea Generală a ONU adopta Declaraţia pentru Drepturile Copiilor, care defineşte drepturile copilului la protecţie, educaţie, îngrijire a sănătăţii, adăpost şi o alimentaţie potrivită. La aceeaşi dată, în 1989, Adunarea Generală a ONU a adoptat Convenţia pentru Drepturile Copiilor.

Dincolo de conotațiile istorice, această zi este un moment ce oferă fiecăruia dintre noi un punct inspirat pentru a pleda, promova şi celebra drepturile copiilor, traducându-se în dialoguri şi acţiuni care vor construi o lume mai bună pentru copii.

„Pe 20 noiembrie, celebrăm împreună „Ziua Internațională a Drepturilor Copilului”, un moment important pentru a reflecta asupra drepturilor fundamentale ale celor mici. Este ziua în care ne reamintim că fiecare copil merită să crească într-un mediu sigur, să fie protejat, să aibă acces la educație și să fie ascultat. Să continuăm să lucrăm pentru un viitor mai bun, în care toți copiii să se bucure de un trai demn, în care vocea lor să fie auzită și respectată”, a transmis Salvaţi Copiii Mureş.

Redacţia