Bursele stART, este un program desfășurat de către Școala de Valori, organizație non-guvernamentală și non-profit, în parteneriat cu Provident Financial România și cu sprijinul Ministerului Educaţiei, care a ajuns la a X-a ediție și susține de 10 ani dezvoltarea talentelor elevilor de liceu, clasele IX-XII.

Școala de Valori, a luat ființă în anul 2009 și oferă tinerilor și profesorilor  din mediul preuniversitar, experiențe de dezvățare a convingerilor și comportamentelor disfuncționale și reînvățarea unor noțiuni care pun accentul pe identificarea potențialului individual, dezvoltarea competențelor pentru viață și creșterea abilităților de a lucra colaborativ, multidisciplinar și multigenerațional pentru a transforma societatea actuală într-o societate centrată pe valori sănătoase.

Valoarea totală a investiției în bursele smART  depășește 3,6 milioane de lei. În acest an, în cadrul proiectului Bursele stART, vor fi susținuți 60 de liceeni după cum urmează : 10 pentru desen, 10 pentru pictură, 10 pentru muzică, 10 pentru dans, 10 pentru artele viitorului(vlogging, scriere creativă sau fotografie) și 10 pentru actorie,  o premieră pentru aceată ediție.

Elevii participanți vor beneficia de o susținere financiară în valoare totală de 8.000 de lei pe an, pentru fiecare din cele 60 de locuri disponibile.

Profesorii care au elevi talentați în clasă pot să le spună că există proiectul Bursele stART, prin care arta le va fi sprijinită, iar ei vor fi încurajați, este mesajul organizatorilor pentru cadrele didactice. Cu linkul de înscriere și cu ajutor din partea mentorilor lor, profesorii, tinerii pot să câștige una din burse.

Ca și particularitate a acestui proiect, acesta este și un prilej de susținere a tinerilor proveniți din grupurile vulnerabile, identificate prin Proiectul Asociației Provident pentru Educație, intitulat „Invizibilii”, respectiv familiile monoparentale, angajații la negru, pensionarii în risc de excluziune socială, șomerii de peste 50 de ani, fermierii de subzistență și micii antrerprenori în risc de excluziune socială.

Pe lângă bursă, participanții vor participa la sesiuni de coaching și ateliere educaționale de dezvoltare personală

Atelierele de dezvoltare personală de care beneficiază participanții sunt variate și asigură o fundație solidă pentru viitorii artiști profesioniști. Iată câteva dintre temele viitoarelor ateliere : Inteligența emoțională, Managementul timpului, Educație financiară, Luarea deciziilor, Personal branding și public speaking, Freelancing și antreprenoriat, Social media & presentation skills și comunicare persuasivă.

Bursele stART au devenit în timp un reper pentru tinerii pasionați de artă și care au nevoie de ajutor la început de drum.

Din anul 2014, au fost acordate 370 de burse stART pentru liceeni. Aceștia au investit banii în echipamentele de care aveau nevoie, în instrumente, în cursuri sau în taxele de participare la competițiile de profil, care i-au dus cu un pas mai aproape de a-și vedea visul împlinit.

„Credem în importanța sprijinului potrivit, primit la momentul potrivit. De 10 ani, ne-am asumat cu mândrie responsabilitatea de a susține tinerii să îndrăznească să facă primii pași, iar oportunitatea este de fapt a noastră, de a fi în preajma unor oameni atât de talentați, de a-i vedea cum cresc și de a-i sprijini încă de la începutul drumului lor spre a-și transforma talentul în carieră. Iar cei aproape 400 de copii talentați ne dau energia necesară să continuăm cu același entuziasm cât mai mult timp de acum înainte.” a menționat Florin Bâlcan, director general Provident Romania.

Înscrierile se vor încheia miercuri, 20 noiembrie 2024, iar tinerii pot folosi link-ul : htpps//scoaladevalori.ro/bursele-start/ , pentru a intra în program.

Traian Buta