Cu ocazia celei de-a X-a ediții a Festivalului Internaţional de Teatru „STUDIO” organizat de către Universitatea de Arte din Târgu Mureş, Forumul Cultural Austriac (F.C.A.) participă cu programul „Performing Austria” , un program complex, cu multiple dimensiuni, care acoperă cele mai variate ramuri ale artelor spectacolului. „F.C.A. este onorat să fie unul dintre partenerii de lungă durată ai festivalului realizat de către Universitatea de Arte din Târgu Mureş, fiind în acest an singurul institut cultural străin care are o asemenea ofertă, o adevărată secţiune a festivalului, cuprinzând un spectacol, o expoziţie, o proiecţie de film şi un atelier”, a anunţat, luni, Forumul Cultural Austriac, într-un comunicat de presă.
Primul eveniment care figurează în programul „Performing Austria” se intitulează „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriţi”, o expoziţie – eveniment a fotografei Christine de Grancy, care va avea vernisajul joi, 21 noiembrie, la ora 17,00, în Bastionul Tăbăcarilor din CetateaTârgu Mureş.
„O călătorie surprinzătoare pe acoperişurile Vienei. În locuri aflate între cer şi pământ, unde doar călătorii norocoşi vor ajunge vreodată, palatele şi clădirile istorice ale Vienei ascund simboluri, mesaje, jocuri de putere – toate acestea sunt aduse în faţa ochilor oamenilor de azi în expoziţia „Zeii de împrumut ai Vienei. Martori împietriţi” a fotografei de teatru Christine de Grancy. Apreciat de vizitatori din numeroase ţări, acest adevărat proiect de cercetare realizat timp de câteva decenii ajunge la Târgu Mureş graţie colaborării dintre Centrul de Cultură, Artă şi Agrement Târgu Mureş şi Forumul Cultural Austriac, cu ocazia celei de-a X-a ediţii Festivalului Internaţional de Teatru „STUDIO” – Întâlnirea Şcolilor de Teatru. Din 1975, Christine de Grancy urcă pe acoperişurile Vienei pentru a studia edificii politice, sociale, ştiinţifice, artistice, culturale şi religioase din perspectiva statuilor care le împodobesc, adesea greu vizibile de la nivelul străzii, Proiectul prezentat la Târgu Mureş surprinde teatralitatea arhitecturii vieneze şi analizează ideea generală de scenografie urbană – în acest decor, personajele, zei şi zeiţe plasaţi acolo de puteri demult apuse, sunt observatorii tăcuţi ai istoriei Austriei”, a arătat Forumul Cultural Austriac.
Următorul eveniment va avea loc vineri, 22 noiembrie, la ora 18,30, la Teatrul Ariel(sala mică) din Târgu Mureş, intitulat „ORLANDO TRIP”, un concert-performance cinematografic cu „Fox on Ice”.
„O poveste despre mare, adâncurile minţii umane şi fluiditate. Pornind pe urmele unui personaj istoric şi literar legendar, cavalerul Orlando, scriitoarea şi performera Anna Luca Poloni împreună cu muzicianul şi artistul video Christian Mair ne conduc într-o posibilă aventură incredibilă a schimbării, un cuvânt pe cât de utilizat, pe atât de temut în lumea contemporană. Culturi, spatii, dorinţe, identitate, toate se dovedesc mai puţin clare decât ne-am aştepta în spectacolul-concert cinematografic „ORLANDO TRIP” al duo-ul austriac „Fox on Ice”,despre mitul lui Orlando. Subiectul său este călătoria iniţiatică a unui tânăr: „Numit ambasador în Imperiul Otoman, acesta traversează Mediterana de două ori, întorcându-se însă ca femeie în patria natală. Orlando Furioso al lui Ariosto şi Orlando al Virginiei Woolf sunt sursele de inspiraţie”.„ORLANDO TRIP” susţin organizatorii, este un performance-concert cinematografic, este un spectacol de teatru de proză, un concert şi o experienţă cinematografică, toate la un loc. „Fox On Ice” conduc publicul pe nesimţite printr-un teritoriu unde limitele dintre scenă şi ecran, oameni şi natură, masculin şi feminin se estompează. Spectacolul reface experienţa foarte personală a unei plecări, a unei călătorii de autodescoperire într-un ţinut necunoscut”, spun Anna Luca Poloni şi Christian Mair.
Al treilea eveniment  este o proiecţie de film (cu subtitrare în limba engleză) care cuprinde „4 istorii de astăzi în 4 scurtmetraje austriece” și va avea loc vineri, 22 noiembrie, ora 21,00, la 3G HUB situat în Cetatea Medievală, Bastionul Măcelarilor din Târgu Mureş. Este vorba despre 4 titluri de succes care au concurat pentru Premiul Filmului Austriac 2023 și care au fost recompensate cu premii importante şi au repurtat succese de critică şi public în festivaluri de prestigiu din întreaga lume. „Actor pe scenă, actor în viaţa reală. Dacă primul triumfă şi este aplaudat la scenă deschisă, cel de-al doilea nu numai că nu se bucură deloc de popularitate, dar se şi alege, în general, doar cu regrete. Distanţa dintre cele două situaţii dar şi ce anume face ca un actor sa fie foarte bun sau nu, sunt surprinse în moduri neaşteptate de câteva dintre cele mai bune filme scurte produse sau a coproduse în Austria în ultimii doi ani”. se mai arată în comunicatul F.C.A.
Ultimul eveniment din programul „Performing Austria” va avea loc sâmbătă, 23 noiembrie, ora 12,00, la U.A.T. – Teatrul „Studio”(Lobby) și va cuprinde un atelier cu Anna Luca Krassnigg, profesor de regie de teatru la Seminarul Max Reinhardt (întâlnire în limba engleză) având ca temă „Metoda Max Reinhardt Seminar”.
La cea de a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Tetru „STUDIO” organizat de Universitatea de Arte din Târgu Mureş, participă, până în data de 24 noiembrie, 13 universităţi de teatru din Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria, Lituania, Polonia, Serbia, Mexic şi România.

(Sursa : Agerpres; sursa foto: F.C.A.)