Ziua mondială a toaletei, marcată anual pe 19 noiembrie, are scopul de a atrage atenția asupra lipsei de acces la canalizare pentru aproximativ 3,5 miliarde de oameni din întreaga lume. În 2024, tema este „Sanitation for Peace”, evidențiind importanța salubrității sigure și securizate, în contextul în care conflictele, schimbările climatice și dezastrele pot perturba sistemele de salubritate, punând în pericol sănătatea publică. Obiectivul Națiunilor Unite este ca până în 2030, toți oamenii să aibă acces la apă și canalizare, iar salubritatea să fie gestionată sustenabil.

În prezent, 3,5 miliarde de oameni trăiesc fără toalete şi câteva sute de milioane de persoane îşi fac nevoile în aer liber. Lipsa accesului la toalete și canalizare sigure contribuie la multe forme de discriminare și are efecte devastatoare asupra sănătății, educației și economiei. În fiecare zi, peste 800 de copii mor din cauza bolilor cauzate de apă nesigură și igienă precară. ONU își propune să elimine defecarea în aer liber până în 2030, un obiectiv esențial pentru atingerea Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă, conform Agerpres.

„Toalete sigure pentru toţi până în 2030” este şi una dintre ţintele Obiectivului de Dezvoltare Durabilă 6. De aceea, o acţiune mai rapidă pentru îmbunătăţirea şi protejarea accesului oamenilor la canalizare este esenţială pentru construirea unei lumi mai echitabile şi mai paşnice, informează https://www.un.org/.
Ziua de 19 noiembrie a fost desemnată de ONU ca Ziua mondială a toaletei, în iulie 2013, prin Rezoluţia „Igiena pentru toţi”.

În 2023, doar 60,1% din populația rezidentă a României, adică 11,4 milioane de oameni, erau conectați la sistemele de canalizare, cu o creștere față de anul precedent, când numărul era mai mic cu aproximativ 174.000 persoane. De asemenea, 58,7% din populație beneficia de canalizare cu stații de epurare, ceea ce reprezintă 11,18 milioane de români, cu o creștere de 114.000 față de 2022. Această îmbunătățire s-a datorat extinderii rețelelor de canalizare și construirea de noi stații de epurare. Totuși, aproape jumătate din populația țării nu are acces la astfel de sisteme. Regiunea București-Ilfov are cel mai mare procent de racordare (95,4%), iar regiunile Nord-Est și Sud-Muntenia se află la capătul opus, cu doar 40-41% racordare. Diferența între mediul urban și rural este semnificativă: în mediul urban, aproape 99% sunt conectați la canalizare, în timp ce în mediul rural doar 17,8% beneficiază de acest serviciu.

Andrei Roman