Recent, sindicatele din domeniul sanitar veterinar au tras un semnal de alarmă cu privire la discrepanțele salariale existent între angajații Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și celelalte structuri subordonate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR). Potrivit acestora, diferențele salariale pot ajunge chiar și până la 1.000 de lei, ceea ce a generat nemulțumiri și a dus la organizarea de proteste.

După câteva zile cu greve de avertisment de două ore, reprezentanţii sindicaliştilor au avut o serie de întâlniri la Guvern în urma cărora au decis să mai aştepte declanşarea unor conflicte mai ample.

Chiar dacă cei de la DSVSA Harghita s-au opus suspendării acţiunilor, ei nu vor înceta activtatea, spune Adrian Asandei, vicepreşedintele sindicatului:

„Am avut o şedinţă naţională şi am decis că nu mai intrăm deoarece ne-am întâlnit cu un consilier al Primului Ministru şi am căzut de acord că vom discuta despre situaţia respectivă şi după ce vom primi un răspuns din partea lor vom vedea ce vom face mai departe. Noi am fost împotriva suspendării acţiunilor, dar asta nu înseamnă că vom şi protesta.”

Comparativ cu instituții precum Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), Agenția Națională pentru Zootehnie sau Direcția pentru Agricultură, personalul ANSVSA se confruntă cu salarii semnificativ mai mici, chiar dacă rolul pe care îl îndeplinesc este esențial pentru sănătatea publică și siguranța alimentelor. Medicii veterinari și restul personalului cer aplicarea majorărilor salariale prevăzute de articolul 17 din Legea-cadru nr. 153/2017, care să fie aplicate și în cazul lor, având în vedere importanța activității lor în comunitățile locale.

Sindicaliștii subliniază că medicii veterinari îndeplinesc sarcini critice care includ toate activitățile de verificare, control și atestare a realității de fapt, necesare pentru acordarea subvențiilor și altor forme de sprijin în agricultură. Aceștia susțin că munca depusă de personalul sanitar veterinar are un impact direct asupra industriei alimentare și asupra siguranței alimentelor, un aspect deosebit de important la nivelul Uniunii Europene.

Protestul a fost motivat și de analiza din punct de vedere al efortului bugetar, care indică faptul că personalul sanitar veterinar care ar beneficia de majorări salariale, similar cu cele din alte instituții subordonate MADR, numără aproximativ 4.500 de persoane.

S.V.

FOTO: www.covasnamedia.ro