Mit: Adulţii în vârstă trebuie să mănânce trei mese pe zi.
Realitate: Nevoile calorice variază de la persoană la persoană. A mânca trei mese complete pe zi poate fi uneori o adevărată corvoadă pentru adulţii în vârstă care suferă de pierderea poftei de mâncare sau consideră că gătitul le ia prea mult timp. Produsele preambalate sau mâncărurile „comode” pot rezolva problema. Dacă trei mese sunt prea multe, luaţi în considerare înlocuirea lor cu cinci sau şase gustări sănătoase, pe parcursul zilei.
Dacă optaţi pentru „alimente comode”, alegeţi-le pe cele mai sănătoase, hrănitoare şi uşor de preparat: legume congelate sau conservate • fructe congelate neîndulcite sau conserve cu conţinut scăzut de zahăr • curcan la grătar sau pui la grătar • supă sau tocană cu conţinut scăzut de sare • salată de varză •fulgi de ovăz instant.
Verificaţi întotdeauna etichetele alimentelor preambalate. Alegeţi-le pe cele care conţin fibre, vitamine şi minerale.
Mit: Hidratarea trebuie să provină, în totalitate, din lichide.
Realitate: Hidratatrea este vitală pentru sănătate, dar unii adulţi în vârstă au dificultăţi în a consuma cei doi litri de apă recomandaţi de specialişti. Cu toate că apa este cea mai bună sursă de hidratare, consumul de alimente bogate în apă, cum ar fi pepene verde, salată verde, piersici, roşii sau căpşuni poate fi un supliment excelent.
Mit: Regimurile alimentare cu conţinut scăzut de sare şi de grăsimi sunt bune pentru toată lumea.
Realitate: În ciuda credinţelor populare, un regim alimentar cu conţinut scăzut de grăsimi sau o dietă săracă în sodiu nu este întotdeauna cea mai bună alegere. Cu excepţia cazului în care un adult în vârstă are anumite probleme de sănătate, cum ar fi hipertensiunea arterială, boala Parkinson ş.a., eliminarea sării poate face alimentele neapetisante şi poate duce la „săritul peste mese”. De fapt, grăsimea este o sursă importantă de calorii. Importantă este moderaţia! Înainte de a face orice modificări radicale în dietă, discutaţi cu un medic.
Majoritatea caloriilor pot fi obţinute din alimente bogate în nutrienţi, cum ar fi: legume si fructe • fasole şi linte • nuci si seminţe • cereale integrale • lactate cu conţinut scăzut de grăsimi • proteină slabă.
Fibrele sunt esenţiale pentru un sistem digestiv sănătos. Pentru a evita constipaţia şi alte probleme, consumaţi, la fiecare masă, alimente bogate în fibre, deosebit de importante pentru menţinerea unui nivel corespunzător al colesterolului. Sursele bune de fibre includ: •fructe si legume • fasole şi linte • nuci şi seminţe • tărâţe de ovăz • cereale integrale.
Mit: Suplimentele sunt suficiente pentru un regim alimentar sănătos.
Realitate: Suplimentele alimentare sunt adesea considerate o modalitate rapidă de a vă asigura zilnic vitaminele şi mineralele necesare, dar cea mai bună sursă de nutrienţi sunt alimentele pe care le consumăm.
S-ar putea să vă fie greu să obţineţi suficienţi nutrienţi, mai ales dacă trebuie să evitaţi unele alimente. Adresaţi-vă medicului dumneavoastră dacă ar trebui să luaţi un supliment de vitamine sau minerale, cum ar fi calciu, vitamina D, magneziu sau vitamina B-12, deoarece unele suplimente alimentare pot interfera cu anumite medicamente.
Mit: Adulţii în vârstă nu au nevoie de atât de multe proteine ca tinerii.
Realitate: Adulţii în vârstă au nevoie chiar de mai multe proteine decât adulţii cu vârsta sub 65 de ani. Proteinele – carnea slabă, carnea de pasăre, peştele şi ouăle – ar trebui să formeze „grosul” unei mese. Acest grup de alimente este vital pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.
Mit: La vârsta a treia, nu trebuie „să ne batem capul”cu regimul alimentar.
Realitate: Un stil de viaţă sănătos ar trebui urmat în fiecare etapă a vieţii. Nutriţioniştii recomandă seniorilor să consume o varietate de alimente, inclusiv proteine slabe, fructe şi legume, cereale integrale şi lactate cu conţinut scăzut de grăsimi. Este în regulă ca adulţii în vârstă să se bucure, ocazional, de mici „plăceri vinovate”, atâta timp cât dieta lor este echilibrată şi cu opţiuni sănătoase. Cu toate acestea, poate fi necesar să luaţi măsuri de precauţie suplimentare. De exemplu, medicul dumneavoastră vă poate recomanda evitarea alimentelor cu ouă crude, cum ar fi maioneza, sosurile etc. (surse – healthline.com, proactiveseniors.ca, medicalnewstoday; foto – pixabay.com)

Ileana Sandu