Se spune că dacă găteşti într-un restaurant, mâncarea trebuie să fie atât de bună şi de corect executată, încât să le-o poţi pune pe masa copiilor tăi fără nicio reţinere. Este desigur o promisiune de onoare şi un angajament pe care orice chef care se respectă şi le asumă faţă de oaspeţii lui.
Însă ce preferă copiii să mănânce? Din păcate din ce în ce mai mult fast food… Fără îndoială, alternative la fast food au existat din totdeauna. Este drept ca investeşti destul de mult timp pentru a pregăti de la zero toate componentele pentru un sandwich din categoria „fast food”-ului de exemplu, dar „ROI-ul” este fabulos… În fond investiţia aceasta şi câştigul nu sunt neapărat relative la generaţia pe care o ridicăm acum, ci mai degrabă sunt cu bătaie lungă: pentru copiii copiilor noştri. Insist la modul obsesiv aproape, în a cultiva copiilor pasiunea pentru bucătărit, interesul pentru a găti acasă aproape orice şi curiozitatea inginerească de a descoperi şi transforma ingrediente curate (legume, verdeţuri, carne etc.) în mâncare cu gust autentic.

Azi vă propun să parcurgem împreună drumul de la zero la un veritabil sandwich „pulled pork”.
Ingrediente: 1 kg carne de porc (de preferat ceafă), 2 linguri de miere, 1 lingură boia afumată, 1 lingura boia picantă, 1 lingură chilli, 2 linguri de muştar, 1 lingură Sare, ½ lingură piper, 4 linguri ulei de măsline, 1 linguriţă de oregano, 1 căpăţână de usturoi, 300 ml apă.
Metoda de preparare:
Un lucru trebuie să ne fie clar aici : dacă ni se face poftă de pulled pork, va trebuie să ne dozăm răbdarea cel puţin două zile, pentru că atât ne va lua întreg procesul : de la primul pas, cel al marinării cărnii şi până în momentul în care îl vom pune în farfurie.
Să mai luăm în calcul şi faptul că trebuie să onorăm pork-ul cu chifle bune, proaspete de casă.
Începem aşadar pregătirea cărnii în ziua (z-1). Într-un vas amestecăm bine până facem o pastă din următoarele ingrediente : sare, piper, oregano, chilli, usturoiul pisat, ulei de măsline, mierea, boia afumată, boia picantă. Cu această pastă se masează bine carnea de porc după care se ascunde în frigider, acoperită cu folie pentru cel puţin 24h. În ziua Z,scoatem carnea din frigider luând în calcul ca ne va lua5 h de gătit. Punem într-o tavă de cuptor împreună cu apa şi acoperim cu folie de aluminiu. Vor urma 5 h de gătit la 140-150 grade, temperatură constantă sus-jos.
Folosiţi acest interval pentru a face chiflele şi pentru a pregăti sosul BBQ.
Sos BBQ: 150 g unt, 1 linguriţă oregano, 1 linguriţă chilli, 1 linguriţă boia afumată, lingură de miere, 200 ml sos de roşii (eu am folosit ketch-up făcut în casă). Cum îl pregătesc? Nimic mai simplu: topesc untul şi apoi adaug restul ingredientelor (oregano, piper, chilli, boia afumata, sosul de roşii, mierea) le dau într-un clocot şi cam asta este tot.
Chifle: 500g făină, 100g unt topit, 300 ml lapte, 5 g drojdie uscată (sau 15 g drojdie proaspătă), 1 linguriţă de zahăr, 1 linguriţă de sare, 2 ouă (1 pentru compoziţie, 1 pentru uns chiflele). Aluatul format clasic prin amestecarea tuturor ingredientelor (cu 10 minute de activare a drojdiei in lapte călduţ în care am dizolvat zahărul), se lasă la dospit pentru 1 oră. Se formează 8-10 chifle care se lasă acoperite la temperatura camerei preţ de încă 30 de minute după care se ung cu gălbenuşul unui ou şi se decorează cu seminţe mixte/ susan etc. Se coc la 160 de grade la cuptor până devin rumenii (aprox. 20-25 de min).
La expirarea celor 5 ore, scot carnea din cuptor, îndepărtez folia de aluminiu şi cu ajutorul a doua furculiţe rup fâşii carnea, pun peste sosul BBQ făcut şi amestec pentru o distribuire uniformă, apoi mai dau pentru 12-20 de minute la cuptor la 180 grade celsius.
Montatul în chifle presupune asocierea (după preferinţe) cu castraveţi muraţi sau salată Coleslaw, sau poate chiar şi cu un ou ochi.
Oricum ar fi, măcar o dată merită să încercaţi reţeta aceasta. O să vă ridice la nişte vibraţii de gust excepţionale.

Irina Lazar