Murmurul acesta al valurilor mării
ne vindecă furtunile,
ne luminează întunericul,
ne ostoieşte neliniştile,
ne-aduce pace-n suflet.
Căci suntem şi noi doar picături
în marea asta-ntinsă
care se cheamă viaţă.

***

Nu înceta să fii mereu curios şi să te laşi uimit
de fiecare lucru. De stele,
de frumuseţile acestei lumi,
de minunile firii,
de tainele cerului.
Fii mereu curios şi lasă-te uimit
de tot ce-i încă tainic şi ascuns,
şi neînţeles, şi de luare-aminte.
Nepreţuită-i iscodirea
căci ea-i izvor de încântare.
De tot şi de toate să fii curios
afară de vieţile oamenilor.

Agostino Degas

O lume… de unică folosință

Cu propriile noastre mâini, am clădit o lume absurdă, în care toate valorile sunt inversate. O lume care a scăpat de sub control, pe care nu o mai simțim „a noastră”. O lume în care toți joacă , dar nimeni nu câștigă. O lume în care avem din ce în ce mai multe moduri de a ne exprima opiniile, dar, în realitate, contăm din ce în ce mai puțin.
O lume în care suntem disperați când ne pierdem telefonul mobil, dar nu băgăm de seamă când ne pierdem demnitatea și valorile.
O lume în care avem mii de prieteni virtuali, dar, după ce închidem computerul, ne simțim, uneori, îngrozitor de singuri.
O lume în care cunoaștem, practic, oameni care trăiesc pe alte continente, dar câteodatã nu ne cunoaștem vecinii sau colegii de muncă.
O lume în care domină lucrurile de valoare, dar valorile adevărate înseamnă din ce în ce mai puțin, iar a avea contează mult mai mult decât a fi; o lume în care cantitatea abundă, dar calitatea este rară, iar lucrurile sunt anume făcute pentru a rezista cât mai puțin și nimic nu mai poate fi reparat. Pentru că totul a devenit „de unică folosință”. Chiar și oamenii.
Trăim într-o lume în care iubirea servește, în mod egoist, doar pentru a avea, niciodată pentru a dărui, în care oamenii sensibili sunt victimele preferate ale celor narcisioti, cinici și haini. (facebook.com/Pagina.Originale.Autore)(Titlul ne aparține)

Traducere de Ileana Sandu

N.trad. Agostino Degas (pseudonimul literar al lui Agostino Frau) este poet, prozator, pictor italian, de origine sardă. Este un pasionat comentator al tuturor formelor de manifestare artistică – literatură, muzică literatură, pictură, filozofie. Postările sale, care îndeamnă la meditaţie, introspecţie şi reflecţie asupra sinelui, sunt apreciate de mii de urmăritori în mediul online.