Președintele Comisiei pentru Controlul SRI, senatorul mureșean Cristian Chirteș, a fost întrebat în Parlament despre interdicția impusă liderului AUR, George Simion, de a intra pe teritoriul Ucrainei și al Republicii Moldova. „Este o situație diferită, acolo există acuzații și dovezi clare, conform cărora unul dintre candidați, George Simion, s-a întâlnit cu ofițeri ai GRU și chiar a încercat să deturneze manifestații pașnice și marșuri de susținere electorală. (…) În România, încă nu știm dacă George Simion a încercat să deturneze astfel de acțiuni”, a declarat președintele Comisiei pentru Controlul SRI, potrivit Antena 3 CNN.

La rândul său, europarlamentarul Cristian Terheș a afirmat, luni, că există înregistrări ale serviciilor ucrainene de la întâlnirile pe care George Simion le-a avut, în special în zona Cernăuți, cu persoane care aparțineau diverselor servicii de informații rusești. „Din datele pe care le cunosc și ce pot declara public, până în acest moment, există înregistrări ale serviciilor ucrainene de la o serie de întâlniri pe care George Simion le-a avut, în special în zona Cernăuți, cu persoane din diverse servicii de informații rusești. (…) Nu știu dacă Simion era conștient de cine sunt acele persoane; nu cred că cineva vine și spune deschis, de exemplu, că este de la GRU. Dar, faptul că s-a întâlnit cu acești oameni și că s-au făcut schimburi de bunuri și servicii la acele întâlniri… există astfel de înregistrări. (…) Eu nu le-am văzut, dar informația circulă inclusiv la Bruxelles și pot confirma că pe filieră poloneză au ajuns aceste informații”, a susținut Cristian Terheș.

Marți seara, George Simion a intrat neinvitat la dezbaterea electorală organizată de Antena 3 CNN în Parlament. El a întrerupt dezbaterea pentru a răspunde acuzațiilor lui Chirteș. Simion a cerut SRI să prezinte orice dovadă care ar putea demonstra o „asociere cu orice agent”.

Simion a afirmat că toată activitatea sa publică este transparentă și că interdicția de acces în Republica Moldova și Ucraina este strict legată de activitățile unioniste desfășurate de el. De asemenea, el a precizat că deține un răspuns din partea SRI, datat 2022, legat de interdicția impusă de cele două țări, în care se afirmă că nu ar fi desfășurat acțiuni care să „contravină securității naționale”.

Întrebat despre informațiile conform cărora ar fi fost declarat persona non-grata în Republica Moldova și Ucraina și despre zvonurile că ar exista imagini, care au ajuns inclusiv la Bruxelles, în care apare în compania unor ofițeri ruși de informații GRU, liderul AUR a replicat: „Să vadă toată lumea acele imagini! Nu am nimic de ascuns, nu am scheleți în dulap. Dacă există imagini, să fie făcute publice. Singura informație din spațiul public este că, la vârsta de 23 de ani, aș fi avut o întâlnire cu cineva dintr-o agentură…”

Simion a semnat o declarație scrisă, prin care susține că nu s-a întâlnit niciodată cu ofițeri ruși și că, dacă vor apărea dovezi în acest sens, se va retrage din cursa pentru Cotroceni. „Semnez, nu am nicio problemă. Dacă apar fotografii și clipuri video care nu sunt falsificate, vă asigur că mă retrag. Dar nu există astfel de dovezi. Oricine este racolat de o putere străină, cum cred că se întâmplă cu mulți politicieni de-ai noștri, trebuie să plece”, a declarat liderul AUR.

Mihai Gâdea a menționat că George Simion a refuzat anterior să participe la emisiunea de la Antena 3 CNN.

Direcția Principală de Informații (GRU – abrevierea din limba rusă) este agenția de informații militare externe a statului major al Forțelor Armate ale Federației Ruse (fostul Stat Major al Armatei Sovietice). Începând cu anul 2010, numele oficial complet al agenției este Direcția Principală de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse. GRU este cea mai mare agenție de informații externe a Rusiei. În 1997 a desfășurat de șase ori mai mulți agenți în țări străine decât SVR, succesorulKGB-ului.

Dragoș Bardoși