Astăzi, elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş au avut ocazia să afle amănunte despre cultura americană şi despre diplomaţie direct de la ataşatul cultural al Ambasadei SUA în România, Peter Brown. Întâlnirea s-a desfăşurat în Sala Festivă a Colegiului, sub titulatura „Insights into American Culture and the Diplomatic Life” (Incursiuni în cultura americană şi viaţa diplomatică). Din partea prestigioasei unităţi de învăţământ târgumureşene au participat prof. Cristina-Ligia Someşan, directorul Colegiului, şi prof. dr. Cristina Poruţiu, coordonatorul proiectului. La eveniment a fost prezentă şi Alina Solovăstru, preşedintele Rotaract Club Târgu Mureş.

Scopul acestui eveniment a fost întărirea legăturilor internaţionale şi promovarea înţelegerii între culturi, susţinând totodată dezvoltarea abilităţilor lingvistice.

Prof. Cristina-Ligia Someşan a dat startul evenimentului printr-un discurs în care amintea cum era privită SUA de către România acum 20 de ani, când „dacă ziceai că pleci în America, pleci la capătul lumii, era un lucru imposibil de imaginat. Acum sunt mulţi copii care pleacă în SUA, mulţi profesori care merg în schimb de experienţă şi mulţi americani care vin în România. Avem în sală copii care au fost în State şi americani care şi-au făcut curaj să vină în România”.

Discursul a fost continuat, de data aceasta în engleză, de prof. dr. Cristina Poruţiu, care a subliniat importanţa interacţiunii elevilor cu organizaţiile din SUA, unde se pune accent pe istorie, educaţie, provenienţa şi cultura fiecărei persoane. Profesoara şi-a îndemnat elevii să „petreacă cel puţin un an în afara României, cu o altă familie, în altă ţară”.

Ataşatul cultural al Ambasadei SUA în România, Peter Brown, le-a povestit elevilor despre locul în care s-a născut – Buffalo, New York, despre faptul că a intrat în corpul diplomaţilor în urmă cu 20 de ani şi că va sta în România până în 2026. Diplomatul american i-a cucerit rapid pe elevi, povestindu-le şi despre hobby-urile sale: colecţionarea timbrelor poştale şi observarea păsărilor, precum şi despre ţările din Asia şi Orientul Mijlociu în care a activat până să vină în România.

Peter Brown a vorbit despre programele derulate de Ambasada SUA, menite să interacţioneze cu publicul românesc. Unul dintre acestea este Programul Fulbright, care oferă cetăţenilor români şansa de a studia în SUA printr-o bursă de merit, iar americanilor le oferă şansa de a veni în România.

El a subliniat că schimbul cultural are loc cel mai bine prin experienţe directe, nu doar bazându-ne pe cunoştinţele dobândite din filme sau de pe internet. De aceea, le-a recomandat elevilor să acceseze aceste programe de schimb. Acest lucru se aplică şi cetăţenilor americani, care astfel au şansa de a vizita România şi de a cunoaşte şi înţelege cultura românească, a mai spus ataşatul cultural al Ambasadei SUA în România: „Este foarte important ca oamenii să se cunoască faţă în faţă şi în mediul lor natal. SUA şi România au o istorie lungă împreună, o istorie de colaborare prin intermediul afacerilor, educaţiei etc., având 145 de ani de relaţie formală. Pentru ca această relaţie să continue, trebuie ca oamenii să interacţioneze unii cu alţii, nu doar politicienii între ei. Trebuie să interacţioneze elevi cu elevi, mame cu mame, muncitori cu muncitori, pentru a se forma o conexiune sinceră între popoare”.

Într-un mod interactiv, Peter Brown a colaborat cu elevii pentru a identifica împreună valorile comune ale celor două popoare, român şi american. Ei au descoperit astfel că democraţia, libertatea, piaţa liberă şi diversitatea sunt câteva dintre valorile comune ale celor două ţări.

De asemenea, ştiind că în România urmează o campanie electorală, i-a îndemnat pe elevii majori să meargă la vot, iar pe cei care nu sunt majori, să le amintească părinţilor să o facă.

Peter Brown le-a împărtăşit elevilor şi câteva amănunte din viaţa de diplomat. El a explicat în ce constă examenul pentru a accede în corpul diplomaţilor, unul deloc simplu. Odată intrat în această breaslă, ai ocazia să călătoreşti în lumea largă şi să cunoşti multe culturi. El a spus că, de când activează ca diplomat, nu a locuit mai mult de trei ani într-un loc. „Ai ocazia să lucrezi alături de oameni incredibili şi să le cunoşti poveştile de viaţă, dar acest lucru vine la pachet cu mutatul constant dintr-o ţară în alta. Partea pozitivă este că dobândeşti o comunitate diversă, vezi lumea în afara «casei» tale,” a spus ataşatul cultural al SUA. Munca pe care o face este foarte importantă pentru el, îşi iubeşte munca şi iubeşte România.

A urmat apoi sesiunea de întrebări, Peter Brown încurajându-i pe elevii din sală să îl chestioneze în legătură cu orice subiecte, inclusiv despre politica din SUA, mai puţin însă despre scena politică românească.

Iată câteva dintre întrebările adresate de elevii Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”:

Laura: „Cum consideraţi că profesia dumneavoastră a influenţat celelalte culturi?”

Peter Brown: „Mi-a oferit un respect imens pentru felul în care oamenii văd lumea prin ochii lor. De exemplu, trăind şi lucrând în Orientul Mijlociu, am ajuns să am o înţelegere şi un respect imens pentru aceste culturi şi mi-am pus întrebări asupra unor preconcepţii pe care le aveam. La început, priveam anumite lucruri din alte culturi ca fiind greşite, dar, după ce am petrecut timp cu acei oameni, am învăţat să apreciez diversitatea şi modul lor de a rezolva probleme”.

Mihai: „Care valori credeţi că fac un diplomat bun?”

Peter Brown: „Să fii un bun ascultător, să poţi aprecia şi să fii deschis la modul în care oamenii rezolvă lucrurile în felul lor, să te pui în locul lor pentru a-i înţelege. Trebuie să faci compromisuri, să realizezi că nu întotdeauna vei obţine ce vrei şi să fii capabil să lucrezi chiar şi cu oameni care nu îţi plac. Trebuie să ştii să negociezi şi să menţii lumea în siguranţă.”

Elev 3: „Ce valori din alte ţări aţi cunoscut şi doriţi să le adoptaţi?”

Peter Brown: „Spiritul de comunitate. Atât în România, cât şi în SUA, oamenii apreciază spiritul de comunitate, dar acest lucru l-am simţit pe deplin în Africa de Sud, unde mulţi copii şi-au pierdut părinţii şi au fost crescuţi de bunici, iar întreaga comunitate a contribuit la creşterea şi îngrijirea lor”.

Elev 4: „Există o persoană care întruchipează cu totul esenţa Americii?”

Peter Brown: „Nu, şi-mi place acest lucru. Nu există cineva care să întruchipeze esenţa americană, pentru că SUA este în continuă creştere şi schimbare. De-a lungul vieţii mele, am avut un preşedinte afro-american şi două femei care au candidat la preşedinţie. Asta mă face să spun că America este într-o continuă evoluţie”.

La sfârşitul programului, acesta a reamintit elevilor posibilitatea de a studia în SUA prin intermediul programelor Ambasadei SUA, iar directoarea l-a rugat pe Peter Brown, în măsura în care este posibil, să menţină legătura cu elevii pentru ca aceştia să poată studia în State.

La încheierea manifestării, ataşatul cultural al Ambasadei SUA din România a semnat în Cartea de Onoare a Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian”.

Carla Tamas / Dragoș Bardoși