Intr-o eră în care toată lumea este certată cu timpul, începem să gândim soluţii din ce în ce mai practice, mai rapide şi mai eficiente pentru aproape orice provocare. Este şi exemplul acestei prăjituri pe care eu o pregătesc cel mai des datorita valenţelor multiple pe care le poate căpăta. Spre exemplu, blatul pe care îl vom descoperi împreună în reţeta următoare, poate juca deopotrivă rolul unei prăjituri clasice ( celebra reţetă de negresă pe care o ştim de la mame, bunici etc.), poate îndeplini cu succes rolul unui excepţional blat pentru torturi de orice fel şi de asemenea îl putem folosi şi ca bază pentru atât iubitele cake-pops.
Iată reţeta propusă de mine: Ingrediente (650g zahar, 450g făină, 150g cacao, 350g iaurt, 115 ml ulei, 300 ml apă caldă, 4 oua, 20g bicarbonat, 10g sare, 50 ml esenţă de rom). Ganajul de ciocolată: 200 g ciocolată neagră de bună calitate pe care o topiţi in 200g frişcă lichidă fierbinte, la care adăugaţi 1 lingură de miere
Metoda: Apăi dacă şi asta este prăjitură complicată …. Toate ingredientele menţionate mai sus se amestecă într-un bol suficient de mare cu un mixer pentru aproximativ 7-10 min. Se tapetează cu hârtie de copt fie o tava dreptunghiulară, (25 cm x 30cm) , fie o formă rotundă de tort (diametru 25-30cm) şi să da la cuptor, programul cu temperatura egala de sus şi de jos. Un singur secret are această prăjitură : temperatura de coacere!!! Respectaţi cu stricteţe cele 150 grade la care trebuie să răsfeţe blatul pentru aproximativ 35-40 de minute. Desigur, puteţi face şi proba scobitorii, doar că aspectul umed al blatului vă poate induce in eroare. De aici mai departe ţine doar de inspiraţia şi gustul dvs. pentru a transforma acest blat în ceea ce vă doriţi.
Pentru a obţine o elegantă negresă este suficient ca imediat după răcire şi porţionarea blatului să o decoraţi cu un ganajul de ciocolată şi să aruncaţi pe el fistic, nucă sau migdale prăjite.
Având acelaşi blat pregătit ( de aceasta dată turnat intr-o formă rotunda cu diametru de 25- 30cm) sunteţi la doar un pas de a-l transforma într-un spectaculos tort. Secţionaţi blatul în jumătăţi egale, însiropaţi-le cu cel mai simplu de pe lume sirop făcut pe foc (apă, zahăr, esenţă de rom). Împrieteniţi cele doua jumătăţi, unindu-le fie cu o cremă de frişcă, mascarpone şi fructe, fie cu un jeleu bun de fructe. Ganajul de ciocolată folosiţi-l ca décor şi ornaţi peste cu toate fructele pământului. Garantat veţi obţine un foarte lăudat tort. Textură umedă şi sfarâmicioasă face din acest blat cea mai potrivită alegere în cazul în care vreţi să le faceţi copiilor cake -pops. Nu trebuie decât să îl fărâmiţaţi foarte mărunt (folosind eventual un robot de bucătărie), adăugaţi 150 g unt topit, 200g gem de casă şi formaţi biluţele pe care le fixaţi pe beţişoare. Le puteţi glazura cu aceeaşi reţetă de ganaj de mai sus şi decoraţi cu mici bombonele. Copiii pur si simplu le vor adora! Şi câte şi mai câte variante ar mai fi, pentru că nu-i aşa? Bucătăria, ca şi infinitul nu se termină niciodată!
Irina Lazar
www.bistro222.ro