Drumul de la Târgu Mureş la Cluj împarte Cuciul în două: satele Cuci, Orosia şi Petrilaca sunt pe stâga, iar Dătăşeniul şi După Deal sunt pe partea dreaptă a şoselei.
Cuciul a avut două castele. Primul se pare că a văzut lumina cerului prin secolul al XVII-lea, după planurile contelui Pekry Lőrincşi ale soţiei sale, poeta baroneasă Petrőczi Kata Szidónia. Din ruinele castelului s-a ridicatconacul contelui Degenfeld Miksa Kristóf. Construit în stil neoclasicist, castelul era alimentat cu apă dintr-un turn mare de cărămidă. La fel ca în cazul multor altor castele, comuniştii l-au făcut sediu de CAP, dar blazonul a fost ascuns şi ţinut sub taină de fierarul satului.
Cuciul mai are de văzut şi două biserici frumoase, una ortodoxă de lemn de secol XVII şi alta reformată, cu clopotniţă, din secolul al XV-lea.
Pentru poze şi peisaje numai bune pentru Instagram, sunt de văzut malul Mureşului şi Râpa Dateşului, un deal surpat, cu forme de relief de tipul piramidelor coafate.
Legat de mâncare, oamenii din Cuci ştiu să facă multe, dar cel mai bine ştiu că loboda are două vitamine mari şi late: C, care ajută la celule şi K, bună pentru calciul din oase. În rest, e prietenă cu venile din trup şi ajută sângele să meargă bine. E adevărat că după felul ăsta de mâncare nu ai strat de dus un kil de vin, dar ce-i sigur e că mănânci o zamă limpede şi sinceră ca oamenii de prin locurile astea şi un antioxidant garantat. Este hrană pentru trup şi mai ales pentru suflet, iar gustul vă garantăm că nu-l veţi uita uşor, aşa că vă recomandăm, cu inima, o

CIORBĂ DE LOBODĂ CU TOPŞELE

Loboda se alege şi se spală din trei ape, după care o scurgem şi o dăm la clocotit în apă fiartă, cu sare. Cartofii, morcovii şi pătrunjeii îi dăm peste lobodă întregi şi după ce le simţim moi, scurgem zama de legume şi lăsăm numa’ loboda. Apoi punem borşul şi mai aşteptăm câteva clocote, după care dăm jos şi usturoim cu vreo patru căţei de usturoi. Dacă vrem, putem pune nişte verzituri, leuştean sau pătrunjel şi dacă nu-i Post, 2 linguri de smântână de casă.
Topşelele le facem din mămăligă tăiată cu aţa în straturi. Trebe să ne iasă vreo trei, între care punem ceapă călită în ulei de floare şi dăm cinci minute la cuptor.
INGREDIENTE
lobodă roşie; ½ litru de borş; 1 cartof; 1 morcov; 1 pătrunjel; 1 frunză de leuştean sau de pătrunjel; sare; piper; smântână (opţional); mămăligă; 1 ceapă; 3 linguri de ulei.