Te aşteptăm la o întâlnire 1:1 pentru a te ghida pe drumul către gestionarea eficientă a menopauzei
Suntem două suflete dedicate femeilor:

Dr Budeanu Mihaela – medic specialist obstetrică ginecologie cu specializare în menopauză
Dr Căpilna Monika – medic primar dermatolog coach medical

Dacă eşti femeie în perioada de perimenopauză/menopauză (40-50) atunci eşti din generaţia care a avut parte de mamă, mătuşă, bunică care te-a educat aşa cum au ştiut ele, au asociat menstruaţia cu „boala lunară”, ai fost învăţată să te retragi, să-ţi fie ruşine în acele zile. Tot pe ele le-ai auzit vorbind îngrozite, în şoaptă, pe la spate, despre cât de groaznică este menopauza.
În toţi aceşti ani ai evoluat incredibil , ţi-ai antrenat conştient mintea şi corpul spre a deveni mamă, ai parcurs cursuri de parenting să creşti un copil în armonie fizică şi psihică, ţi-ai pregătit fetiţa să devină femeie încrezătoare şi feminină, ai gestionat cu multă răbdare, empatie nenumărate provocări relaţionale, familiale şi profesionale.
Te simţi împlinită şi echilibrată.
Şi tocmai când ai ajuns aici simţi că în corpul şi în mintea ta începe un haos.
Ai devenit anxioasă, ai atacuri de panică, bufeuri care te trezesc noaptea din somn, eşti permanent obosită, lipsită de putere de concentrare, irascibilă, ai pus kilograme fără să fi schimbat ceva la dieta ta, te dor articulaţiile, simţi ca ai o ceaţă pe creier care nu te lasă să te concentrezi şi uiţi cuvinte.
Este absolut normal tot ce simţi. Nu te panica, nu te căuta de diverse boli, toate sunt semnele că se apropie menopauza.
Nu mai pierde vremea, cere ajutor, nu este nicio ruşine să faci asta.
Multe femei ajung doar după ani de suferinţă şi tot felul de investigaţii neurologice, reumatologice, ortopedice, urologice, psihiatrice, cardiologice, la elucidarea suferinţei misterioase cu atâtea feţe MENOPAUZA.
Din experienţa mea de femeie trecută de 50 şi medic focusat pe menopauză iti dezvălui că multe femei caută rezolvarea magică într-un supliment alimentar, sau hormonal.
Adevărul este că lucrurile sunt mult mai complexe, doar o viziune multidisciplinară, conştientizarea legăturilor între ceea ce simţi şi ceea ce doreşti să devii duce la acţiune susţinută şi rezultate.
Perioada menopauzei nu este altceva decât un nou capitol în viaţa ta. Este important să îţi acorzi timp şi atenţie pentru a te simţi bine în corpul tău în această nouă stare.
Menirea ta nu este să duci mai departe tiparul mamei/bunicii, nu te retrage şi nu suferi în tăcere ci acţionează pentru a te menţine sănătos fizic si emoţional.
Eşti la locul potrivit dacă

  • Menopauza este o provocare pentru tine
  • Te-ai săturat să navighezi pe internet şi să găseşti informaţii contradictorii şi opinii diametral opuse despre gestionarea stărilor tale şi despre tratamente, care te fac şi mai anxioasă şi mai nesigură pe tine
  • Vrei informaţii corecte, susţinute ştiinţific de cercetare de ultimă oră, de la o echipă de medici empatici focusaţi pe managementului menopauzei
  • Eşti pusă pe acţiune si te simţi împuternicită să preiei controlul asupra stărilor tale pe toată perioada de postmenopauză, adică pe toţi anii tăi de acum încolo

Plante adaptogene
CUM NE AJUTǍ ELE LA MENOPAUZĂ? (şi nu numai)
CE SPUN STUDIILE?
CARE SUNT ACESTE PLANTE?

În perimenopauzǎ şi menopauză când variaţiile bruşte hormonale vin cu simptome copleşitoare orice suport care ajută la restabilirea homeostaziei este bine primită
ADAPTOGENELE, cum le sugereazǎ şi denumirea, ajută organismul sǎ se adapteze la stresul fizic, mental şi emoţional, atât de vulnerabile în această perioadă.
ADAPTOGENELE sunt diferite părţi ale plantelor folosite în medicina ayurvedică şi medicina tradiţională chineză de mii de ani!
În căutarea unor soluţii nonhormonale, naturale, adaptogenele au câştigat popularitate în ameliorarea simptomelor menopauzei: bufeuri, anxietate, insomnie, schimbări de dispoziţie, ceaţă mentală, libido scăzut, dureri osoase şi articulare
Cum acţionează adaptogenele?
menţin un echilibru fizic şi emoţional prin modularea secreţiei de cortizol (hormonul de stres)
au efect antioxidant, protejează celulele de daunele stresului oxidativ, având efect antiinflamator
cresc nivelul energetic al celulelor prin stimularea metabolismului celular şi al utilizării eficiente al oxigenului, îmbunătăţeşte astfel performanţa fizică şi mentală
echilibrează neurotransmiţătorii, serotonina şi dopamina, cu efect direct de calmare a stărilor de anxietate şi a modificărilor de dispoziţie
stimularea neurogenezei, contribuind la îmbunătăţirea funcţiilor cognitive şi a memoriei
Exemple de plante adaptogene (dovedite şi prin studii clinice) populare ca suport natural benefic în menopauză
Ashwaganda (Withania somnifera)
Maca peruan (Lepidium meyenii)
Rhodiola (Rhodiola rosea)
Holy basil (Ocimum sanctum aka tulsi)
St John’s Wort Hypericum perforatum)
Black cohosh
Ciupercile medicinale ( Reishi, Lion’s mane mushrooms)
Ar fi încă multe de spus despre aceste remedii naturale, dar m-aş rezuma la concluzia că:
Adaptogenele reprezintă o opţiune naturală promiţătoare pentru femeile aflate la menopauză. Cu toate acestea, este important să discuţi cu un specialist înainte de a începe orice supliment, mai ales dacă urmezi deja un tratament medical.
Alege să te informezi şi să explorezi aceste soluţii naturale pentru a face faţă mai bine acestei etape a vietii!
Dacă te simţi copleşită de simptomele menopauzei, te aşteptăm la o întâlnire 1:1 cu specialista noastră în menopauză dr. Budianu Mihaela, medic specialist obstetrică ginecologie pentru a evalua beneficiile si riscurile tratamentului de substituţie hormonală.
Dacă simţi ca ai nevoie de ajutor in a-ti stabili priorităţile, sau nu te poţi organiza eficient şi te simţi frustrată, te pierzi în informaţii, întâmpini obstacole în stabilirea unui stil de viata adecvat pentru perioada perimenopauzei, te aştept la o întâlnire 1:1 să aducem împreuna claritatea paşilor de urmat.

CABIMED

Dr. Căpîlna Monika – Medic Primar Dermatovenerolog
str. Luceafarului, nr. 2A, Târgu Mureş, România
0265 261 968
contact@centrulmedicalcabimed.ro
centrulmedicalcabimed.ro