Este deja bine cunoscut faptul că vinul roşu este benefic pentru inimă atunci când este consumat cu moderaţie.
În timp ce majoritatea băuturilor alcoolice conţin mult zahăr, calorii şi alcool toxic, vinul poate aduce efecte pozitive asupra sănătăţii.
Vinul roşu
Vinul roşu este obţinut din struguri negri, inclusiv coaja acestora, care adaugă pigment. Principala diferenţă între vinurile roşii şi celelalte soiuri este prezenţa taninurilor, care provin din coajă.
Din punct de vedere al sănătăţii, vinul roşu este, de asemenea, cel mai bogat în antioxidanţi, compuşi asociaţi cu prevenirea bolilor de inimă, accidentelor vasculare cerebrale şi chiar a unor tipuri de cancer. (1)
La fel ca în cazul altor băuturi alcoolice, moderaţia este esenţială dacă vrei să beneficiezi de vinul roşu, iar un pahar pe zi este, în general, suficient pentru a experimenta efectele sale pozitive asupra sănătăţii.
Vinul roze
Vinul roze se situează la mijloc între cel alb şi cel roşu, oferind unele dintre avantajele ambelor tipuri.
De obicei, este de culoare roz şi se obţine din struguri negri, dar pielea acestora este îndepărtată după câteva ore de contact cu sucul, ceea ce îi conferă culoarea roz şi gustul natural dulce.
Vinul alb
Vinul alb este făcut din struguri albi, dar unele vinuri albe sunt realizate şi din struguri negri.
Deşi conţine antioxidanţi, cantitatea acestora este mai mică decât în cazul vinului roşu, ceea ce înseamnă că beneficiile pentru sănătate sunt mai puţin evidente comparativ cu vinul roşu. (2)
Cele mai sănătoase vinuri
Unele vinuri oferă beneficii mai mari decât altele, iată câteva dintre cele mai bune opţiuni de încercat:

  • Pinot noir
    Dintre toate vinurile, Pinot noir este cel mai bogat în resveratrol, un antioxidant care poate ajuta la scăderea colesterolului rău şi a tensiunii arteriale. De asemenea, unele studii sugerează că acesta poate îmbunătăţi sănătatea creierului şi sensibilitatea la insulină, contribuind astfel la o viaţă mai lungă. (3)
    Pinot noir are, de asemenea, un conţinut scăzut de zahăr şi calorii comparativ cu alte vinuri.
  • Cabernet/Madiran
    Aceste vinuri sunt obţinute din struguri Tannat, un soi cu un nivel ridicat de antioxidanţi denumiţi procianidine, care pot sprijini sănătatea inimii şi a sistemului vascular, ajutând totodată la creşterea speranţei de viaţă.
  • Merlot
    Vinul roşu sec este, în general, cel mai sănătos. Merlot, un vin roşu sec, conţine niveluri ridicate de resveratrol şi are mai puţin zahăr decât alte vinuri, ceea ce îl face o alegere sănătoasă pentru inimă.
    Vinuri care pot fi consumate ocazional
  • Pinot grigio
    Pinot grigio este un vin alb, iar vinurile albe nu oferă aceleaşi beneficii ca cele roşii, fiind fermentate fără coaja strugurilor, care conţine antioxidanţii sănătoşi. În plus, vinul alb are mai mult zahăr decât vinul roşu.
    Vinuri pe care ar trebui să le eviţi: Vinuri dulci
    Vinurile dulci, precum Moscato sau Riesling, sunt vinuri albe, deci nu conţin antioxidanţi şi sunt încărcate cu zahăr, ceea ce înseamnă un conţinut ridicat de carbohidraţi. Dacă preferi astfel de vinuri, poţi începe să încerci un vin alb sec.
    Sec sau dulce?
    Ştiai că vinurile seci sunt mai benefice decât cele dulci? Vinul roşu sec conţine mai mulţi antioxidanţi, precum flavonoidele şi procianidinele, care provin din taninuri, adică din coaja strugurilor. Aceste substanţe sunt cele care contribuie la efectele pozitive pentru sănătate.
    Vinurile Cabernet şi Madiran sunt cele mai bogate în flavonoide, iar vinurile mai dulci au un nivel scăzut de flavonoide şi, prin urmare, mai puţine beneficii pentru sănătate.
    Beneficiile vinului roşu
  • Creşterea energiei
    Vinul este o sursă de probiotice, stimulând creşterea bacteriilor sănătoase din intestine şi sporind energia.
  • Împiedică îmbătrânirea
    Polifenolii din vinul roşu ajută la combaterea efectelor îmbătrânirii. Un pahar sau două de vin roşu pe zi pot menţine pielea tânără şi protejează împotriva toxinelor.
  • Reduce riscul de diabet
    Persoanele care consumă un pahar sau două de vin roşu pe zi au un risc cu 30% mai mic de a dezvolta diabet, comparativ cu cei care nu consumă deloc vin. (4)
  • Combate colesterolul
    Antioxidanţii din vinul roşu pot reduce colesterolul total şi pot stimula producţia de colesterol „bun”.
  • Reducerea riscului de boli cardiace
    Studiile pe şoareci au arătat că vinul roşu poate reduce riscul de coagulare şi inflamaţie, factori care duc la atacuri de cord şi accidente vasculare cerebrale.
  • Sporirea imunităţii
    Antioxidanţii din vin ajută la stimularea sistemului imunitar, reducând riscul de răceală cu până la 40%, prin combaterea infecţiilor şi eliminarea radicalilor liberi.
    Cât de mult vin?
    Studiile au arătat că un pahar de vin roşu pe zi este suficient pentru a beneficia de efectele sale pozitive. (5)
    Termenul „moderat” înseamnă între unu şi două pahare pe zi. Consumul excesiv poate anula beneficiile pentru sănătate.