Există multe legume care ne ajută să tratăm simptomele răcelilor sau gripei, dar niciuna nu este la fel de eficientă ca ridichea neagră.
Deşi nu este cea mai gustoasă, ridichea neagră este bogată în antioxidanţi şi ajută la tratarea unor afecţiuni ale organelor interne, fiind benefică şi pentru păr şi piele.
Un tratament eficient, ce poate fi realizat şi cu ceapă, dar care dă rezultate mai bune cu ridiche neagră, presupune tăierea legumei în două şi umplerea jumătăţilor cu miere sau zahăr. Se lasă să acţioneze peste noapte, iar dimineaţa se bea siropul. Acesta ajută la ameliorarea infecţiilor respiratorii, a senzaţiei de uscăciune în gât şi a durerilor de cap specifice răcelii.
Tratament pentru tuse şi răceală
Ridichea neagră conţine o substanţă care reglează secreţiile glandelor tiroide. Persoanele care suferă de hipertiroidism pot folosi această legumă pentru a controla excesul de hormoni tiroidieni.
Este o sursă excelentă de vitamine, inclusiv vitamina A şi complexul de vitamine B, şi conţine magneziu, calciu şi alte minerale. De asemenea, ridichea neagră este un detoxifiant puternic, stimulând funcţiile hepatice şi eliminarea toxinelor din ficat. Cei care vor o detoxifiere mai eficientă a ficatului ar trebui să consume ridiche neagră regulat.
Beneficii pentru păr şi piele
Un pahar de suc de ridiche neagră pe zi poate ajuta în combaterea căderii părului. De asemenea, ridichea întăreşte firul de păr şi stimulează creşterea acestuia. Se poate prepara chiar şi o mască de păr: se fierbe o ridiche neagră rasă timp de 30 de minute într-o cantitate de două pahare de apă. După ce se răceşte, se amestecă cu un gălbenuş şi se aplică pe păr timp de 2 ore, apoi se clăteşte şi se spală normal.
Sucul de ridiche neagră este, de asemenea, un remediu eficient pentru curele de dezintoxicare, curăţând sângele şi ajutând pielea să arate mai sănătoasă şi mai luminoasă. O piele netedă reflectă un interior curat, fără toxine.
Eliminarea calculilor renali şi tratament pentru artroză
Pe lângă detoxifierea ficatului şi drenarea bilei, ridichea neagră ajută la eliminarea calculilor renali. Se recomandă consumul unui pahar de suc de ridiche neagră pe stomacul gol dimineaţa. De asemenea, artroza poate fi ameliorată prin macerarea unei ridichi negre într-un litru de vin alb timp de 2 săptămâni, apoi consumarea unui pahar de decoct zilnic timp de 3 săptămâni.
Detoxifiant excelent şi afrodiziac
Ridichea neagră este, de asemenea, un afrodisiac eficient, fiind utilă pentru stimularea apetitului sexual, în special în cazurile de apetit scăzut. Totodată, aceasta stimulează pofta de mâncare, motiv pentru care nu este recomandată în diete sau cure de slăbire. Conţinutul mare de vitamina C face ridichea neagră un remediu natural pentru scorbut şi rahitism. Este cu siguranţă una dintre cele mai valoroase legume de iarnă.
Contraindicaţii
Totuşi, ridichea neagră are şi unele efecte adverse. Poate provoca respiraţie urât mirositoare şi balonări, aşadar este important să ceri sfatul medicului înainte de a începe un tratament cu ridiche neagră. De asemenea, aceasta poate irita sistemul digestiv, iar consumul trebuie oprit în caz de arsuri la stomac.
Sursa: clicksanatate.ro