Profesiile liberale în România reprezintă un sector dinamic şi esenţial al economiei, având un impact semnificativ asupra dezvoltării socio-economice a ţării.
Aceste profesii includ, printre altele, activităţi precum medicina, arhitectura, contabilitatea, consultanţa, avocatura şi ingineria.
În România, profesiile liberale s-au dezvoltat semnificativ după 1989, când economia de piaţă a permis proliferarea acestora. Acest fenomen a fost însoţit de stabilirea unor reglementări legale care să susţină practicienii din aceste domenii. De asemenea, modernizarea sistemului educaţional a crescut numărul de specialişti calificaţi, în contextul cererii tot mai mari pentru servicii de calitate.
O caracteristică importantă a profesiilor liberale este independenţa lor faţă de angajatori tradiţionali, spune preşedintele CECAR Mureş, Lucian Savu:
„Nu eşti dependent de un angajator, capeţi notorietate, foloasele materiale în sensul de câştiguri materiale sunt consistente, meritocraţia este intrinsecă în sensul în care depinde doar de tine să te faci cât mai vizibil în piaţă să câştigi câţi mai mulţi bani, nu stai în filtrele subiective ale unei companii care atunci când trebuie să facă promovările de multe ori factorul subiectiv intervine şi nu cei mai buni întotdeauna ajung pe care le merită. Profesiile liberale sunt viitorul pentru cei care au competenţe.”
În ciuda avantajelor, profesiile liberale se confruntă şi cu provocări. Competitivitatea crescută, nevoia de adaptare la schimbările legislative şi tehnologice, precum şi dificultăţile financiare întâmpinate de mulţi profesionişti sunt doar câteva dintre aspectele cu care aceştia trebuie să facă faţă. Totodată, sistemul de impozitare şi reglementările fiscale pot reprezenta bariere pentru dezvoltarea acestor activităţi. Principala provocare este, însă, digitalizarea şi utilizarea corectă a Inteligenţei Artificiale.
„Acum există această temere că va veni inteligenţa artificială şi ne va lua locul. Niciodată. Doar cei care nu vor şti să utilizeze inteligenţa artificială, instrumentarul furnizate de inteligenţa artificială vor avea probleme în piaţă. Cei care se vor acomoda, vor studia, vor trece peste aceste furci caudine ale unui domeniu extrem de nou şi de avangardist, inteligenţa artificială, vor avea succes în activitate”, a mai spus Lucian Savu. Pe 5 noiembrie se marchează Ziua Profesiilor Liberale, la nivel european statistica menţionează existenţa a circa 47 de milioane de liber profesionişti.
Sanda Viţelar