Studiul recent realizat în cadrul programului „Cutia Bebeluşului” demonstrează impactul semnificativ al acestui iniţiativă asupra sănătăţii şi îngrijirii nou-născuţilor în România. Aproape 95% dintre mamele participante la program au avut prima experienţă de instruire în domeniul îngrijirii copilului, iar 15.300 de mame beneficiază de suport în îngrijirea bebeluşilor, programul fiind coordonat de Salvaţi Copiii România şi Asociaţia SAMAS, cu sprijinul Fundaţiei OMV Petrom.

Cutia Bebeluşului, ce conţine peste 60 de produse esenţiale pentru nou-născuţi, este utilizată de 90% dintre mame ca pătuţ în primele patru luni de viaţă, o soluţie practică pentru familiile fără posibilităţi financiare. Mamele recunosc importanţa acestei resurse, cu 60% dintre ele afirmând că nu ar fi putut achiziţiona produsele necesare fără suportul programului.

Programul, inspirat de modelul finlandez, se concentrează pe reducerea mortalităţii infantile, mai ales în comunităţile defavorizate, în care accesul la servicii medicale este limitat. Peste 99% dintre copiii născuţi în program au fost înregistraţi la medicul de familie, iar 74% dintre gravide au beneficiat de monitorizare din partea asistenţilor medicali comunitari.

„În România, raportările INS indică un număr foarte mare de gravide fără consultaţie prenatală, 28% din totalul naşterilor. Potrivit studiului, 99% dintre copiii născuţi în grupul-ţintă după începerea programului Cutia Bebeluşului au fost înscrişi la medicul de familie sau în evidenţele serviciilor de asistenţă medicală, 74% dintre gravide fiind monitorizate de către asistenţii medicali comunitari. Ulterior, 76% dintre mame au făcut cel puţin un control medical postpartum”, a explicat Silvia Vurcea, coordonator program Sănătatea Mamei şi a Copilului, Salvaţi Copiii România

Componenta educaţională a programului ajută la creşterea gradului de conştientizare a mamelor despre sănătatea maternă şi infantile. 95% dintre participante au declarat că au învăţat lucruri noi despre îngrijirea nou-născutului, ceea ce contribuie nu doar la bunăstarea imediată a copiilor, ci şi la educaţia viitoarelor generaţii.„Este un program pe care noi am dori să fie preluat la nivel naţional pentru că foarte multe mame cu care noi ne întâlnim în comunităţile vulnerabile ne spun cât de importantă a fost această Cutie pentru ele precum şi partea de cursuri prenatale. Considerăm că acolo unde nu am intervenit ar trebui să preia şi statul, bineînţeles cu ajutorul nostru pentru că avem know-how, ştim cumva care sunt mecanismele pentru a ajunge la persoanele vulnerabile”, a mai spus Vurcea.

Programul a fost implementat până acum în 17 judeţe printre care şi judeţul Mureş

Sanda Viţelar