Într-un amplu reportaj semnat de Monica Suma şi ilustrat fotografic de Paolo Verzone, National Geografic aduce în prim-planul atenţiei traseul de 1.400 de kilometri, dezvăluind „România rurală şi peisajul său bucolic şi sălbatic”.

„Vă spunem sincer că noi am rămas fără cuvinte (şi poate e mai bine aşa, să lăsăm povestea aceasta să vorbească), pentru că am descoperit poate cel mai autentic portret de cale pe care l-am văzut noi până acum, în afară de traseul însuşi. De la esenţa proiectului, până la peisajul natural şi cultural pe care îl parcurge, dar chiar şi amănuntele lui tehnice, toate se regăsesc în acest articol. Şi sunt scrise cu drag de drum şi de călătorie.

Cum s-ar zice, este musai să-l citiţi şi să îl împărtăşiţi cu toţi prietenii!”, scriu iniţiatorii proiectului pe pagina lor de socializare.

Cităm, pentru a vă stârni interesul pentru lectura acestui material: „Traseul, destinat drumeţiei pe jos, cu bicicleta sau călare, trece pe lângă 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO şi este o călătorie captivantă prin pădurile şi pajiştile luxuriante ale Transilvaniei şi nu numai. Nu este neobişnuit să vezi scene ale tradiţiilor şi vieţii locale: sătenii care îşi cultivă propria hrană, călătoresc în căruţe trase de cai şi strâng cu sârguinţă stive de fân. Pe parcurs, drumul care uneşte ––motto-ul Viei Transilvanica–– este o călătorie experienţială care îmbină incredibila diversitate naturală a ţării cu două milenii de moştenire culturală, istorică şi etnică”.

(Text integral – https://www.nationalgeographic.com/…/via-transilvanica…)

Ileana Sandu