Proiectul 3g RETROspective aduce pe scena teatrală din România o analiză artistică asupra modului în care imaginea femeii a fost influenţată de propaganda comunistă, explorându-i impactul asupra societăţii şi a artei, cu accent pe dramaturgie. În cadrul acestui proiect, cofinanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi realizat în colaborare cu Universitatea de Arte, Institutul de Cercetări Teatrale şi Multimedia, U.M.F.S.T. şi Antigalerie Cactus, s-a născut spectacolul „Somnoroasa Aventură”. Premiera a avut loc în 26 şi 27 septembrie, iar următoarea reprezentaţie este programată pentru 15 noiembrie la 3g HUB, în Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală din Târgu Mureş.

Textul spectacolului „Somnoroasa Aventură”, scris de Teodor Mazilu în anii ’60, surprinde în manieră ironică şi subtilă lupta continuă pentru idealuri şi principii, dar şi presiunea aşteptărilor sociale, teme universale şi actuale, indiferent de epocă. Alegerea acestui text nu este întâmplătoare – piesa este una reprezentativă pentru înţelegerea modului în care literatura şi arta au reflectat şi, uneori, contestat tiparele de gândire impuse de regimul comunist. În această linie de cercetare, proiectul 3g RETROspective nu s-a limitat doar la această punere în scenă, ci a oferit printre altele şi patru spectacole-lectură, aducând în faţa publicului mai multe perspective asupra temei.

Regizorul Adi Iclenzan pune în scenă textul clasic al lui Mazilu într-o estetică modernă şi un univers vizual contemporan. Această „contemporaneizare” a spectacolului aduce în prim-plan tehnici vizuale şi auditive actuale, menite să conecteze mai uşor publicul tânăr cu o piesă scrisă cu peste jumătate de secol în urmă. Scenografia semnată de Adrian Matei este un alt punct forte al spectacolului, adăugând un strat suplimentar de actualitate şi originalitate producţiei. Distribuţia formată din Cristina Ciulei, Saşa Pânzaru, Vlad Haneş, Sergiu Ştefanache şi Narcis Zamfir, aduce personajelor profunzime şi autenticitate, transmiţând cu umor şi sensibilitate mesajele piesei.

„Somnoroasa Aventură” se dezvăluie ca o comedie, însă sub stratul de umor se află subiecte serioase, relevante şi astăzi – idealuri, principii şi presiunea societăţii. Prin jocul actorilor şi viziunea regizorului, piesa “Somnoroasa Aventură” trece dincolo de contextul său original şi devine relevantă pentru toţi, indiferent de timp şi loc. Astfel, tinerii se pot regăsi în aceleaşi dileme morale şi sociale prin care au trecut generaţii anterioare, dar reinterpretate într-un limbaj estetic actual.

Pentru cei interesaţi, biletele pentru următoarea reprezentaţie, programată pe 15 noiembrie, sunt disponibile atât online, cât şi la faţa locului.

„Somnoroasa Aventură” este, aşadar, mai mult decât o simplă comedie; este o incursiune în trecut printr-o interpretare modernă, un dialog între generaţii şi o invitaţie la reflecţie asupra valorilor şi a presiunilor care ne definesc.

Duminică 10 noiembrie de la ora 19:00 se joacă, la sala mare a Teatrului Naţional, comedia “Totul e relativ” în regia lui Claudiu Goga.

În perioada 15 – 24 noiembrie va avea loc a X-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru – STUDIO. În cadrul festivalului vor avea loc mai multe spectacole, workshop-uri, concerte, expoziţii, lansări de carte şi alte evenimente culturale.

Monica Furnea

(foto credit : Popa Marc)