Astăzi, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș au prezentat situația apelurilor la 112 din primele nouă luni ale acestui an. Polițiștii au făcut publice și câteva cazuri de apeluri abuzive la numărul unic de urgență 112.

În 5 noiembrie 2024, în jurul orei 16.40, Poliția Municipiului Reghin a fost sesizată printr-un apel la 112, de către un bărbat din localitate, care susținea că ar fi fost înjunghiat în locuința sa.

După ce s-au deplasat de urgență  la fața locului, polițiștii, alături de un echipaj medical de specialitate, au identificat apelantul în persoana unui bărbat de 63 de ani, care se afla vizibil sub influența băuturilor alcoolice, fiind în afara oricărui pericol. Persoana în cauză a fost sancționată contravențional, cu amenda în valoare de 2.000 de lei, în conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 34/2008. Față de același bărbat, în ultimele 3 luni au fost aplicate 5 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 16.000 de lei, pentru apelare abuzivă sau alertare falsă. În aceste situații, persoana ar fi alertat în mod nejustificat polițiștii sau alte instituții, sesizând în mod nereal că și-ar fi incendiat locuința sau alte bunuri, precum și că și-ar fi agresat grav membrii de familie, provocându-le chiar decesul. I.P.J Mureș subliniază faptul că toate intervențiile sunt tratate cu maximă seriozitate, fiind caracterizate de celeritate, în conformitate cu natura sesizării. Iar neconfirmarea evenimentelor face ca multe efective, resurse logistice și momente operative valoroase,  să fie irosite în detrimentul unor cazuri urgente, cu adevărat.

În primele nouă luni ale anului 2024, din totalul apelurilor primite prin 112 în județul Mureș, 38.108 au fost redirecționate către Poliție, dintre care multe s-au dovedit a fi abuzive sau false, au declarat reprezentanții IPJ Mureș, astăzi, într-o conferință de presă.

În această perioadă, IPJ Mureș a aplicat 485 de sancțiuni pentru apeluri abuzive și alertări false, în valoare de peste 690.000 de lei, număr în creștere față de aceeași perioadă din 2023, când s-au aplicat 365 de sancțiuni. Totodată, pentru alarmarea nejustificată a publicului sau a forțelor de ordine, au fost aplicate 165 de sancțiuni în 2024.

IPJ Mureș atrage atenția asupra pericolelor generate de alertele false, care duc la risipirea de timp și resurse și îngreunează intervențiile în cazurile reale de urgență.

Traian Buta