Cod MFC: 13240004

„Mai mult pentru familie, mai puțin pentru stat” este sloganul UDMR pentru programul destinat familiilor pe care îl propune în această campanie electorală. Pentru a afla mai multe amănunte despre acest program, am stat de vorbă cu deputata Csép Éva Andrea, candidata UDMR Mureș pentru Camera Deputaților. Ea este cunoscută pentru implicarea în reforma legislativă din domeniul social, și familie,  fiind unul dintre parlamentarii din România cei mai activi în acest domeniu.

Doamna Csép Éva Andrea, mulțumesc că ne-ați acordat acest interviu. În programul UDMR, abordarea asupra educației și sprijinului familial ocupă un loc central. Mesajul sloganului folosit de UDMR în această campanie electorală este cât se poate de ferm: „Mai mult pentru familie, mai puțin pentru stat”. Ne puteți spune la ce se referă de fapt acest mesaj?

Bineînțeles. Din păcate suntem într-un moment critic. Demografia României este în declin istoric, iar acest lucru ne afectează profund pe toate planurile. În 2019, s-au născut 215.000 de copii, dar în 2023 numărul a scăzut dramatic la doar 155.000. În Mureș, numărul nașterilor a scăzut cu aproape 1.200 de copii față de acum cinci ani, populația județului scăzând cu 30.000 în ultimii 10 ani. În paralel, 50.000 de români părăsesc anual țara, aproximativ cât populația orașului Sfântu Gheorghe. La nivel național, în ultimele trei decenii, șase milioane de oameni au plecat din România. Dacă tendința continuă, până în 2050 vom fi sub 15 milioane. Așa cum am spus, asta ne afectează pe toate planurile, inclusiv economic.

Știm că sunteți unul dintre cei mai activi, cei mai implicați deputați din Parlamentul României în domeniul social și ați inițiat o serie de legi noi sau modificarea unora. Vă rog să ne spuneți ce a făcut UDMR pentru a schimba aceste lucruri atunci când a fost la guvernare?

Când am fost la guvernare, am luat măsuri clare pentru a sprijini familiile și pentru a crea condiții mai bune pentru creșterea copiilor. La inițiativa UDMR s-a înființat Ministerul Familiei, care a fost un pas crucial, și am propus sprijin financiar și credite fără dobândă tinerelor familii. De exemplu, prin programul “Family Start”.

Am demarat, de asemenea, cel mai mare program de construire de creșe din istoria României, cu proiecte pentru peste 200 de clădiri moderne la nivel național. În județul Mureș, Târgu Mureș a aplicat pentru construirea a două creșe care vor susține peste 150 de familii. Cele 23 de creșe din județ găzduiesc 1.054 de copii, dar situația ar fi fost și mai gravă dacă în ultimii ani nu s-ar fi deschis creșe confesionale. Din păcate, după ce UDMR  a fost dat afară din guvern, multe dintre programele de sprijin pentru familii au fost suspendate. Guvernul actual strânge cureaua, tăind fonduri tocmai de la construcția de creșe.

Pentru noi, politicieni responsabili ai UDMR, sprijinirea familiilor va fi întotdeauna o prioritate, fie că vom fi la guvernare – ceea ce ne-ar permite să ne implementăm programul destinat tinerilor și familiilor mult mai ușor – fie în opoziție, unde ne vom lupta pentru fiecare propunere legislativă și amendament adus legilor din domeniul politicilor sociale, demografice și de familie. Nouă chiar ne pasă de familii, nu numai la nivel de declarații politice ne preocupă soarta generației următoare ci propunem măsuri concrete, menite să ajute tinerii în a întemeia o familie acasă, pe pământul natal.  

Care sunt măsurile pe care UDMR dorește să le implementeze dacă revine la guvernare pentru a îmbunătăți situația familiilor?

Vrem, în primul rând, să diminuăm povara fiscală. Credem că părinții care cresc mai mulți copii ar trebui să aibă mai multe beneficii și să plătească taxe mai mici. De exemplu, o mamă cu trei copii ar trebui să plătească doar 5% contribuție la asigurările de sănătate, față de 10% în prezent. La un salariu mediu de 3.500-4.000 de lei net în județul Mureș, asta ar însemna un câștig de 300-350 de lei în plus.

Un alt obiectiv este continuarea programului de construire de creșe, și sub nici-o formă oprirea lui. Numărul de locuri în creșe trebuie aproape triplat în Târgu Mureș. Conform cererilor formulate de cetățeni pentru a răspunde necesităților, trebuie să ajungă la 1.200,  și dublat în restul județului, fiind un necesar total în plus, pe lângă cele din Târgu Mureș, încă în jur de 1.200 de locuri.

Aveți și o serie de alte măsuri importante pentru familii, cum ar fi susținerea părinților care vor să se întoarcă la muncă?

Este esențial să sprijinim mamele să se întoarcă la serviciu, inclusiv prin munca la distanță și programul de lucru flexibil. În plus, vrem să eliminăm impozitarea part-time pentru părinții care revin la muncă cu normă redusă. Nu putem accepta penalizarea celor, care decid să lucreze part-time, statul să-și facă treaba și să verifice pe cei care speculează, nicidecum să pedepsească pe cei care sunt oameni cinstiți.  Susținem, de asemenea, sprijinirea financiară a părinților care doresc să devină antreprenori. Aceste măsuri ar aduce o independență economică și un echilibru mai mare între muncă și viața de familie.

În ce mod doriți să abordați problema locuințelor pentru familiile tinere, un capitol considerat esențial pentru stimularea creșterii demografice?

În județul Mureș, avem nevoie de locuințe de calitate și accesibile pentru familiile cu copii, pentru tinerii la început de carieră și pentru cei cu venituri mici. Obiectivul nostru național este să construim 100.000 de locuințe sociale până în 2035. Crearea de condiții de locuit decente și la prețuri abordabile este un prim pas în a ajuta tinerii să-și gândească un viitor aici, acasă, un viitor stabil și sustenabil pe termen lung. În județul Mureș există aproximativ 1.200 de astfel de locuințe de închiriat, însă, proporțional cu populația, cele mai puține se află în Reghin și Târgu Mureș. În Reghin, există un apartament ANL la 500 de locuitori, iar în Târgu Mureș unul la aproximativ 300 de locuitori. Anual, în Târgu Mureș se înregistrează între 50 și 100 de cereri în plus față de numărul existent de locuințe. Asta înseamnă că familiile tinere au de așteptat ani buni pentru a primi o locuință.

Aveți un mesaj final pentru alegătorii din județul Mureș?

Viziunea noastră pentru Mureș și pentru România este una în care fiecare familie are acces la sprijin, locuințe și locuri în creșe pentru copiii lor. Credem că o țară puternică începe cu sprijinirea familiei și a tinerilor. Vrem să creăm un viitor în care fiecare generație să simtă că are un loc sigur și o comunitate puternică acasă, în România. Nu există alternativă, trebuie să învingă vocea rațiunii!