Sighişoara este oraşul meu de refugiu. Atunci când atmosfera din Târgu Mureş devine prea apăsătoare sau simt, pur şi simplu, nevoia de a schimba peisajul, dau o fugă în vechea Cetate cu străduţele ei de poveste. La ultima vizită pe care am făcut-o am avut parte de o surpriză plăcută. Mergând pe strada Şcolii din Cetate, către scările acoperite, câteva obiecte din faţa unui magazin de suveniruri m-au făcut să mă opresc din drum. De obicei nu acord atenţie acestor magazine, nici la Sighişoara, nici altundeva în ţară pentru că, dintr-o privire, îmi dau seama cam care este calitatea şi valoarea produselor. Spre surprinderea mea, însă, în faţa acestui magazin erau o serie de picturi cu imagini din Sighişoara care mi-au captat atenţia.

Am decis să intru şi nu mică mi-a fost mirarea când am descoperit înăuntru produse extraordinare, de la ceramica de Horezu la obiecte de îmbrăcăminte pictate manual.

Am vrut să cunosc povestea acestui magazin aşa că am intrat în vorbă cu Mihai Henz, proprietarul, care se ocupa şi de vânzare şi care era extrem de atent să salute fiecare om care îi păşea pragul.

„Suntem o familie de artişti, pictori, sculptori şi am adunat în galeria noastră munca unor artişti locali şi nu numai locali. Avem icoane pictate la Voroneţ, tot peretele acela este munca celor de acolo, meşteşugul ceramicii de Horezu care este incus în patrimoniul Unesco. Noi apreciem arta, cultura. Familia noastră s-a născut aici, în Cetate, sunt a cincea generaţie care s-a născut în această Cetate”, ne-a spus Mihai.

Totul a început cu un stand stradal amplasat în faţa Turnului cu Ceas, stand care iarna este închis, iar acum sunt 2 galerii.

„Am început cu un stand stradal care acum este închis pentru că iarna nu muncesc acolo din cauza frigului, dar cu el am început acum 32 de ani în anul 1992. Casa aceasta în care suntem acum a fost restaurată, lucrările s-au terminat în luna mai anul acesta, iar domnul care o are, fiind şi prieten de familie, ne-a rugat să venim să facem ceva frumos. Mai avem al doilea magazin deschis la Turnul Croitorilor”, ne-a mai povestit Mihai Henz.

Galeria este compusă din două camere, prima dedicată icoanelor şi ceramicii iar a doua obiectelor de vestimentaţie, bijuteriilor lucrate manual şi inspirate din diferite culturi, cosmeticelor produse tot natural, dar şi bunătăţilor gastronomice locale.

În această a doua cameră mi-au atras atenţia o serie de obiecte ceramice mai ieşite din comun.

„Masa asta de aici este cu produse lucrate de cunoscutul olar din Maramureş, Daniel Leş. A venit într-o zi în magazin şi mi-a spus că energia l-a adus aici. Venea de la o galerie din Cluj Napoca, i-a plăcut energia de aici şi obiectele pe care le comercializăm. Pentru noi este o onoare să amenjăm această masă pentru munca lui”, mi-a spus Mihai Henz.

Într-o lume sufocată de plastic şi de kitsch, un astfel de loc este o gură de oxigen bine venită. Călătoresc destul de mult şi foarte rar cumpăr suveniruri, prefer să găsesc o piatră interesantă pe jos pe care să o aduc acasă pentru a-mi aduce aminte de locurile văzute, decât să dau bani pe magneţi de frigider. Acum însă mi-am cumpărat o cruce frumos sculptată care mi-a atras atenţia pe raftul cu produsele de la Voroneţ.

Astfel de afaceri trebuie susţinute, trebuie promovate şi încurajate! Şi nu, nu e doar treaba autorităţilor locale, este treaba noastră a tuturor! Decât să lăsăm 50-100 de lei pe tot felul de plasticuri, mai bine ne cumpărăm ceva frumos şi de calitate dintr-un astfel de loc.

Sanda Viţelar