Pozele de mai jos au fost făcute pe o rază de doar câţiva metri în zona Poli 2 din Târgu Mureş. Aceste hidoşenii, care nu au nicio legătură cu arta care se numeşte grafitti, se găsesc pe multe clădiri din zona centrală, dar şi din cartierele oraşului.

Acum doi ani, tot aici la Poli 2 două spații comerciale au fost vandalizate de autori necunoscuți care au aplicat inscripții cu ajutorul unor sprayuri cu vopsea. Este vorba de vitrina unui magazin, acoperită pe o suprafață mare, dar și de un panou publicitar cu LED uri al magazinului alăturat care a fost astfel distrus. Proprietarii magazinelor susțin că autorii nu au putut fi surprinși de camerele video instalate în zonă. Dacă îndepărtarea vopselei se poate face de pe vitrină, nu același lucru se poate spune depsre panoul cu LED-uri care a fost total compromis.

Situaţia nu s-a schimbat în timpul care a trecut de atunci. Vandalizarea zidurilor blocurilor şi a magazinelor continuă şi pare fără soluţie.

Conform legilor în vigoare cuantumul amenzilor este mic (între 500 și 2.500 de lei), autorii acestor acțiuni de vandalism putând fi obligați să suporte, pe cheltuiala lor, refacerea zonelor distruse.

Primăria Municipiului Târgu Mureș a avut un proiect artistic prin care a pus la dispoziția artiștilor stradali mai multe calcane din oraș care au devenit adevărate lucrări de artă contemporană menite să coloreze și să înveselească orașul.

Acest tip de activitate, binevenit, este cu totul altceva și nu are nicio legătură cu actele de vandalism.

Poate totuşi autorităţile locale vor găsi o soluţie pentru stoparea acestui fenomen care transformă oraşul într-un loc de joacă al vandalilor.

S.V.