Coaliția Votez pentru Sănătate a organizat la Târgu Mureș o dezbatere publică cu autorități locale și regionale și un stand de informare, ca parte a campaniei de mobilizare publică Votez pentru Sănătate, prin care societatea civilă solicită o alocare de 9% din PIB pentru Sănătatea Nouă.

Împreună cu reprezentanți ai autorităților locale și regionale din Mureș, cu reprezentanți ai pacienților și medicilor, reprezentanții Coaliției au discutat despre mecanismul de alocări bugetare pentru acoperirea serviciilor de sănătate la nivel local, soluții alternative de finanțare, infrastructura în sănătate, provocările cu care se confruntă pacienții, rolul medicinii primare, inclusiv la nivel local și provocările personalului din spitalele din Târgu Mureș și alte localități, precum și despre implicarea farmaciștilor mai ales pentru programe de educație și prevenție.

„Dacă rămânem la 4,5% din PIB este clar că, oricât am încerca, nu vom reuşi să schimbăm ceva. Investiţiile în sănătate sunt, de fapt, investiţii în bunăstarea noastră. Trebuie să ne gândim că fiecare leu pe care îl alocăm din PIB în sănătate, de fapt, se va recupera şi pe termen scurt şi pe termen mediu şi pe termen lung. O populaţie sănătoasă este o populaţie care va da taxe şi impozite la statul român, este o populaţie care va ajuta persoana în vârstă care e la pensie, o populaţie sănătoasă aduce un beneficiu concret în ceea ce înseamnă economia românească”, a spus Marinela Debu, Președinte Asociația Pacienților cu Afecțiuni Hepatice din România (APAH-RO), reprezentant al Coaliției Votez pentru Sănătate.

Finanţarea este necesară, dar cu transparentizare

Un aspect important al discuţiilor şi nu doar a celor de la Târgu Mureş, ci şi a celor din celelalte oraşe unde această caravană a poposit a fost transparentizarea cheltuielilor, astfel încât fondurile alocate să fie utilizate eficient.

Ovidiu Butuc, prefectul judeţului Mureş, care a fost şi manager de spital, a arătat în luarea sa de cuvânt, că însuşi sistemul ar putea pune piedici transparentizării cheltuielilor.

„Sigur este nevoie de o finanţare mai puternică în sistemul de sănătate având în vedere că totuşi sănătatea este o necesitate, de unde şi eşecul pieţei de sănătate. Este clar, însă, că nu vom putea acoperi niciodată nevoile sistemului medical şi atunci trebuie să vedem cum eficientizăm această finanţare. Da, transparentizarea este importantă, dar nu ştiu dacă sistemul nu se va opune la această transparentizare, să vedem cum trecem de această „frână de mână” pe care sistemul medical înceracă să ne-o pună. Indicatori de performaţă îi avem, dar din păcate sunt simple lucruri pe hârtie, nu spune nimic nou, uneori ei chiar sunt folosiţi şi în alte scopuri”, a spus acesta.

Butuc a mai arătat că o alocate de 5-7% din PIB pentru sănătate este un obiectiv mai realist, dar asta doar cu eficientizarea cheltuielilor.

„Probabil cu un procent de 5-7% alocat e mai aproape de adevăr, cu condiţia să eficientizăm, să transparentizăm, să digitalizăm şi mai ales să avem nişte indicatori care să fie reali şi care să poată fi aplicaţi”, a spus Ovidiu Butuc.

Clădirile vechi nu vor mai fi niciodată ca noi

Managerul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, Ovidiu Gârbovan, a vorbit despre infrastructura medicală şi investiţiile în aceasta. Asta în condiţiile în care SCJ Mureş funcţionează în multe clădiri vechi, mari consumatoare de resurse şi care, în curând, nu vor mai putea fi reabilitate pentru a corespunde standardelor medicale ale secolului XXI.

„Este un spital cu clădiri foarte vechi, dacă vorbim de provocări, clădiri macrofage de finanţare, cu specialităţi care nu aduc foarte multe venituri. În pandemie s-au dovedit, atât în ţară, cât şi la noi, deficienţele sistemului sanitar şi mai ales infrastructura. Până nu de mult s-a mers pompieristic prin schimbarea atâtor miniştri ai sănătăţii fără ca niciunul să aibă o strategie. Ar trebui să avem o strategie pe care indiferent cine vine la Guvernare să o continue, strategie de dezvoltare a sistemului sanitar şi mai ales a infrastructurii. Indiferent cât vom investi în aceste clădiri vechi ele nu vor mai corespunde niciodată în ceea ce priveşte spaţiul şi cubajul”, a spus Gârbovan.

Necesitatea reformării sistemului de asigurări de sănătate a fost o altă concluzie a dezbaterilor.

„Este această problemă a asigurărilor de sănătate, a pacienţilor asiguraţi şi neasiguraţi. Părerile sunt cumva împărţite, este clar că trebuie cumva reformat acest sistem al asigurărilor de sănătate pentru că e foarte, foarte greu să mai faci faţă. Pe de altă parte, sunt şi pacienţii care sunt asiguraţi şi sunt foarte supăraţi pentru că nu pot beneficia de investigaţii gratuite în oraşul lor, în localitatea lor şi trebuie să se ducă doar în anumite centre universitare şi uneori nici măcar acolo nu găsesc ceea ce au nevoie”, a mai spus Marinela Debu, organizator al evenimentului.

Toate problemele şi propunerile ridicate în cadrul celor 9 dezbateri organizate de Coaliţie vor fi adunate într-un document unic ce va fi transmis viitorului Guvern.

Sanda Viţelar

Sursa Foto: Coaliţia pentru Sănătate