Mândriile locuitorilor din Fărăgău vin din vechime şi ei aduc mereu vorba despre Biserica de lemn din Poarta şi cea reformată, de secol XVII, din Tonciu.
Dar, peste toate, se laudă tare cu Rezervaţia naturală „Lacul Fărăgău”, întinsă pe 35 de hectare, devenită, prin anii 2000, arie protejată de interes naţional.Ajunge să asculţi numele zglobii ale rarităţilor floristice care şi-au făcut sălaş aici, pentru a îndrăgi locul, chiar înainte de a-l fi văzut. Cruciuliţa, mlăştiniţa, pufuliţa, săgeţica, orhideea sau feriga, ori cele aproape 200 de specii de păsări care îşi fac cuibar în zonă, sunt semne că oamenii le primesc în dragul bun-venitului, unde aerul ori apa le respectă felul de vieţuire.
Era prea simplu ca la Fărăgău să fi găsit un peşte. Ar fi fost şi sofisticat în acelaşi timp, pentru că oamenii sunt mândri şi ar fi întins mese mari. Am căutat simplitatea altfel şi am întrebat în sat ce fel de mâncare fac ei cel mai repede şi ce le merge la suflet. Aşa, am aflat despre

PANCOVE

Pancovele se îmbracă din ingrediente uscate şi umede, de aceea împărţim pregătirea în două. La început, amestecăm făina cu drojdia, cu zahărul normal, cel vanilinat şi cu sarea. Mai punem coaja de la o lămâie, pentru gust şi culoare. Dar numai de la o lămâie, că altfel ia gust de amăreală. Apoi, amestecăm uşor, dar cuprinzător, adăugând câte-un strop de uleirece-fript. Într-un vas din vecinătate, punem ouăle, smântâna şi iaurtul de casă, iar la final linguriţa de bicarbonat de sodiu, stins cu zeama de la o jumătate de lămâie. Împrietenim cele două compoziţii şi le amestecăm bine, până prind o îngroşală care prevesteşte un dospit liniştit. Lăsăm ligheanul acoperit cu un ştergar vreo jumătate de oră, deasupra celui mai înalt dulap din camera dinainte, că acolo e căldura mai bună.
Întindem apoi aluatul pe o masă plouată cu făină şi îl tăiem cu gura unui pahar mai larg. Când cercurile de aluat sunt gata şi toate bine rotunjite, le mai lăsăm vreo jumătate de oră, vreme în care încingem uleiul, pus din belşug într-o cratiţă cuprinzătoare. Aşezăm rotunjimile în uleiul de pe foc şi le ţinem nu mai mult de cinci minute fiecare, până capătă o faţă roşiatică. (Foto: Adela Șipoș)

INGREDIENTE:

  • 2 ouă
  • 1 litru de ulei
  • 50 grame smântână
  • 50 grame iaurt
  • coaja de la o lămâie
  • 1 zahăr vanilinat
  • sare
  • drojdie cât o nucă
  • 2 linguri de zahăr
  • o linguriţă de bicarbonat de sodiu, stins cu zeama de la ½ lămâie
  • făină cât cuprinde

„Istorie cu gust” este un album gastro-turistic unic, dedicat județului Mureș, ce oferă fiecărei localități o pagină specială, devenind astfel o „carte de identitate” a locurilor. Acest volum se adresează atât celor care au legături cu viața rurală, cât și pasionaților de gătit, prezentând o colecție de rețete tradiționale din județ. Albumul surprinde diversitatea culturală și gastronomică a românilor, maghiarilor, sașilor, rromilor și evreilor din Mureș, promovând astfel o moștenire culturală bogată.

Albumul poate fi achiziționat prin intermediul site-ului proiectului, oferindu-le cititorilor ocazia să „deguste” o parte din tradițiile mureșene, devenind astfel un cadou valoros pentru orice mureșean. În Cuvântul liber puteți degusta din bunătățile mureșenilor, iar detalii despre proiectul E14 SAGA COMMUNICATION BOUTIQUE găsiți pe www.istoriecugust.ro, unde puteți comanda și cartea, care în două zile ajunge la dumneavoastră.