Argila albastră de Râciu este cea mai pură şi mai eficientă argilă tămăduitoare din lume. Rezultatele analizelor conţinutului mineralogic efectuate la Institutul de Cercetări şi Proiectări Miniere MINESA din Cluj Napoca au evidenţiat conţinutul bogat în silicaţi si oxizi, minerale şi oligoelemente: calciu, magneziu, potasiu, fier, siliciu, sulf, cobalt, sodiu, clor, aluminiu, mangan, cupru, iod, seleniu, crom, molibden, fosfor, germaniu, zinc, argint, brom, vanadiu, rubidiu, bor, iar cele realizate de către Centrul de Sănătate Publică Mureş au confirmat că utilizarea argilei este benefică organismului uman.
Cura internă cu argilă poate fi realizată complementar, în paralel cu tratamentul medicamentos, dar nu îl înlocuieşte! Tratamentul cu argilă este contraindicat femeilor în perioada ciclului menstrual, precum şi gravidelor în ultimele luni de sarcină. În cazul asocierii cu un tratament medicamentos se acordă un interval de 2 ore între acesta şi suspensia de argilă. Pe parcursul curei cu argilă se va ţine un regim alimentar cât mai vegetarian (indicat de medicul curant, nutriţionist şi argiloterapeut – avizat de Ordinul Practicienilor de Medicină Complementară / Alternativa (www.opmca.ro) din care se elimină carnea, grăsimile, cafeaua solubilă, băuturile alcoolice, băuturile acidulate, băuturile răcoritoare cu coloranţi sintetici, condimentele tari sau iuţi, alţi alergeni etc. Apa cu care se va combina argila albastră poate fi plată sau minerală naturală necarbonatată, de izvor.
Cura externă:  Cataplasme/împachetări, băi de argilă şi măşti cosmetice
Pentru cataplasme se foloseşte pastă de argilă sau se poate obţine prin amestecul argilei albastre cu apă plata necarbogazoasa sau de izvor până la consistenţa unei smântâni. Cataplasma se poate aplică rece sau călduţă, direct pe piele sau prin intermediul unui tifon peste care, pentru a nu se usca, se va aplica un material umed de bumbac, în, etc. şi unul impermeabil deasupra (celofan pentru uz alimentar), fixate pe locul afectat. În cazul în care cataplasma se usucă repede, aceasta se va umezi de câteva ori, sau se va schimba cu una nouă, întrucât argila perfuzează ţesuturile prin osmoză. Se recomandă a nu se aplica cataplasmele mai devreme de 2 ore după masă. În timpul menstruaţiei nu se folosesc cataplasme sau băile de argilă.
Baia cu argilă
Se amestecă 1-2 kg argilă pulbere cu puţină apă cât să o acopere, omogenizându-se, şi se lasă o ora înainte de a completă volumul dorit cu apă caldă. Durata băii este în funcţie de confortul persoanei şi de temperatura apei. În acest timp, se va bea apă pentru a evita o deshidratare ce poate cauza ameţeli sau palpitaţii. Se recomandă repaus în pat cel puţin o oră după efectuarea băii, acoperit cu o pătură, timp în care este indicat a se mai consuma apă. Aceste băi nu sunt recomandate în timpul menstruaţiei şi nici femeilor însărcinate.
Măştile cosmetice
Se realizează cu ajutorul pastei cosmetice sau după metodă menţionată pentru prepararea cataplasmei. Poate fi utilizată pentru toate tipurile de ten ca atare sau în diverse combinaţii. Masca va fi menţinută 15-20 minute într-o stare umedă după care se va îndepărta prin spălare cu ceai de muşeţel (infuzie).
Afecţiuni:
Ale ochilor, pleoapelor (ochi înlăcrimaţi, conjuctivite, blefarite, cataracte)
Se prepară apă argiloasă din 100 grame argilă albastră la un litru de apă plată cu care se tamponează uşor şi se pun de 3 ori pe zi comprese pe pleoapă închisă a ochiului bolnav.
Afecţiuni ale nasului, meatusurilor nazale, sinusurilor (sinuzite frontale, maxilare, etmoidale, epistaxis, anoxii etc.) Se inspiră apă argiloasă călduţă, alternativ, pe câte o nara astupându-se cealaltă nară cu degetul. Se recomandă cura internă menţionată mai sus, cât şi cataplasme pe nas, frunte şi în zonele afectate.
Afecţiuni ale gurii (gingivite, afte bucale, paradontoze, periodontite, dureri de dinţi) Se va bea un pahar de apă argiloasă cu cel puţin 30 minute înainte de mese, sau se vor topi lent în gură 2-3 granule argilă albastră (că sugerea unei bomboane). După mesele principale se vor face clatiri/gargară cu apă argiloasă, la început cu apă de pe argilă (primele 3zile) apoi cu lapte de argilă. Pentru persoanele care nu pot face gargară se poate folosi un tampon cu argilă care se va aplică timp de 30 minute de 3-4 ori pe zi pe gingia dintelui bolnav. Vor dispărea atât durerea, cât şi inflamaţia. Cura cu argilă durează 21 zile, după care urmează o săptămâna de repaus.
Afecţiuni ale stomacului şi duodenului (gastrite, ulcere, bulburi spastice, gastroduodenite, ulcere gastroduodenale, hematemeze)
Cura externă: aplicarea de cataplasme pe scobitură epigastrică (partea superioară a abdomenului, zona plexului solar) – între mese.
Cura internă: constă în consumarea unui pahar cu apă argiloasă cu minim o jumătate de ora înaintea meselor principale. Durata curei interne este de 21 zile, chiar dacă rezultatele par să apară mai devreme, după care 7 zile se va consumă apă limpede de pe argilă. Regimul alimentar este cel recomandat de medicul specialist.
Afecţiuni ale ficatului, vezicii biliară (ictere, hepatite, ciroze, colecistite, calculi biliari) Cura internă constă în consumul unui pahar de apă argiloasă cu minim 30 minute înaintea meselor principale. Dietă este cea specifică patologiilor şi recomandată de medicul specialist. Cura externă se face prin aplicarea de cataplasme subţiri, reci, pe zonele afectate ce vor fi menţinute 2 ore. Dacă sunt bine suportate, cataplasmele se pot pune în straturi mai groase (cca. 2 cm). Cură durează 21 de zile cu repaus 7 zile. În funcţie de stadiul bolii sunt necesare 3-7 cicluri.
Parazitoze intestinale, colita, melanee, vaginite, colpite, rectite, afecţiuni ale prostatei (inflamaţii, adenoame) Se prepară apă argiloasă, cca. 100 grame argilă albastră la litrul de apă, cu care se efectuează spălături vaginale şi clisme la temperatura corpului, sau, în vaginite, colpite şi rectite aplicăţii locale de pastă de argilă.
Infecţii urinare, litiaze renale, nefrite. În acest caz argiloterapia va seconda tratamentul alopat. Cura internă: un pahar de apă argiloasă tulbure administrat înaintea meselor principale, timp de 21 de zile cu 7 zile repaus. Cura externă: băi locale călduţe cu apă argiloasă de 25-30 minute. Argiloterapia constă în aplicarea în zona anal-perineală de cataplasme de argilă de 1-2 ori pe zi (cu o durata de până la 2 ore), precum şi introducerea seară a 10-20 ml pastă de argilă călduţă în rect, care este menţinută până dimineaţă. Se asociază şi cura internă prezentată mai sus.
Dureri articulare, ateroscleroza, gută. Se va face detoxifierea organismului aplicând cura internă clasică pentru 21 zile. Cura externă va fi mixtă: băi cu apă argiloasă preparată din 1 kg de argilă care se dizolvă în apă la o temperatura de 37-38 grade Celsius în cadă de baie, 10-15 şedinţe de cel puţin 20-25 minute fiecare şi împachetări (cataplasme) cu argilă pe zonele inflamate sau dureroase. Se recomandă o dietă de lungă durata bogată în crudităţi, corectarea posturilor corporale viciate, băi de soare, gimnastică uşoară, masaje terapeutice şi proceduri kinetoterapice, evitarea frigului, umezelii, surmenajului, efortului intelectual intens, nervozităţii.
Plăgi (infectate şi cangrenoase), furunculi, herpes, psoriazis, eczeme, acneea vulgară, rozaceea, pielea uscată, pruritul, infecţii micotice dermatofite, dermatite, dermatoze, cuperoze. Aplicarea zilnică a cca. 4-6 cataplasme călduţe pe zona infectată, menţinute minim o oră, care pot fi reînnoite la intervale mai scurte în cazul senzaţiei de căldură insuportabilă. În cazul cangrenelor, la începutul curei, se constată o aparenţă extindere a zonei afectate, înseamnă că procesul de drenaj – de eliminare a puroiului, a început! Argiloterapia înregistrează rezultate apreciate împotriva cancerului de esofag, stomac, colon, ficat, rinichi, vezica urinară şi nu numai. Borul din argilă previne tumorile şi chisturile. Astfel se vor consuma câte 3 pahare de apă argiloasă tulbure (suspensie) zilnic, înainte cu 30 de minute de mesele principale. Între mese se va consumă minim 0,5 l apă limpede de pe argilă pe o durata de 2-3 luni până la câţiva ani (în leucemie cură internă este recomandată a fi completată cu suc natural de aloe). Cura externă constă în cataplasme cu o durata de 1-2 ore pe coloana vertebrală a bolnavului.
Pentru tumori/noduli se vor aplică cataplasme reci, cu durata 1-2 ore, pe zonele afectate. Băile de argilă se vor face cu apă călduţă timp de 20-25 minute, în funcţie de evoluţia bolii. Este bine că apa limpede de pe argilă să se consume toată viaţă.
Reglarea tensiunii arteriale. În cazurile de hipo/hipertensiune cura internă durează 21 zile cu repaus 7 zile, care se reia ciclic. Nu se cunoaşte mecanismul exact prin care tratamentul cu argilă aduce valorile tensiunii la normal şi le stabilizează. Cert este că la persoanele cu tensiune arterială, care fac cure repetate cu argilă, nevoia de medicamente scade cu 30-50%.
Drenare. Detoxifiere. Remineralizare. Problemele morfofuncţionale ale oaselor, articulaţiilor, muşchilor, organelor interne, glandelor se pot eradica printr-o cură cu argilă albastră prin aportul preţios a unor cumuli de efecte (energetice, metabolice, electrolitice şi chimio-fizice).