Moşii de Toamnă – Sâmbăta Morţilor, este momentul în care credincioşii se adună la biserică pentru a-şi aminti de cei adormiţi dintr-un neam. Potrivit scrierilor bisericeşti, trupul Mântuitorului a fost înmormântat într-o zi de sâmbătă, motiv pentru care Biserica a ales această zi ca fiind dedicată pomenirii morţilor.
„Moşii” reprezintă neamul din care ne tragem, strămoşii cei mai îndepărtaţi, toţi cei dragi ai noştri. Ne rugăm pentru aceştia aşa cum ne îndeamnă Sfântul Ioan Gură de Aur: „Să ne rugăm pentru cei morţi, iar dacă cel mort este păcătos, să i se dezlege păcatele; iar dacă este un drept, să câştige prinos de plată şi să mijlocească la Dumnezeu pentru noi”. În Sâmbăta Morţilor, credincioşii merg la biserică, la Sfânta Liturghie. Tradiţia spune că e indicat să aduci o sticlă mică cu vin, o colivă şi un colăcel şi câteva preparate pentru a fi sfinţite şi pentru a le împărţi ulterior (de exemplu pachete cu plăcinte, sarmale, brânzeturi, carne, piftie). Pachetele se pregătesc de acasă şi se împart împreună cu o lumânare. De asemenea, se face un pomelnic cu numele celor adormiţi care va fi citit de către preot în timpul slujbei. Odată cu pomelnicul, preotului i se va da şi un prosop, tămâie şi cărbuni.
Imediat după slujbă, se merge la cimitir unde se aprind câte două lumânări (cel puţin) la mormintele celor adormiţi, ca să încălzească sufletul acestora. În Muntenia există obiceiul ca, lângă colivă, la pomeni să se pună şi un bănuţ care să fie dat celui mai sărac om din sat, pentru a aduce spor atât celui ce a dat, cât şi celui care a primit. În această zi de pomenire, oamenii trebuie să aibă sufletele liniştite, să nu se certe, să se poarte civilizat, să aibă o ţinută decentă la slujbă, iar femeilor li se recomandă să aibă capul acoperit. Totodată, femeile nu dau cu mătura, să nu ridice praful în ochii răposaţilor, nu spală şi nu aruncă gunoiul, ca să nu ajungă în mâncarea morţilor. În această zi nu este bine să mergi la fântână şi nici să treci printr-o răscruce de drumuri izolată. Se spune că pe acolo trec duhuri necurate şi trebuie să te fereşti de ele. În unele locuri, se obişnuieşte ca, după slujba de la biserică, familiile să meargă la cimitir, unde aprind lumânări şi tămâie la mormintele celor dragi. Se crede că în această zi, sufletele morţilor se întorc „acasă” şi au nevoie de rugăciunile şi darurile celor vii pentru a-şi găsi liniştea.Termenul „moşi” provine din cuvântul „strămoşi” şi se referă la cei care au trecut în lumea celor drepţi. Apelativul „moşi” nu desemnează doar persoanele decedate, ci şi principalele sărbători dedicate acestora, precum şi pomenile organizate în cinstea lor. (sursa – crestinortodox.ro, condoleante.ro)