Conform Procesului-Verbal nr. 132 din 30 octombrie 2024, încheiat de Biroul Electoral de Circumscripție Județeană nr. 28 Mureș, s-a stabilit ordinea pe buletinele de vot pentru alegerea Senatului și Camerei Deputaților din 1 decembrie 2024. Astfel, la alegerile din acest an, pe buletinele de vot din județul Mureș vor figura 37 de formațiuni politice și asociații înscrise în competiția electorală. Pe buletinul de vot pentru Camera Deputaților vor figura și cele 17 formațiuni care reprezintă minoritățile naționale, deși acestea intră de drept în Parlament. Județul Mureș va trimite în Parlamentul României 4 senatori și 8 deputați. (Dragoş Bardoşi)
Iată care sunt competitorii electorali şi care va fi ordinea lor pe buletinele de vot:
- Partidul Forta Dreptei;
- Alianța Pentru Unirea Românilor;
- Uniunea Salvați Romania;
- Partidul Social Democrat;
- Partidul Național Liberal;
- Uniunea Democrată Maghiară din România
- S.O.S România
- Partidul Alianța Național Creștină
- Partidul Noua Românie
- Partidul Ecologist Român
- Partidul Social Democrat Unit
- Partidul Național Conservator Român
- Partidul Patrioții Poporului Român
- Partidul Sănătate Educație Natură Sustenabilitate
- Partidul România în Actiune
- Partidul Alternativa Pentru Demnitatea Naţională
- Partidul Reînnoim Proiectul European al României
- Partidul Social Democrat Independent
- Partidul Dreptate și Respect in Europa Pentru Toti
- Asociația Macedonenilor din România
- Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România
- Uniunea Democrată Turcă din România
- Asociația Liga Albanezilor din România”
- Federația Comunitătilor Evreiești
- Forumul Cehilor din România
- Uniunea Croaților din România
- Uniunea Armenilor din România
- Uniunea Elenă din România
- Uniunea Bulgară din Banat- România
- Uniunea Sârbilor din România
- Comunitatea Rușilor Lipoveni din România
- Asociația Partida Romilor ‘Pro-Europa’
- Uniunea Polonezilor din România
- Forumul Democrat al Germanilor din România
- Uniunea Culturală a Rutenilor din România
- Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România
- Asociația Italienilor din România
Vă prezentăm, în cele ce urmează, cele mai relevante informaţii despre regulile campaniei electorale.
Campania electorală pentru alegerile parlamentare a început astăzi, la ora 00,00, şi se încheie la data de 30 noiembrie, la ora 7,00. Timp de 30 de zile, partidele, alianţele sau independenţii intraţi în cursa pentru un loc în noul Legislativ vor trebui să convingă electoratul să le acorde votul pe data de 1 decembrie.
Candidaturile pentru parlamentare depuse în circumscripţiile electorale din ţară au rămas luni definitive. Fiecare competitor electoral va alege modalitatea de a transmite mesajul către alegători – de la afişe, sloganuri sau campania în online, la întâlnirea cu cetăţenii.
La alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor, primarii le asigură competitorilor electorali panouri distincte de cele amplasate pentru afişajul electoral la alegerile pentru preşedintele României din acest an. Pe un panou electoral, fiecare partid politic, alianţă politică sau organizaţie a cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot aplica cel mult două afişe electorale.
Sunt interzise afişele electorale care combină culorile într-o succesiune care reproduce drapelul României sau al altui stat, precizează Biroul Electoral Central. Integritatea panourilor, afişelor electorale şi a altor materiale de propagandă electorală amplasate în locuri autorizate este asigurată de primar, cu sprijinul poliţiei locale sau, în localităţile unde poliţia locală nu este constituită, cu sprijinul efectivelor Ministerului Afacerilor Interne.
De asemenea, este interzisă utilizarea în scop electoral a vehiculelor inscripţionate sau colantate cu sloganuri de campanie sau cu imagini ale candidaţilor, precum şi cu alte referiri la competitorii electorali, utilizarea vehiculelor care difuzează materiale audio, în mers sau staţionar, organizarea de spectacole, serbări, focuri de artificii, utilizarea de bannere, mesh-uri, corturi publicitare, pavilioane publicitare, panouri publicitare mobile, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, mijloace de publicitate, panouri publicitare, proiecte publicitare speciale, publicitate luminoasă şi oricare alte materiale electorale care nu sunt prevăzute la art. 36 alin. (2) din Legea nr. 334/2006, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit Biroului Electoral Central, este interzisă continuarea propagandei electorale după încheierea campaniei. Prin continuarea propagandei electorale după data încheierii campaniei se înţelege: afişarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024; difuzarea de mesaje electorale care se referă la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024 în format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate în locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate; sfătuirea alegătorilor să voteze sau să nu voteze anumiţi candidaţi la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor. Totodată, după încheierea campaniei, menţinerea conţinutului cu caracter electoral referitor la alegerile pentru Senat şi Camera Deputaţilor din anul 2024, ce a fost publicat pe durata campaniei electorale pe paginile de internet şi pe platformele online de socializare şi care nu face obiectul unei promovări active plătite pentru afişarea respectivului conţinut ulterior încheierii campaniei electorale, nu constituie acţiune de continuare a propagandei electorale după încheierea campaniei. Este interzisă acordarea sau formularea promisiunii de acordare a unor beneficii şi recompense de orice gen pentru participarea la vot.
În Camera Deputaţilor sunt în prezent 330 de parlamentari, iar la Senat – 136. În această perioadă se desfăşoară şi campania prezidenţială, începută în urmă cu o săptămână (Agerpres)
Sursa foto: roaep.ro