Deficitul din sistemul de asigurări de sănătate din România reprezintă o problemă acută, cu implicații semnificative pentru calitatea serviciilor medicale și pentru sănătatea populației. Conform datelor recente, acest deficit a evoluat constant în ultimii ani, atingând în 2023 un nivel alarmant.

Statisticile oficiale arată că doar în 2022, deficitul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost estimat la aproximativ 2,5 miliarde de lei. Această situație financiară precară este rezultatul unor factori multipli, inclusiv subfinanțarea cronică a sistemului, gestionarea ineficientă a resurselor și creșterea rapidă a costurilor serviciilor medicale.

Nici în judeţul Mureş situaţia nu este roză, din contră chiar. Directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mureş, Rodica Biro, a prezentat ieri în cadrul dezbaterii din Caravana Votez pentru Sănătate, sumele înregistrate ca deificit la nivelul judeţului Mureş, din 2019 şi până în 2023, inclusiv. Adunând aceste cifre, rotunjite, de altfel, reiese un deficit de peste 4 miliarde de lei.

„În 2019 am avut un deficit de 740 de milioane de lei, 934 de milioane de lei deficit în 2020, în 2021 1 miliard de lei deficit, în 2023 816 milioane de lei şi în 2022 a scăzut puţin la 629 de milioane de lei. Dacă deficitul pe care noi îl înregistrăm în fiecare an nu este acoperit şi nu va fi acoperit printr-o alocare suficientă vom ajunge probabil în situaţia în care vor trebui luate anumite măsuri. Ce înseamnă acest lucru, înseamnă că deşi suntem asiguraţi o mare parte a populaţiei scoate bani din buzunar pentru sănătate.”, a spus Rodica Biro.

Datele au venit în susţinerea scopului principal al Caravanei Votez pentru Sănătate care este alocarea unui procent de 9% din PIB pentru acest domeniu. „Important este că toată lumea a susţinut să existe o creştere graduală a ceea ce înseamnă bugetul alocat sănătăţii. 90% dintre participanţi au mers pe această idee, dar trebuie să se facă pas cu pas. Trebuie să ne gândim că atunci când investim în sănătate noi nu pierdem bani, noi câştigăm bani. Este o investiţie pe termen scurt, mediu şi lung care la un moment dat se va vedea în starea de sănătate a pacientului român”, a spus Mihael Debu, reprezentanta Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice, organizator al evenimentului.

Campania Votez pentru Sănătate este o inițiativă a societății civile, susținută la acest moment de 31 de organizații. 16 dintre ele sunt asociații de pacienți și ONG-uri, care reprezintă vocea pacienților români.

Evenimentul de la Târgu Mureș a fost a  noua dezbatere din cadrul campaniei, după cele de la București, Iași, Buzău, Craiova, Cluj-Napoca, Suceava, Timișoara, Miercurea-Ciuc.

În plus, conform unui studiu realizat de Institutul Național de Statistică, 24% dintre români au declarat că au avut dificultăți în a accesa servicii de sănătate în 2022, un semn al deficitului de resurse și al ineficienței sistemului. Aceasta a condus la o creștere a numărului de pacienți care caută tratamente în instituții private, ceea ce, la rândul său, agravează deficitul din sistemul public.

Sanda Viţelar

Foto: Sanda Viţelar