Sărăcia are dimensiuni multiple, unele vizibile, altele ascunse, dar toate interconectate. Tema din acest an evidențiază unul dintre aspectele ascunse ale sărăciei – maltratarea socială și instituțională cu care se confruntă persoanele care trăiesc în sărăcie – și analizează modalități de a promova societăți juste, pașnice și incluzive, potrivit textului publicat pe site-ul Organizației Națiunilor Unite.

Oamenii care trăiesc în sărăcie sunt stigmatizați, discriminați, judecați după aspectul, accentul, adresa lor – sau lipsa acesteia, învinovățiți pentru condițiile în care își duc traiul și tratați cu dispreț.

Maltratarea socială creează cadrul pentru maltratarea instituțională, cu o combinație de atitudini negative, cum ar fi neîncrederea și lipsa de respect, precum și practici discriminatorii, negând acestor persoane drepturile fundamentale ale omului, de exemplu, accesul la asistență medicală, educație, locuință, identitate juridică.

Maltratarea socială și instituțională interacționează și se amplifică reciproc, alimentând această violență cu două tăișuri și adâncind nedreptatea, iar acest lucru este mai pronunțat în cazul persoanelor care se confruntă și cu alte forme de prejudecăți, inclusiv gen, orientare sexuală, rasă sau etnie.

Toate acestea impun înțelegerea mai profundă a fenomenului și a modului în care diferitele forme de violență și injustiție interacționează și influențează oamenii aflați în sărăcie extremă. Experiențele zilnice, de nedreptate și dezumanizare, subminează stima de sine, le neagă oamenilor demnitatea și șansa de a ieși din sărăcie. Maltratarea socială și instituțională reprezintă, pentru societate, o pierdere catastrofală a potențialului uman, notează sursa citată: “Într-o lume caracterizată de un nivel fără precedent de dezvoltare economică, mijloace tehnologice și resurse financiare, faptul că milioane de oameni trăiesc în sărăcie extremă reprezintă un scandal moral. Sărăcia nu este doar o problemă economică, ci mai degrabă un fenomen multidimensional care include lipsa atât a veniturilor, cât și a posibilității de a trăi în demnitate. Persoanele care trăiesc în sărăcie se confruntă cu privațiuni interdependente, care se consolidează reciproc, și care le amplifică sărăcia: condiții de muncă periculoase; locuințe nesigure; lipsa de alimente, acces inegal la justiție; acces limitat la asistență medicală”.

Aproape 20 de milioane de copii din Uniunea Europeană au fost expuși, anul trecut, riscului de sărăcie și excluziune socială, România înregistrând cel mai ridicat nivel în rândul țărilor membre UE, potrivit datelor publicate de Oficiul european pentru Statistică (Eurostat).

Aceeași sursă notează că, în rândul statelor membre UE, în 2023, cea mai mare pondere a persoanelor adulte expuse riscului de sărăcie și excluziune socială se înregistra în România (32%), Bulgaria (30%), Spania (27%) și Grecia (26%). La polul opus – cele mai mici ponderi se înregistrau în Cehia (12%), Slovenia (14%), Finlanda și Polonia (ambele cu 16%).

Se estimează că, până în 2030, 7% din populația globală – aproximativ 575 de milioane de oameni – vor continua să trăiască în condiții de sărăcie extremă.

Alegerea datei privind marcarea Zilei Internaționale pentru Eradicarea Sărăciei a avut în vedere ziua de 17 octombrie a anului 1987, când peste o sută de mii de oameni s-au adunat în Piața Trocadéro din Paris (unde a fost semnată Declarația Universală a Drepturilor Omului în 1948), în semn de solidaritate cu victimele sărăciei extreme, ale violenței și ale foametei.

Manifestanții, veniți la îndemnul preotului catolic Joseph Wresinski, au declarat că sărăcia este o încălcare a drepturilor omului și au afirmat necesitatea de a se reuni pentru a se asigura că aceste drepturi sunt respectate. Aceste convingeri au fost înscrise pe o placă comemorativă, inaugurată în aceeași zi (foto). Reproduceri ale acesteia au fost dezvelite în întreaga lume, servind ca loc de adunare pentru a marca ziua de 17 octombrie. O astfel de replică se află și la sediul Națiunilor Unite și este locul unde, anual, au loc ceremonii organizate de Secretariatul ONU din New York. (sursa – un.org/en/observances/day-for-eradicating-poverty; foto – agerpres.ro)

Ileana Sandu

Lasă un răspuns