Munca necalificată poate fi remunerată legal prin tichete de activități casnice

Distribuie pe:

Legea nr. 111/2022 introduce un cadru legal pentru reglementarea activității prestatorilor casnici în România, având ca scop simplificarea gestionării și formalizarea acestor activități. Potrivit acestei legi, activitatea casnică este definită ca fiind ocazională, necalificată, și desfășurată în gospodăria beneficiarului sau în alte locații necesare, fără scop comercial și fără implicarea terților. Un aspect important este că prestatorul nu poate fi membru al familiei beneficiarului. Plata pentru aceste servicii se face exclusiv prin tichete de activități casnice, ceea ce introduce un sistem formal de remunerare și asigură controlul acestui tip de muncă.

Avantajele acestor prevederi vizează formalizarea muncii necalificate, Legea reglementează activitățile casnice, oferind prestatorilor un cadru legal și contribuind la reducerea muncii la negru. Prestatorii casnici, remunerându-se prin tichete de activități casnice, beneficiază de contribuții sociale și acces la sistemul de asigurări sociale, pensii sau sănătate. Persoanele fizice pot angaja prestatori casnici în mod ocazional și transparent, folosind un sistem de plată standardizat, fără complicațiile birocratice ale unui contract de muncă obișnuit.

La nivelul județului Mureș există deja 82 de beneficiari și peste 100 de persoane care s-au înregistrat ca prestatori de servicii. “Avem înregistrați până la oră actuală 82 de beneficiari și 173 de prestatori. Două persoane au cumpărat până la ora actuală câte 60 de tichete sociale și o persoană a răscumpărat 15 tichete. Pe această cale aș vrea să fac un apel către toate persoanele care nu sunt angajate și vor să fie asigurate medical și să beneficieze de pensie să se adreseze AJOFM pentru a beneficia de aceste tichete”, explică directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef.

Valoarea unui tichet casnic este de 15 lei, din care 3 lei reprezintă impozitul reținut de stat, iar cei 12 lei rămași pot fi răscumpărați de către prestator la casieriile AJOFM sau pot fi virați în contul bancar.

În cazul în care o persoană răscumpără 85 de tichete, adică 1.275 de lei/lună, va beneficia de asigurarea de pensie și sănătate, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părți.

(S.V.)

Lasă un comentariu